<

Посібник з вибору лазерного ЧПУ верстата

19:13 | 23.04.2024 / Статті / /
Перегляди
112
/ Коментарі відсутні

Одними з найбільш затребуваних верстатів у сучасній обробці листових матеріалів є лазерні установки, що працюють на числовому програмному забезпеченні. Це прогресивні пристрої, що забезпечують високу швидкість та точність обробки.

 З асортиментом такого обладнання можна ознайомитися на цій сторінці – https://abplanalp.ua/listoobrobni-lazerni-verstaty-chpu/ .

Важливо, що лазерні установки поділяються на дві категорії:

  1. Оптоволоконні. Мають твердотільний лазер, який забезпечує ефективне оброблення металевих або пластикових заготовок. За рахунок регулювання потужності можна виконувати різання або гравіювання на поверхні.
  2. Вуглекислотні. Газові установки з CO₂ використовують для обробки неметалічних заготовок: гума, тканина, папір, деревина тощо.

Обидва варіанти оснащені системою числового програмного управління (ЧПУ), забезпечують високу точність та продуктивність роботи. Щоб установка змогла повністю задовольнити запити користувача, потрібно уважно підійти до вибору обладнання.

Що слід враховувати для придбання лазерного верстата

Лазерні ЧПУ – це досить дорога техніка, яка при правильному доборі забезпечує високу продуктивність та швидку окупність проекту. Фахівці рекомендують звернути увагу на такі моменти.

Тип матеріалу

Далеко не все обладнання може різати товсті металеві листи. Через це в процесі вибору варто врахувати потужність лазера:

  • 20-30 Вт – цього показника достатньо для розкрою картону, паперу та подібних матеріалів з товщиною не більше 4 мм;
  • 60-80 Вт – потужніша лазерна трубка підходить для гравіювання та різання щільнішими полотнами, такими як фанера, з товщиною до 6 мм.
  • від 100 Вт – такі верстати можуть працювати з твердими матеріалами товщиною понад 8 мм.

Важливо розуміти, що чим потужніша лазерна трубка, тим дорожчий сам верстат. Деякі вимагають підключення до системи вентиляції, оскільки в процесі роботи може виникати загоряння та задимлення.

Розміри

Важливим параметром є габарити робочої області верстата. Перед покупкою потрібно врахувати не лише довжину та ширину, а й зручність завантаження в камеру. Відповідно, у процесі вибору майбутній користувач повинен чітко розуміти, з якими заготовками працюватиме. Лазерні установки з ЧПУ за розміром діляться на три типи:

  1. Настільні. Габарити робочої зони не перевищують 50х50 сантиметрів. Це оптимальний варіант домашнього використання.
  2. Середньоформатні. Розміри від 90х60 до 130х250 см. Такі установки актуальні для невеликих підприємств та міні-майстерень.
  3. Крупноформатні. Робочий стіл може мати розмір 200х400 см і більше. Обладнання даного типу застосовують на великих заводах та комбінатах для обробки різних матеріалів.

Якщо планується робота з легкими матеріалами, важливо, щоб стіл мав вакуумну фіксацію матеріалу, що забезпечить чудове утримання.

Тип обробки

У більшості випадків сучасні лазерні верстати з ЧПУ можу виконувати як гравіювання, так і різання. Але невеликі установки зі слабким лазером не завжди можуть впоратися з розкриванням. Через це ще на етапі вибору необхідно врахувати функціональні можливості.

Кількість робочих головок

У класичному поданні обладнання цього типу оснащено однією лазерною головкою, яка виконує різання. При цьому потрібно знати, що сучасніші моделі можуть мати до чотирьох робочих головок. Це дозволяє суттєво прискорити процес виробництва, за рахунок активації відразу кількох лазерів.

Крім вищесказаного, потрібно звернути увагу на комплектацію верстата. Важливо разом з обладнанням закупити всі необхідні інструменти та розхідники. Це дозволить підтримувати працездатність установки та підвищити функціональні можливості верстата.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *