<

203-річницю від дня народження Шевченка відзначили у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:31 | 9.03.2017 / Володимир /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

9-го березня в парку “Слов’янський” у Володимирі-Волинському провели урочисті заходи щодо відзначення 203-річниці з дня народження Тараса Шевченка. Окрім традиційної панахиди та покладання квітів, данину Кобзарю віддали читанням його віршів та виконанням пісень.

Урочисті заходи розпочалися із ходи священнослужителів храмів Володимира-Волинського від Собору Різдва Христового і до пам’ятника Шевченку в парку “Слов’янський”. Священики очолювані єпископом Володимир-Волинським та Турійським Матфеєм  відслужили панахиду.

“Українська земля завжди, давала світові великих світочей і великих людей. Ми знаємо, що і перший ректор Болонського університету був українець – Юрій Дрогобич (з міста Дрогобич). Інші талановиті наші земляки прославили не тільки своє ім’я, а й землю з якої вони вийшли і народилися. Ми знаємо, що багато героїв, великих, мужніх людей породила Україна. Але чому ми вшановуємо, нашого великого Кобзаря?

Тому що слова його, для нас звучать як дороговкази, як наше майбутнє і сьогодення. І ось наступають Шевченкові дні. Напевно немає людини, котра б не брала в руки “Кобзаря” і не перечитувала його вірші, його могутні слова, які звучать до нас усіх. І беручи в руки цю для кожного українця “вічну книгу”, ми читаємо знову про наш сьогоднішній день. Ми читаємо про той складний час, коли він жив, коли він взивав зі сторінок своєї книги до боротьби, до повстання до того щоб згуртовувати сили, єднатися усім. Але він казав для нас іще одні слова: “на оновленій землі врага не буде супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі…” – виступив з промовою єписком Матфей.

Після молитви, для уваги присутніх мешканцями Володимира-Волинського, котрих зібралося чимало, виступила викладач педагогічного коледжу імені Кримського Галина Шостак із своїм студентом. Вихованець педагогічного коледжу продекламував вірш “Розрита могила”.

Також було і вокальне виконання віршів Кобзаря. Зокрема, учасник “Голос країни. Діти” Олександр Чишій заспівав “Гамалія”.  Від учнів гімназії Цинкаловського було представлений уривок із п’єси “Великий льох”.

Найбільше емоцій в присутніх володимирчан викликало вокальне виконання твору “Думи, мої думи…” учнями студії зразкового співу “Ладомир” ЦПО (керівник Галина Тюрікова). Присутні мешканці міста разом із учнями співали відомий твір Кобзаря.

Досить емоційно декламував вірші Тараса Шевченка Дмитро Себій, фермер, громадський діяч.

Під церковний гімн “Боже великий, єдиний…” представники місцевої влади – Петро Саганюк (мер Володимира-Волинського), Андрій Бокоч (помічник нардепа Гузя), Наталія Василець (голова Володимир-Волинської РДА), Роман Гук (голова районної ради) та єпископ Матфей поклали квіти у підніжжі пам’ятника Тарасу Шевченку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок