<

Як обрати зернову каву?

15:55 | 2.01.2024 / Статті / /
Перегляди
42
/ 1 коментар

Чи полюбляєте ви свіжозварену каву? Скорше за все так! Справжні поціновувачі та досвідчені баристи наголошують на тому, що купувати каву потрібно саме у зерновому вигляді та перемелювати безпосередньо перед вживанням. Чому саме так? Все просто: щойно перемелена кава із якісних та свіжих зерен, практично не втрачає корисні властивості, та в повною мірою зберігає всі смакові та ароматичні особливості. Такий напій неабияк бадьорить та наповнює енергією для нових звершень.

Добра та смачна кава зернова завжди буде популярною та актуальною, а кількість шанувальників напою, з кожним роком стає все більшою. Тому, якщо ви теж вирішили вступити до лав кавоманів, вітаємо, ви на правильному шляху! Але виникає важливе питання, як же вибрати смачну та справді якісну каву? По-перше, не потрібно відразу бігти до магазину та скупляти всі можливі та відомі вам види товарів, по-друге, не хапайтесь одразу за спокусливі знижки чи акційні пропозиції, і по-третє, орієнтуйтесь головним чином на власні смакові вподобання. Так, вибрати зернову каву, це нелегке завдання, але ми в цьому вам залюбки допоможемо! Пропонуємо п’ять порад, на основі яких, ви зможете самостійно та без проблем, обрати найкращу для себе каву.

Топ 5 порад щодо вибору зернової кави

Обираючи каву, потрібно розібратись у деяких важливих нюансах, які напряму впливають на смак майбутньої кави. А саме: свіжість продукту, сорт кавового зерна, ступінь обсмаження, пакування та помел. Отже, поговоримо про кожний окремо більш детально.

Свіжість зернової кави

Це перший та дуже важливий критерій! Цікавою особливістю тільки що обсмаженої кави є те, що вона має не дуже приємний запах і фасувати її заборонено. Так, як вона продовжує активно виділяти вуглекислий газ, то їй потрібно “відпочити” кілька днів, і після цього періоду, можна пакувати або заварювати. Також потрібно зауважити, що термін розкриття кавових ароматів, це максимум 30 днів від моменту смаження, так, зерна не стануть поганими, неякісними чи взагалі шкідливими для здоров’я після закінчення цього терміну, але смак, може змінитися не в кращу сторону. По суті, якщо зерна стикаються з повітрям багато часу, то вони швидко втрачають унікальні властивості та той спокусливий аромат, за яким женуться мільйони кавоманів. Якщо ж зернятка зберігаються в пакуванні зі спеціальним дегазаційним клапаном, то смак може не змінюватись упродовж місяця або навіть двох, але після перевищення терміну зберігання, приготований напій має неприємний гіркуватий присмак. Ще однією цікавою особливість є те, що свіжосмажена кава досягає піку смаку десь на 4–7 день, отже потрібно добре подумати, перш ніж купувати імпортні види кави, наприклад з Італії, Іспанії, Швейцарії чи Португалії. Логічно, що імпортну каву не встигають доставити до наших магазинів за 4 дні, а отже, є велика ймовірність того, що справді якісна та дорога кава втратить частину смакових та ароматичних властивостей, адже буде не достатньо свіжа.

Сорт кавового зерна

Найпопулярнішими сортами у кавовій індустрії є арабіка та робуста, дуже рідко ліберіка. Про кожний окремо:

  • Арабіка. Найсмачніший та найцінніший сорт кави у світі! Не дивлячись на те, що дерево важко вирощувати, потрібні спеціальні кліматичні умови та багато інших аспектів, саме арабіка займає більше ніж 70% всього кавового ринку. Все завдяки унікальному та багатогранному смаку, адже зростаючи у різних місцевостях, зернятко арабіки буквально вбирає в себе різноманітні смакові ноти. Напій виходить ароматним, з легким кислуватим смаком та ніжним квітковим або цитрусовим посмаком.
  • Робуста. На відміну від вищезгаданого сорту, робуста зовсім не вибаглива у плані вирощування та догляду. Кущ рідко піддається хворобам чи впливу шкідників, але при цьому вона займає тільки близько 30% всього кавового ринку. Чому? Ключову роль відіграє смак, а він не зовсім вишуканий та подекуди плоский. Якщо приготувати напій зі 100% робусти, то він матиме помітно гіркий смак з легким землистим відтінком. Але, є велике але! Саме робуста відповідає за шикарну пінку крему та робить напій насиченішим та міцнішим, завдяки високому вмісту кофеїну.

Тому, винахідливі бариста та експериментатори пропонують насолодитись шикарними купажами з арабіки та робусти, де завдяки першому компоненту напій набуває вишуканості, а завдяки другому ціна за напій, стає доволі приємною.

Ступінь обсмаження

Всього є три базових ступені обсмаження за класифікацією кольору зерна:

  1. Світле (180-205°C). Зернятка мають світло-коричневий колір та ідеально підходять для крапельного методу за допомогою аеропресу, адже так повністю розкривається потенціал та смак. Не рекомендуємо для домашніх кавомашин.
  2. Середнє (210-230°C). Найпопулярніший метод у світі, який подобається найбільшій кількості кавоманів за приємну кислинку та неймовірний аромат. Під час обсмаження зерно набуває гарного коричневого кольору, а це сприяє розкриттю індивідуальних особливостей кожного виду зернятка. Також таку каву можна готувати майже всіма способами, від професійної кавомашини до турки чи чашки. 
  3. Темне (240-250°C). Одразу повідомимо, кава на любителя. Адже зернятка закаляються, стають темно-коричневого кольору, маслянистими, а смак виходить відчутно гірким та трішки димчастим. Та в поєднанні з молоком, це шедевр, який варто спробувати.

Щоб визначитись який ступінь обсмажування вам сподобається, доведеться спробувати хоча б кілька, але це приємний експеримент.

Упаковка

Купуючи обсмажену каву зверніть увагу й на пакування. На ньому має бути присутній дегазуючий клапан, про який згадувалось вище. Він відповідає за те, щоб з пакування виходив зайвий вуглекислий газ, а повітря, навпаки, не потрапляло та не окислювало зернятка. Такий клапан обов’язково має бути присутній, адже щойно обсмажені зерна ще деякий час, продовжують виділяти вуглекислий газ, і якщо його вчасно не вивільняти, то вміст упаковки може “задихнутися”, тобто зіпсуватись. Якщо бажаєте імпортної кави, наприклад італійської, то купуйте товар у вакуумному пакуванні, адже так її можна зберігати довше. Також радимо купувати маленькими порціями, адже після відкриття, повітря одразу потрапляє до пачки та взаємодіє з сировиною.

Помол

Придбавши зерно, краще молоти його самостійно, але якщо такої можливості не має, то зробіть це у місці де придбали зерна, попросіть його змолоти, аби ви на власні очі бачили, що це дійсно якісне та свіже зерно без дефектів.

Ми впевнені, що користуючись нашими порадами, ви точно оберете смачну та свіжу зернову каву!




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *