<
Андрій Герус

Ми повинні споживати українську електроенергію, але по справедливих цінах

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:00 | 24.10.2019 / Погляд / /
1
/ коментарі 4

В Україні, у порівнянні з першим півріччям 2019-го року ціна на електроенергію поступово знижується, завдячуючи біржі «Ринок на добу наперед». 

24-го жовтня на «ринку на добу наперед» ціна електроенергії на завтрашню добу впала ще на 8% і склала 1,397 грн за кВт-год.

«Ринок на добу наперед» – це біржа, де електроенергію може купити кожен трейдер або споживач: перукарня, кафе, молокозавод, аптека, водоканал, електротранспорт, бюджетні установи, заводи та фабрики.

Сьогодні у порівнянні із І-шим півріччям 2019 року ми маємо ціну електроенергії на 7% нижче, це здешевлення на 10,5 коп/кВт-год. У річному вимірі це понад 10 млрд грн, які не отримає «немонополіст». Сьогоднішній тариф вугільних електростанцій повернувся на рівень осені 2016 року.

За останні тижні були медіа-атаки, ТВ-шоу, погрози, пікети, але можете бути впевнені, я твердий у своїх переконаннях, що енергетика має бути демонополізована. Конкуренція буде рухати вперед і енергетику, і економіку. Спасибі за спільну роботу колегам-народним депутатам.

Тепер щодо імпорту

При сьогоднішній ціні імпорт електроенергії збитковий. Звідусіль. З Білорусі трохи збитковий, із РФ сильно збитковий. Сьогодні всі імпортери продають свою електроенергію на «ринок на добу наперед» і несуть збитки на кожній кіловат-годині. А що стосується Росії, то несуть збитки і платять нам мито у державний бюджет України.

Твердо переконаний, що ми повинні споживати українську електроенергію, але по справедливих конкурентних цінах.

Зараз всі зусилля докладаємо для вирішення ситуації у Бурштинському енергоострові (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська). Там “немонополіст” володіє 95% генерації – і це напряму відчувають споживачі. Ціна там на 20% вища. Це і є монополістична рента, яка стягується із усіх – і формує надприбутки, які отримує монополія.

Крім того, ми разом із Dmytro Natalukha зареєстрували проект Постанови 2306 про звіт у парламенті голови Антимонопольного комітету. Сподіваємось, такий звіт буде вже наступного тижня і це буде перший звіт у Раді голови АМКУ, починаючи із 1999 року.

Питання до АМКУ можна писати у коментарях.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 4
  1. Нащо торгівлю на крові відновив? В рашки йому бач вигідно купувати. Чого не пишеш про ціни для ваших виборців? , а, то були передвиборчі обіцянки…. Ціна знижується для юридичних осіб, тобто для олігархів.

    • Не будь таким розумним. Людям, хай хоч в чорта лисого купує, головне ,щоб було дешевше. То економіка, друже. То не хлопського розуму справа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...