<
Юра Велінець

Постала дилема: знищити Радянське панно чи залишити, як «особливу» візитку Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:04 | 7.03.2021 / Погляд /
39
/ коментарів 30

Можливо, якщо вже і збивати панно, тоді варто зробити альтернативу, яка їх замінить: зробити нові, що прославляють український народ, намалювати прекрасні мурали тощо. Наперед вибачаюся, якщо мої слова зачепили чиїсь переконання.

На днях поновилося питання декомунізації Нововолинська і постало питання майбутнього радянських панно, мозаїк і скульптур. Ким зроблені панно, що знаходяться в центрі Нововолинська мені на даний час ще не відомо. Зведені вони в кінці 1960-х – на початку 1970-х років.

Кожна із них має ідеологічне підґрунтя. Ми бачимо панно присвячене пролетарському інтернаціоналізму, солідарності робочого класу (вчитель, робітник-шахтар, колгоспниця), союзу чоловіка і жінки під гербом СРСР і воїнів армії Будьонного із прапором і гербом СРСР (символ прославлення червоної армії СРСР і встановлення більшовицької влади). Зазначу, що воїни Будьонного воювали проти армії Української Народної Республіки, тобто проводили більшовицьку окупацію України в роки радянсько-української війни 1917-1921 рр. Згодом український народ спіткали подальший червоний терор, голодомори, репресії, депортації тощо.

Ліквідація панно сприймається громадянами у двох розуміннях:

  1. Знищити панно, як згадки про радянське минуле й поневолення українського народу. Додам, що знищення згадок про минулі владу, ідеологію, лідерів – це не нове явище. Ще у Древньому Єгипті спадкоємець-фараон нищив барельєфи і скульптури попередника. Власне самі ж більшовики є не виключенням. Після Жовтневої революції 1917 р. більшовики розпочали нищити усі згадки про імперську Росію. Збивали герби, ліквідовували пам’ятники імператорам, перейменовували міста в честь відомих радянських діячів. Також радянська влада проводила антирелігійну політику, що відобразилося у нищенні церков, ікон й іншого церковного начиння. Наприклад, грабунку і закриття спіткали церкви в с. Низкиничі, Гряди, Будятичі, Панасівка тощо.
  2. Залишити радянські панно, як особливу “візитку” міста, культурну пам’ятку для залучення туристів й збереження міста в його первинному вигляді.

Власне постала дилема. Залишення радянських ідеологічних символів є практично рівноцінним, якби після Другої світової війни усю символіку нацистського Третього Рейху також зберегли. Проте СРСР, як і Третій Рейх був тоталітарною державою, із власною ідеологією й здійснив жахливі злочини проти людства. Тому їх також варто знищити.

З іншої сторони їх знищення дорівнює позбавлення міста пам’яток, що уже стали для багатьох уособленням самого ж Нововолинська. Гадаю їх майбутнє залежить від їх подачі, адже шматки мозаїки не мають ніякої особливості, а лише їх “історія”, яку доносять до людей.

Ми можемо зберегти їх і постійно наголошувати на тому, що це особливість радянського містобудування, розповідати, що вони втілюють в собі й переконувати, що Радянський Союз таким чином намагався відобразити свою велич у вигляді панно, хоча ж він таким й не був. А був державою де життя людини нічого не значило, адже на шахтах Нововолинська з 1954 до 1991 р. сталося близько 16 тис. нещасних випадків, під час яких важкотравмовано 838 гірників й загинуло 194 чол (це згідно радянської статистики). Окрім цього, із усіх травмованих гірників 6–7% отримали інвалідність. Тобто важливим для радянської влади було не збереження здоров’я й життя гірника, а кошти, які затрачалися у випадку його смерті (існували спеціальні розрахунки вартості смерті або травми гірника).

СРСР був державою, який в силу дефіциту робітників на будівництві Нововолинського заводу спеціального технологічного обладнання залучив до роботи важких злочинців, які звозилися із в’язниць СРСР. Згодом це стало трагедією для Нововолинська. Більшість із них здійснили втечу і розпорошившись серед міщан спричинили ріст криміналу в місті. Власне один із злочинців вбив і зґвалтував 15-літню дівчину в районі шахти № 4.

Хоча є люди, що вихваляють радянське минуле і я їх не розумію. Воно жорстоке і ніяка дешева ковбаса немає стати чинником її вихваляння.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 30
  1. “Хоча є люди, що вихваляють радянське минуле і я їх не розумію. Воно жорстоке і ніяка дешева ковбаса немає стати чинником її вихваляння.” – та да. Ані ковбаса, ані вчасна зарплата, ані квартири, в яких живе весь Новік, ані бескоштовна вища освіта.. всього не перелічити..А оте “жорстоке” – хто його бачив ? Все відняли , а шо дали народу ? СУГС – от і все що отримав народ. А, да, ще можливість бути рабами в пшекіі

    • Хто винен, що такі як ти всі 30 років голосували за комуністів, регіоналів і просто популістів.

      • а шо, якби голосували за нациків, то зараз би безкоштовно квартири роздавали ? Усер, тобі не набридло себе дурнем виставляти ?

        • Комуністи не роздавали квартири безкоштовно, а надавали в оренду. Квартира залишалась у державній власності. І хто себе дурнем виставив?

          • а коли ті, хто отримав квартиру, помирали, держава квартиру віднімала чи вона дітям переходила, га ? ти й виставив

          • Тільки якщо діти були там приписані. Приписані десь інде – квартиру забирали. Дурень ти.

          • Ну звичайно, якшо там ніхто не прописан і вона никому не потрібна, то забирали, а шо треба було з нею робити ? Ну шо з тобою сперичатись, знайди в Новику хоч одного, кому спочатку квартиру дали а потім забрали. Усер ти й е усер

      • А мені от цікаво – а чи то не той Порошенко, за якого голосував пан Усер, гасав разом з Медведчуком в СДПУ(о)? А чи то не той Петро Олексійович був одним із атцов-аснаватєлєй Партії Регіонів? А чи може він не займав міністерських посад та не працював в НБУ при Януковичі? А чи може сивочолий гетьман, отримавши президентську булаву, відразу, як і обіцяв, закінчив дурдом на сході та продав Рошени, і тому “просто популіст”(с) – це не про нього?

        • Порох один підтримував обидва майдани. А вийшов з регіонів задовго, як Яник перетворив цю партію в г..но

          • Ага, звичайно – він підтримував майдани так само палко, як і люди на майдані його))) Пам”ятаю-пам”ятаю, як Усерового улюбленця з бульдозера майданівці здьоргували і шо йому при цьому радісно говорили))) Певно хотіли автографа взяти)))

            І Янукович скотиняка, безперечно))) Перетворив в г..но таку казково-чудову, створену за участі Порошенка, Партію Регіонів. А потім підло ррраз – й запропонував йому міністерське крісло. А Петро Олексійович, наш майбутній батько нації, звичайно взяв гонорово і… погодився! От шо бубло животворяще робить!

    • Я не проти дорогої кабаси,але де треба працювати для того щоб харчуватись за такими цінами як зараз пропонує НАША УЛЮБЛЕНА
      ВЛАДА для того щоб витягнути останні гроші з того УКРАЇНЦЯ який ще не виїхав за “паркан”і я Вам відповім-У ВЕРХОВНІЙ РАДІ.Доречі пиріжки, які зараз продать на автостанції
      у Львові по 4грн.за штуку при “поганій”владі коштували 4копійки за штуку.От і все!

    • Так, потрібно! Як вірно підмітила якась жіночка під попередньою новиною про декомунізацію, пана Колбуна со товаріщі і виконком Нововолинська потрібно оштрафувати за недотримання карантину. Це, на відміну від недолугих зносів і перейменувань, лише покращить справи нашого багатостраждального міського бюджету, якого вічно ні на що не вистачає. Тож чекаю торжества справедливості!

        • дурні маскалі набудували набагато більше, ниж знищили, а шо побудували свидомі ?

          • То їдь в рассєю і будуй світле комуністичне майбутнє там. Через таких прихвостнів і до цього часу країна неможе піднятися.
            А на місці цієї мозаїки треба зробити подібну, яка б відображала щось що близьке нововолинцям і є історією міста.
            (тільки не революції, а щось оптимістичне).

          • Через прихвостнів комуняк країна не може піднятися до рівня, якого досягла при комуняках? Геніально!

  2. Залишити радянські панно, як особливу “візитку” міста, культурну пам’ятку для залучення туристів й збереження міста в його первинному вигляді.
    А якщо знищити нашу історію-то наші внуки будуть думати що дешевше
    ковбаси ніж по 120-250грн/кг.на Україні ніколи не було.

  3. Найкращий варіант – знищити весь Нововолинськ, бо його заснували кляті комуняки!

  4. Придуркі зробіть нормальну дорогу,тротуари, освітлення вулець, ось це є головне

  5. Це історія, можливо не потрібно все як комуністи ” до основания разрушить”,щоб потім наш новий світ будувати…

  6. Їх не треба фарбувати. Зняти трійко комуністів зі стіни і загрунтувати місце для мурала. В місті повно достойних художників щоб це реалізувати

  7. А як щодо мозаїки на спортивній школі? Її планують реставрувати? Там нема жодного символа комунізму хоч вона і була створена того часу. От її точно треба зберегти

  8. Я повністю поділяю думку автора статті.
    Німецькі нацисти восновному знищували людей за національною приналежністю, а радянські комуністи – за класовою приналежністю, з не меншою жорстокістю. Від рук комуністів постраждало значно більше людей ніж від рук нацистів. Так само економіку Німеччини знищену 1-шою світовою нацисти розбудували і підняли до небаченого рівня зробили її найпотужнішою на той час в світі, але в сучасній Німеччині свастика чомусь заборонена і це не обговорюється. А в нас значна частина людей не заперечують проти заборони символіки нацистського режиму, але виступають проти заборони символіки комуністичного режиму, хоча різниця між ними по суті невелика. От так і живемо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...