<

Велич Західного Бугу: красивий, цікавий, романтичний, страшний, незвіданий та прекрасний

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:12 | 13.03.2021 / Нововолинськ, Погляд / , /
Перегляди
144
/ 1 коментар

Вже кілька років не було таких весен, щоб так розливався наш Буг. Для мене він різноманітний від цікавого та романтичного до страшного та прекрасного.

Їхав у Львів, не міг не зупинитися, вийти погуляти.

Мені доводилося жити на берегах кількох річок – Авачі, Пярну і Дніпра. Але найулюбленіша і найрідніша моя ріка – то Західний Буг.

Буг красивий. Його звивисте річище – дуже мальовниче і різноманвтне. З дитинства люблю милуватися його красою, – обривами і вирами, стріминами та тихими заводями.

Буг цікавий. Сюди мене, малого, брали на рибалку батько з дядьком. Тут вперше ночував в наметі. Колись зловили рибу, схожу на акулу, – ніхто до того таку не бачив, – гугла тоді не було). Потім знайшов у книжках – подуст.

Буг романтичний. Колись гуляв його мальовничими берегами зі своєю майбутньою дружиною. А зараз, кожного травня їздити сюди вечорами слухати солов’їв.

Буг страшний. Змалку чув розповіді рибаків про кількадесятиметрові ями, у яких живуть величезні соми. Переказували і моторошні історії про потопельників, яких тижнями шукали у його глибоких водоворотах.

Буг величний. Саме на його берегах стояли Червенські міста: літописний Червень, таємничий Угровеськ, славний Волинь. Тут була колиска Русі. По Бугу пливли кораблі перших християнських проповідників з Моравії. Кажуть, саме у цих краях народився і дитиною бігав святий рівноапостольний князь Володимир. У всякому разі, він точно був тут, коли відбивав Червенські городи у ляхів.

Буг незвіданий. Археологи свідчать, що на його берегах стояли розвинуті поселення ще за три-чотири тисячі років до Р.Х. Тут знаходять артефакти Трипільської культури, кістки мамонтів та римські монети. Історики сперечаються про локалізацію літописних Всеволожа і Угровеська.

Буг – прекрасний! Тому як будете проїжджати – не минайте, – зупиніться пройдіться берегами, подивіться на його красу і подумайте про його тайни…

Текст для погляду взято з фейсбук-сторінки Віктора Мартиненка.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер