<

Духова шафа для домашньої кухні: як вибрати та не помилитися

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:24 | 22.12.2022 / Статті / /
Перегляди
91
/ Коментарі відсутні

Серед найкорисніших кухонних приладів — духова шафа, яка працює на газі або від електромережі. Перший варіант — дешевий в експлуатації, оскільки газу витрачає мало, а нагрівається добре. Другий — безпечніший, бо працює без відкритого полум’я та підтримує розширені налаштування. Можна встановити температуру з точністю до градуса або увімкнути таймер, який сповістить про завершення процесу приготування. 

Під час вибору духовки для домашньої кухні потрібно врахувати технічні характеристики. Від них залежить, наскільки комфортною та багатогранною буде експлуатація. 

Перед тим як перейти до специфікацій, варто спробувати визначитися з виробником. Навіть якщо не вдасться обрати один єдиний бренд, коло пошуку значно звузиться. Лідери у бюджетному ціновому сегменті — компанії Канді, Беко, Індезіт. Середній цінник — у розробок Вірпул, Електролюкс, Гореньє. Преміумклас — духовка Siemens, Bosch, Kaiser. 

Спосіб встановлення

Духовки ділять на «соло» та вбудовані, а також залежні та незалежні (самостійні).

  • Соло підходять для встановлення в будь-якому куточку кухні — чи то в острові, чи то під вікном, чи навіть серед кімнати.
  • Моделі вбудованого типу — монтуються в кухонний гарнітур. Під час експлуатації видимою залишається лише передня частина корпусу з дверцятами, бокові стінки та «спинка» сховані в ніші або шафці.
  • У залежних духовок немає власної панелі керування. Натомість — перемикачі, спільні з варильною поверхнею.
  • Незалежні шафи — без варильної плити. Над дверцятами — індивідуальний набір механічних перемикачів або сенсорний дисплей.

Об’єм

Духова шафа для всієї родини має бути місткою, щоб у ній можна було готувати відразу декілька страв — на двох або й трьох рівнях. 60 і більше літрів вистачить для запікання великих тушок птиці чи приготування високих пирогів з різноманітними начинками.

До 50 літрів — достатньо для повсякденних страв на кшталт печені, сирних запіканок, булочок. Менш як 40 літрів — те що треба для користувачів, які рідко готують у духовці та надають перевагу напівфабрикатам.

Габарити

Існують вузькі та високі моделі, а також широкі та відносно низькі. Моделі висотою від 55 см оптимальні для встановлення на підлогу, 45-50 см — можна розташовувати на рівні рук або очей. 

Вузький корпус — істотна перевага, якщо на кухні замало вільного простору. Щоб не довелося грати в Тетріс, краще пожертвувати декількома літрами об’єму та взяти «стрункішу» шафу для приготування їжі. 

Функціональні можливості

Кількість рівнів нагрівання впливає на швидкість та якість випікання. Найкраще пропікається їжа в пристроях з 3 режимами:

  • нагрівання лише зверху,
  • нагрівання лише знизу,
  • одночасне нагрівання зверху і знизу.

Серед корисних функцій також:

  1. Конвекція. Вона потрібна, щоб продукти залишалися м’якими та ніжними всередині та хрумкими зовні.
  2. Гриль. Забезпечує ідеальне обсмажування м’яса, овочів, риби — майже як на електрогрилі або мангалі.
  3. Мікрохвилі. Роблять духовку гідною заміною НВЧ-пічки.
  4. Низькі температури. В низькотемпературному режимі шафа перетворюється на сушарку для фруктів, горіхів, м’ясних снеків.

Різновид дверцят

За особливостями конструкції та способом відкривання дверцята класифікують на 3 типи:

  • Відкидні. Класичний варіант, який вважається найзручнішим. Йому віддають перевагу майже всі популярні виробники. Плюс: можливість зафіксувати у будь-якому зручному положенні за допомогою шарнірів. 
  • Навісні. Часто зустрічаються у компактних настільних духовок і значно рідше — у повноформатних моделей. Перевага: відсутність «перешкоди» між користувачем та робочою камерою під час виймання дека. 
  • Висувні. Стильні та сучасні. «Виїжджають» разом з деком, тому ризик обпектися — мінімальний.

Ще один важливий критерій попереднього оцінювання — дизайн. Класичний — для кухонь, виконаних у сучасних стилях. Навмисно зістарений — для кімнат з ретро-інтер’єром.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *