<
Валерій Мних

Директорка Нововолинського ЖКО Чайка завжди намагається нав’язати свої умови, не дослухається до орендарів та свідомо ігнорує їх потреби

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:15 | 20.10.2020 / Погляд /
15
/ коментарів 10

З моменту передачі приміщень в комунальну власність в 2004-го року генеральний директор ЖКО, депутат Нововолинської міської ради Чайка О. І. постійно конфліктує з орендарями. Орендарі змушені були об’єднатись в громадську організацію, щоби протистояти її незаконним діям, які були предметом розгляду Антимонопольного комітету та Бізнес-омбудсмена.

Члени ГО «Самозахист орендарів» орендують нежитлові приміщення по вул. Св. Володимира № 1 та № 3 в м. Нововолинську, які належать до комунального майна територіальної громади м. Нововолинська на підставі Договорів оренди.

Питання, пов’язані з орендою комунального майна, з Чайкою О.І. неможливо вирішити  спокійно, в законний спосіб та на взаємовигідних умовах.

Генеральний директор ЖКО Чайка О. І. весь час намагається неодмінно нав’язати свої умови, не дослухається до аргументів орендарів, свідомо ігнорує їх потреби. За таких обставин незрозуміло, чиї інтереси вона представляє в міській раді. Явно не членів громади, а свій особистий інтерес, так як отримує платню з орендної плати, яку сплачують орендарі і зацікавлена у її постійному збільшенні.

Тому Чайка О. І. заперечувала проти звільнення орендарів комунального майна від орендної плати на період дії карантинних обмежень. Депутат Нововолинської міської ради Чайка О. І. думала про свою платню на посаді генерального директора ЖКО, а не про орендарів, які в період карантинних обмежень не мали можливості працювати та не отримували доходу.

На обґрунтовану критику орендарів Генеральний директор ЖКО та депутат міської ради Чайка О. І. реагує в недостойний спосіб, вважаючи, що у неї влада, тому вона завжди права. Будь-які звернення до неї не мають шансів на позитивне вирішення.

Складається таке враження, що вона своїм завданням бачить всіляко чинити перешкоди та утруднювати життя орендарів, а не сприяти їм у вирішенні питань, пов’язаних з орендою комунального майна. Також суттєво ускладнює становище орендарів КП «Теплокомуненерго» на чолі з його керівником Гаврилюком А.М. попри розпорядження міського голови Сапожнікова В.Б. він вважає що проводити орендарям приміщень перерахунок зменшення тарифів за тепло з початку року зовсім не обов’язково.

Зокрема, відомо, що на позачерговій сесії Нововолинської міської ради за зверненням частини депутатів, що відбулась в червні, розглядалось питання тимчасового звільнення орендарів від орендної плати на час дії карантину. Однак, їм було необґрунтовано відмовлено в цьому. Для інформації справедливо буде зазначити, що міські ради Луцька, Ковеля, Володимир-Волинського, Червонограда прийняли об’єктивні рішення, звільнивши від орендної плати підприємців за оренду комунального майна зв’язку з форс-мажорними обставинами  на час карантину.

На жаль, такі аргументи не виявились переконливими і при цьому міський голова, висловлюючи свою недалекоглядну позицію, порушуючи регламент в категоричній формі наголосив, що він принципово не збирається підтримувати таку пропозицію, що відповідно вплинуло на думку депутатів при підрахунку загального результату голосування.

До того ж, міський голова заявив, що подібні звернення мають розглядатись індивідуально в кожному випадку окремо, однак, це було лише припущення, оскільки пізніше керівництвом міської ради було підтверджено офіційну відмову від зменшення орендної плати  на звернення орендарів. Навіть до тих орендарів, які вже понад 15 років орендуючи комунальне майно та регулярно сплачують орендні платежі ЖКО.

Наприклад, один із найбільших платників серед орендарів ТзОВ «Мірмекс» надав інформацію, що за весь час оренди ним було сплачено за оренду комунального майна близько півмільйона гривень. При тому, що балансова вартість орендованого майна становить лише 220 тис.грн. До того ж, в свій час здійснив на законній підставі капітальні поліпшення, вартість яких перевищує балансову вартість орендованого приміщення, який на даний час через скрутне становище пов’язану з карантином змушений припинити оренду приміщення, оскільки ЖКО було встановлено високу плату за оренду.

З початку цього року з ініціативи орендодавця, – ЖКО, значно зросла вартість оренди майже в півтора рази. В будівлі по вул. Св.Володимира, 3 на даний час знаходиться багато вільних приміщень, які не використовуються через встановлену ЖКО досить високу плату за оренду. Протягом останніх семи років Нововолинською міською радою безпідставно не дозволяється орендарям приватизувати приміщення, тим самим порушуючи їх право на малу приватизацію державного комунального майна.

Небажання йти на компроміс, а навпаки створювати конфронтацію. Стиль керівництва Чайки О.І. вочевидь запозичений з радянських часів, з періоду тоталітарного режиму і є недоречним та неприпустимим в даний час.

Її відповіді на звернення орендарів відрізняються своєю «оригінальністю» і заслуговують на особливу увагу.

Перебування її на посаді генерального директора ЖКО, яке утримується за рахунок орендної плати є недоречним, таким, що не відповідає інтересам громади Нововолинська.

Незрозуміло навіщо Нововолинській громаді ЖКО разом з його генеральним директором Чайкою О.І.. Замість того щоб кошти  надходили безпосередньо в місцевий бюджет на його потреби в повному розмірі, 100 % орендної плати орендарі фактично сплачують кошти ЖКО на утримання управлінського апарату 10 чоловік.

З початку введення карантину ТзОВ «Мірмекс» та інші орендарі опинились у скрутному фінансовому становищі. Тут слід зазначити, що цінова політика комунальних «господарників» полягає в наступному: фактично не інвестуючи у свої приміщення і здаючи в оренду голі стіни, отримати від орендарів плату, як за апартаменти з євроремонтом. Тому ТзОВ «Мірмекс» разом з іншими орендарями звернулося до генеральної директорки ЖКО НМР з проханням тимчасово звільнити від орендної плати, не безпідставно розраховуючи на цей рятівний круг. Однак отримали цинічну відмову.

Що робить мудрий (розумний) орендодавець, щоб утримати орендаря? Правильно – домовляється, шукає компромісу, знижує орендну плату тощо. Але це не про пані Чайку. Гендиректорка ЖКО НМР категорично відмовилася поставитись з розумінням ситуації та простягнути руку допомоги в цей непростий час. Підприємству, якого поставили в такі умови, що нічого не залишилося, як покинути орендоване приміщення, незважаючи на вкладені ним інвестиції, що перевищують балансову вартість самого об’єкту оренди майже в два рази. Тобто, ЖКО НМР втратило добросовісного орендаря комунального майна, який ще роками міг поповнювати міський бюджет. Та на цьому Олена Іванівна не зупинилася.

Отримавши від ТзОВ «Мірмекс» листа про припинення оренди приміщення, пані Чайка почала шукати формальні приводи для затягувананя у прийнятті приміщення з оренди та підписанні відповідного акту. Тому, на безглузде листування пройшло ще два місяці. А після цього ЖКО НМР подає позов до суду про стягнення заборгованості із сплати орендної плати.

Очевидно, суд надасть правову оцінку діям ЖКО в особі гендиректора Чайки Олени Іванівни та розставить крапки над «і». А нововолинці по заслугах оцінять діяльність діючого депутата міської ради від ВО «Батьківщина» Чайки О.І., що входить у «молоду команду» міського голови В.Б.Сапожнікова.

Валерій Мних, депутат Нововолинської міської ради, помічник-консультант нардепа Ігоря Гузя та члени ГО «Самозахист орендарів».

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 10
  1. Я за правду. Потрібно керуватися договором оренди та НПП, що регулюють питання оренди. Зміна умов договору або його розірвання вчиняється в тій самій формі, що й договір. І Чайка О. І. не впливає на це. Питання звільнення від орендної плати розглядалось на сесії. Чайка О. І. керівник на своєму місці. Я рідко коментую, але вважаю, що є договір і ним сторони керуються у своїх відносинах. Якщо не влаштовують умови, то договір не укладають або розривають в порядку, визначеному законом.

  2. Де аргументи,факти, названі порушення зі сторони ЖКО , посилання на законодавство?
    Я не розумію як людина, яка займається підприємницькою діяльністю взагалі може таке говорити.
    Давайте ми всі мешканці м.Нововолинськ теж почнемо ходити по комунальним підприємствам і просити щоб нам скасували комунальні послуги за період карантину ))) а пан Мних теж просуває свої інтереси перш за все , а не керується договором та Законом. До того ж на сесії вирішувалось питання не про зменшення а про скасування орендної плати.
    Згідно постанови КМУ “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2″ від 11 березня 2020 року № 211 наймач може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до частини шостої статті 762 цього Кодексу”.
    Тобто міг бути звільнений, але не обов’язково .
    Із 16 липня змінились правила сплати орендної плати за час карантину.
    Тепер з моменту встановлення карантину і до його відміни (скасування) в установленому законом порядку, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж усього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.
    У такому випадку розмір плати за користування майном не може перевищувати сукупний (пропорційно до орендованої площі) обсяг витрат, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг.ПРОТЕ ця норма не поширюється на договори найму майна, яке належить територіальній громаді.
    Тому про які незаконні дії йде мова ? Є рішення сесії, є договір ,закон, можливість розірвання договірних відносин на період карантину , думаю орендарям би пішли на зустріч в цьому питанні. Як тільки орендарі стали б платоспроможними уклали знову б договір. І всім би було б добре.

  3. Місце такого керівника, як ЧАЙКА О.І. давно на ” смітникові історі”. Іннеса підлизнула. Питання про звільнення від орендної плати розглядалось на сесії міської ради, а депутат ЧАЙКА О.І. виступала та голосувала за те, щоб відмовити орендарям.
    А з договорами там теж не все в порядку.

    • Ви, “фемідо” (у мене колись, кішка з таким іменем була), суддя чи адвокатесса? Або лижете с***аку О.І. Чайці? Як це в Нововолинську заведено. Посоромилися б. Директорка – сліпий інструмент в руках міського голови. І ще тут є, як вбачається, конфлікт інтересів: я пенсіонер і ти стародавня пенсіонерка – я тебе й далі тримаю на посаді-зарплаті, а ти озвучуєш на сесії міської ради мою волю.

  4. А в Луцьку, у Володимирі-Волинському, в Ковелі, в Червоноград, у Львові закону не знають мабуть. Тому і звільнили підприємців на період карантину від орендної плати за комунальне майно. Може там закони якісь інші, а може влада не така?

  5. А в Луцьку, у Володимирі-Волинському, в Ковелі, в Червоноград, у Львові підприємців звільнили від орендної плати за комунальне майно в період карантину. Там. Що Закони якісь інші? Чи влада не та?

  6. З такими як Чвйка О. Орендарям точно не буде добре! Вона там для того, щоб було добре ій та можновладцям

  7. В Луцьку, в Ковелі, у Володимирі-Волинському, в Червонограді, у Львові орендарів комунального майна звільнили від орендної плати на період карантину.Там Що, якісь інші Закони? Чи влада інша?
    А ЧАЙКА Є депутатом міської ради і вона виступала та голосувала за те, щоб відмовити орендарям у звільненні від орендної плати на період коли вони були позбавлені можливості працювати.

  8. Анатоль_ БІДЗЮРА, а Ви, не соромитесь так виражатись?
    Включайте критичне мислення. І якщо вдаватись в подробиці, то ніякого конфлікту інтересів не було . У голосуванні не приймали участь депутати, які є орендарями та директор ЖКО. Кожний висловив свою думку , як пані Чайка, так і орендарі. Але рішення приймалось якраз таки депутатами, які не мають до цього відношення. У першу чергу вона є керівником підприємства, і , тому відстоює інтереси ЖКО. Цікаво як би вона в очі дивилась своїм працівникам, якби відстоювала інтереси орендарів. Це є комунальне підприємство, а не державне. Отже, на Вашу думку, вона повинна була лишити зарплатні своїх працівників , проте догодити підприємцям? Як би Ви вчинили? Судити завжди легко. Якщо Ви думаєте, що ліквідуючи ЖКО в місцевий бюджет буде надходити більше коштів то Ви помиляєтесь. Та ж сама кількість людей буде працювати в міській раді, проте вже з більшою зарплатою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...