<

Знайдена планета з дощами з рубінів і сапфірів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:38 | 14.12.2016 / Борщ /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

HAT-P-7b віддалена від Землі приблизно на тисячу світлових років.

Астрономи виявили планету, де вночі йдуть дощі, “краплі” в яких є кристалами рубінів і сапфірів. Йдеться про екзопланету HAT-P-7, наголошується в статті, опублікованій у журналі Nature Astronomy, – пише Корреспондент.

Планета HAT-P-7b, або Kepler-2b, стала однією з перших планет, які були відкриті або чиє існування було підтверджено орбітальним телескопом “Кеплер”. Це типовий “гарячий Юпітер” – газовий гігант, який обертається дуже близько до світила. Через це температура атмосфери Kepler-2b перевищує 2500 градусів за Цельсієм на “сонячному” боці і становить приблизно 1300 градусів на “нічному” боці.

Оскільки HAT-P-7b віддалена від нас приблизно на тисячу світлових років, її атмосферу й інші властивості неможливо вивчати безпосередньо. Тому вченим доводиться розкривати їх таємниці, орієнтуючись на те, як змінюється її яскравість, розташування і “візерунок” ліній спектра та інші властивості її світіння під дією погоди й інших чинників.

Орбітальний телескоп “Кеплер” безперервно стежив за HAT-P-7b протягом перших чотирьох років роботи, що дозволило астрономам детально вивчити варіації в яскравості, спектрі й інших характеристиках “гарячого Юпітера”.

Спостереження розкрили несподівану річ – виявилося, що найяскравіша (і найбільш гаряча) точка в атмосфері HAT-P-7b постійно рухалася, а не стояла в тому місці, яке прямо “дивиться” на зірку й отримує від неї найбільше тепла. Це вказало на те, що в повітрі “гарячого Юпітера” вирують потужні шторми, що приганяють щодо холодні повітряні маси і хмари з нічного боку планети.

Хмари, як припускають автори статті, складаються з корунду – мінералу, що становить основу рубінів, сапфірів і багатьох інших дорогоцінних каменів. Відповідно такі хмари, якщо вони затримуються на нічному боці, де ця сполука може існувати в рідкому стані, можуть насичувати нижні шари атмосфери HAT-P-7b “рубіновими” і “сапфіровими” краплями.

Подібні “дорогоцінні хмари”, як вважають вчені, формуються на кордоні між денним та нічним боком HAT-P-7b, де температури досить низькі для конденсації сапфірів і рубінів з парів корунду.

Звідти вони переносяться потужними вітрами на освітлений бік планети, де швидко закривають атмосферу, підвищуючи її відбивну здатність, що веде до її різкого охолодження. У підсумку вітри послаблюються і транспортування хмар з нічного на денний бік припиняється. Хмари поступово випаровуються, і цикл їхнього народження і знищення повторюється заново.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *