<
Олександра Струбицька

Ми маємо право сказати – але мовчимо…

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:06 | 10.07.2018 / Погляд /
0
/ коментарів 12

Vivere militare est (Жити—значить боротися)

Вперше таке на моїй пам’яті – коли громадські слухання у місті обійшлись без власне містян. Були депутати, працівники міськради, було ЗМІ. І – все. Як сказав Іван Мазепа: «Та й що ж то за народ, коли про свою користь не дбає і очевидній небезпеці не запобігає?»

Коли піднялась на поверх, то трошки зраділа, побачивши на коридорі живих людей! Подумалось – та невже то жителі з будинку №51 по вулиці Нововолинській будуть говорити про свою проблему?

Чи може хтось не хоче, аби на теренах лікарні був будинок?

А чи невже спитати, скільки то вже будуть валятись шприци навколо колишнього будинку спеціаліста?

Проте – облом – нововолинці прийшли не туди…

Це були перші громадські слухання – без громадян.

Попри публікації в ЗМі, в соцмережах і розмови на зупинках громадського транспорту.

Невже всі так активно помандрували на моря-озера-дачі – час відпусток, як-не-як? Чи може – підтримувати морально шахтарів у столиці?

Нововолинці не знайшли часу на те, аби донести свою думку.

Хто скаже – що слухання треба робити в вихідний день. На жаль, і в селищі теж не вельми багатолюдно, хоч Топорівський О.В. проводить аналогічні заходи у суботу\неділю. До слова –  у відстоковому співвідношенні людей дещо більше. Однак великою часткою саме через  «активність» населення – попри всі старання благодатного мера – Благодатне ще не повністю відповідає назві.

Чого ж тут більше – страху, ліні чи зневіри?

Чому люди не хочуть захищати себе і свої інтереси, не готові їх відстоювати?

А тим часом кишма кишить претензіями в соцмережах. І сморід в місті, і депутати роблять не те, і не захищають їх, і не так голосують, і не туди ходять, і взагалі – то не їх депутати, бо вони не ходили(!!!) на вибори(!!!). Чому? Тому. У кожного – свої мегазалізні аргументи.

Містяни в більшості випадків не знають, хто саме репрезентує їх інтереси в раді.

В обговоренні питання проінформованості населення на предмет громадських слухань стало відомо, що анонсу  у газеті “Наше місто”, публікацій на сайті міськради, інформаційних ресурсах та численні пости в соцмережах – цього всього недостатньо. Треба ще оголошення на стовпах. І – як з цирком – запустити машину, щоб з рупора закликати населення. От лише чи вплине то на кількість нововолинців, котрі прийдуть сказати про те, що мають бачення?.. Питання лишимо відкритим.

Хтось скаже – а може то владі треба йти до людей? Що громадські слухання варто проводити не в міськраді, а на Майдані Незалежності чи площі Чорновола? Можливо. Ще варіант – на дачних зупинках чи в маршрутках. В годину пік… Хоча – з досвіду зустрічей нардепа у дворах Нововолинська – теж не всі прийдуть. Чому? Тому. І знову ж – у кожного неприсутнього свої мегазалізні аргументи…

п.с. За словами архітектора – у жителів будинку № 51 по вул.Нововолинській не було жодних претензій до робіт, що ведуться за адресою пр-т Дружби,6. Скарг не надходило взагалі…

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 12
  1. Кастрований, у форматі громадського життя, Нововолинськ. Одні, майже, аноніми, котрі живуть у філії м. Снєжноє на Волині.

  2. Пані Олександра! Коні,вибачайте,люди- не винні! Наші можновладці,депутати все зробили для власної зневаги.Для когось *заплив*-на першому місці,для когось власна пиха стала першочерговістю.Лозунг *Народ і партія -єдині* давно вже не діє,а для молоді-це як гумор *95-го кварталу* з усіма висновками…Всі публічні акції давно стали *ширмою* влади для *своїх* справ. Люди відчувають всю свою безпорадність і таким образом висловлюють протест,а далі-буде! Відійде покоління теперішніх *пенсіонерів* і *бабушок* і для *таких* політиків наступлять *чорні дні*.Ще років 20-30…нажаль….Скоріше тільки котики родяться.

    • Олександр правий. Нехіть ходити на т. зв. “громадські слухання”, контрольовані місцевою владою, викликана давнішими подіями – тими ж таки “слуханнями”. Щодо підняття тарифів на комунальні послуги, продажу (передач) комунального майна та землі, будівництва вежі мобільного зв’язку у центрі міста тощо. Їх було багато. Які проводились у ДЮЦі, за участі міського голови та його поплічників. І куди місцева феодальна влада зганяла та звозила бюджетників – вчителів, лікарів, комунальників, чиновників міськради… Вони всі дружно голосували за рішення влади, і кожного разу – проти громади міста. Можу підняти документи та фото.

    • Не відійдуть у небуття рабські почуття разом із “бабушками”. Вони – бабушки виховали не одне покоління рабів – своїх онуків і правнуків.

  3. Кругом одні писаки, а пояснити людям елементарні речі немає кому! Ось поясніть мені, яку юридичну силу мають громадські слухання? Як рішення прийняте на громадських слуханнях можливо оскаржити в суді? Покажіть людям хоч один документ, який має юридичну силу, прийнятий на громадських слуханнях? А щоб зібратися і просто потрандіти, так це можливо і в ПаБі за бокалом пива)))

    • Ну, тобі,Ромка,і справді краще до Пабу на пиво,якщо не зрозуміло, громадські слухання для того і є,щоб не допускати свавілля влади.

      • “Щоб не допускати свавілля влади” ти Саша прикалюєшся?)))) Тобі перерахувати свавілля влади- дерибан землі, курчак, кронік, дерибан грошей з казни міста, фальсифікація тендерів, тарифи на комунальні послуги і.т.д. друзяко, перераховувати можна до безкінечності? І виникає просте питання, Де твої громадські слухання? Де хоч одне судове рішення? Покажи мені хоч одне рішення прийняте на громадських слуханнях, де влада з ним погодилася і прийняла? Немає в природі таких рішень на теренах міста Нововолинська. Роби висновки “свавільний))))”

        • Ромка,якби ти читав уважніше,то зрозумів би,що я пишу те саме ,що і ти ! ПОЯСНЮЮ-Громадські слухання прописані на папері,а фактично -на них влада *поклала* і народ це розуміє і просто ігнорує….Не ходить,бо не вірить… А перерахувати лишній раз про бардак в Нововолинську ніколи не зайве. То коли і куди на пиво?

  4. хтось мае право казати, хтось має право не слухати.. демократія ! свобода слова проти свободи слуха..

  5. “громадські слухання ” – це такій клапан для випуску пару.. іграшка для дурнів… бажаючих погратися небагато, бо розуміють…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...