<

У студії «БУГу» розповіли про унікальну «Фонокарту західнополіського говору»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:05 | 12.03.2019 / Володимир, Онлайн / /
Перегляди
21
/ Коментарі відсутні

«Фонокарта західнополіського говору і суміжжя» – це електронна карта, на якій зібрано діалектні матеріали, записані студентами Східноєвропейського наіонального університету імені Лесі Українки. Вона включає в себе архівні матеріали з експедицій Західною Україною, а також Польщею та Білоруссю.

Ці цінні матеріали, до яких поки що не мають доступ юзери інтернету, але тільки «поки що». Про це розповідає Ірина Дружук, уродженка Володимира-Волинського, аспірант СНУ, яка працює над цим грандіозним проектом.

Фонокарта включає в себе сотні записів, зібраних переважно на території Волинської, Львівської та Рівненської областей. Це цінне джерело інформації, яке може розповісти багато цікавого про історію становлення української мови, ознайомити з її багатством.

На момент початку створення карти, а це був 2014 рік, карта була унікальною. В Україні її аналогів не існувало.

“Наша робота не завершена, у перспективі плануємо продовжувати збирати матеріал і доповнювати карту, яка зараз охоплює 350 населених пунктів. Проте записів значно більше, оскільки з деяких сіл є по 2,3,4 записи різних років, різних респондентів”, – розповіла Ірина Дружук.

Як зазначила Ірина, у майбутньому є плани розмістити карту в мережі Інтернет, проте це важко реалізувати через великий обсяг карти. Вона займає майже 200 гігабайтів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер