<

Рада ухвалила новий закон про державну службу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:47 | 10.12.2015 / Новини /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

10 грудня, під час засідання Верховної Ради була ухвалена нова редакція закону «Про державну службу».

Документ, автором якого виступив глава уряду Арсеній Яценюк, розробляли спеціалісти Нацдержслужби – пише ТСН.

Слід зазначити, що ухвалення закону було передбачено Угодою про фінансування Контракту для України з розбудови держави, яка була підписана 13 травня 2014 року в Брюсселі. Законопроект у стінах парламенту зареєстрували 30 березня 2015 року, однак ухвалення сталося лише під кінець року.

Новий закон «Про державну службу» вступить в дію вже з 1 січня. За словами голови Національного агентства з питань державної служби Костянтина Ващенка, «реформування» системи займе до трьох років.

«В Україні працюють близько 300 тисяч чиновників. У 2019 році, коли завершиться реформа держслужби, чиновників буде близько 150 тисяч», – заявив він. Нова редакцію закону допоможе врегулювати статус державного службовця, посилить персональну відповідальність кожного чиновника та створить умови прозорої діяльності державних органів влади.

Згідно з законом «Про державну службу» відтепер:

1. Чиновники поділятимуться на кілька категорій: – для «А» треба мати ступінь магістра, загальний стаж роботи не менше семи років; – керівники підрозділів Кабміну, адміністрація президента, апарату Ради тощо отримають категорію «Б»; – усі інші чиновники отримають категорію «В»; – кожна категорія поділяється на ранги. Саме від них буде залежати зарплата чиновників; – держслужбовцем можна стати тільки за умови проходження конкурсного відбору. Для цього буде створена спеціальна комісія.

2. Державний службовець категорії «А» не може бути членом політичної партії.

3. Розмежування політичних та адміністративних посад.

4. Строкове призначення для вищих чиновників.

5. Зменшення суб’єктивного впливу керівника на розмір зарплати (70% – посадовий оклад, 30% – премії та надбавки).

6. Нова посада – державний секретар. До кола його обов’язків увійдуть: – реалізовувати ініціативи міністра; – забезпечувати наступництво, інституційну пам’ять та законність в роботі міністерства; – представництво міністерства як юридичної особи; – призначає, звільняє держслужбовців; надає їм ранги.

Ухвалення закону дозволить, зокрема, посилити роль спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань державної служби, а також його територіальних органів, з метою реалізації єдиної державної політики та її контролю.

«На виході, сподіваюся, що ми отримаємо ефективну державну службу в Україні», – заявив Костянтин Ващенко. Чиновники вважають, що нова редакція закону є однією з найважливіших позицій Коаліційної Угоди та Програми діяльності ряду.

Завдяки міжнародним зобов’язанням, Україна має можливість отримати фінансову допомогу від ЄС у розмірі 2 млрд грн. Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Наєм вважає ухвалення закону «скасуванням рабства в держапараті». На думку політика, упродовж двох десятків років український чиновник був заручником політичної кон’юнктури, а його кар’єра залежала від зв’язків, кланів, від чого завгодно, але не свого професіоналізму.

Своєю чергою, нардеп від «Народного фронту» Михайло Хміль підтримав позитивну оцінку свого колеги та зауважив, що новий закон створює умови для українців, котрі хочуть працювати на державу і не бути «жертвами політичних протистоянь» у владі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок