<

Науковці ВНУ імені Лесі Українки оцінили сучасний екологічний стан річки Луга

17:11 | 14.08.2023 / Володимир / , /
Перегляди
1249
/ Коментарі відсутні

10-го серпня у міській раді відбулась зустріч міського голови Ігоря Пальонки, начальника управління інфраструктури Ігоря Возного з представниками Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Про це повідомлять на сайті міста.

До Володимира прибули ректор навчального закладу Анатолій Цьось та в.о. завідувача кафедри екології та охорони навколишнього середовища Володимир Радзій, керівник проєкту «Оцінка сучасного екологічного стану р. Луга в межах м. Володимир».

У ході досліджень проведено польові роботи щодо вивчення геоекологічних особливостей території, здійснено оцінку якості води у Лузі, на основі даних дистанційного зондування оцінено стан русла річки та рослинності, опрацьовано видове біорізноманіття флори та фауни від шистівського мосту до села Федорівка.

Передаючи міському голові звіт про виконану роботу, Володимир Радзій звернув увагу, що аналіз проводився на основі картографічного матеріалу більш ніж за сто років – з метою побачити спотворення русла. Для цього використано і накладено одна на одну карти 1914, 1933, 1987 і 2022 років, що дало виявити місця, де річка підступає під житлові споруди і де руйнуються її береги.

«З часом виникнуть проблеми щодо підтоплення житлової забудови», – сказав Володимир Радзій, вказуючи на проблемні місця, та рекомендував планувати заходи щодо реконструкції русла та прибережної території з метою запобігання руйнування берегів, можливого підтоплення та створення умов для розвитку рекреаційної привабливості річки та її заплави.

У звіті ідеться також про те, що загалом на дослідженому відтинку Луги зареєстровано 80 видів тварин, серед них немає видів, занесених до Червоної книги України та пп. 4 і 6 Бернської конвенції.

Флора рослин річки становить 119 видів. Відмічено інтенсивні процеси природного заростання русла, що уповільнює течію, сприяє накопиченню мулу, зміні видового складу рослин. На ділянках масового скупчення відпочивальників спостерігається зникнення окремих типових прибережно-водних видів рослин тощо.

Визначення рівня якості води за індексами Вудивісса та Майєра доводять, що є незначне забруднення, загалом на окремих ділянках вода має або задовільний, або добрий екологічний стан своєї якості.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота