<
Наталія Миронова для УП

Психологія покупок через паніку: як із цим боротись

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:08 | 13.03.2020 / Погляд / /
1
/ 1 коментар

Туалетний папір, макаронні вироби, консерви, мило – це лише деякі з предметів, які швидко зникають з полиць супермаркетів в розпал спалаху коронавірусу. Це не покупки через необхідність, а покупки через паніку.

І хоча це цілком зрозуміла реакція людей на невизначену ситуацію, вона впливає на життя оточуючих, пише huffpost.

В чому проблема?

Занепокоєння з приводу коронавірусу абсолютно нормальне, а імпульс до накопичення може здатися розумною реакцією на ситуацію.

Але важливо знати, що покупки під час паніки тільки посилюють погану ситуацію.

Не тільки тому, що запаси закінчуються й інші люди не можуть отримати доступ до потрібних їм товарів. Погано може бути й тим, хто накопичує запаси.

Психотерапевт Нік Блекберн сказав, що люди намагаються “заспокоїти” свою тривогу, купуючи припаси, але коли вони добираються до магазинів, вони, ймовірно, будуть відчувати ще більше занепокоєння, тому що кількість товарів закінчується.

“Коли люди панікують, вони роблять щось, щоб допомогти собі в безпорадній ситуації.

Коли ми не можемо контролювати загальну картину, ми жадаємо контролю в нашому “мікросвіті”, нашому будинку і повсякденних справах. І тоді люди починають безконтрольно все скуповувати”, – розповіла психотерапевт Ханса Панкханія.

Це ускладнює ще й інстинкт самозбереження “якщо у мене немає їжі – я помру”.

“Всі новини зараз про хворих, або вмираючих людей. Перегляд таких новин щоденно посилить інстинкт самозбереження”, – додає психолог.

Як вгамувати свою паніку?

Психологи рекомендують знайти джерело інформації, якому можна довіряти, щоб отримувати тільки адекватні новини. Наприклад, дані Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Ще варто обмежити схильність до групової паніки.

“Люди, які говорять про свою тривогу, ще більше посилять наше внутрішнє занепокоєння”, – говорить Нік Блекберн.

І нарешті, потрібно планувати. Неможливо спланувати все на світі, але можна зосередитись на тому, що буде практичним і необхідним зараз.

Тобто, можна купувати багато речей і продуктів, головне – робити це з розумом.

Людям, можливо, доведеться самостійно ізолюватися на пару тижнів, якщо вони ризикують заразитися Covid-19.

Підхід, заснований на здоровому глузді, полягає в тому, що в будинку їм будуть потрібні запаси на два-три тижні. Це велика пачка (або дві) туалетного паперу, кілька консервів і, можливо, пачка макаронів і рису.

Тим, у кого є проблеми зі здоров’ям, може знадобитися залишатися в приміщенні трохи довше. Якщо це так, переконайтеся, що члени сім’ї та друзі залишаються на зв’язку, щоб мати змогу допомогти.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...