<

Сподіваються, що старий священник підтримає парафіян: у церкві Устилузької громади провели перше богослужіння в юрисдикції ПЦУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:35 | 9.05.2022 / Володимир / , , /
Перегляди
2233
/ коментарі 3

8-го травня у старовинній Свято-Миколаївській церкві села Лудин Устилузької громади, яка напередодні більшістю голосів релігійної громади змінила юрисдикцію з УПЦ МП на ПЦУ, провели перше богослужіння без колишнього священника. Але парафіяни сподіваються, що він одумається.

Вранці колишній священник, який не захотів переходити разом з громадою, отець Сергій Дунець віддав старості села Наталії Ковальчук ключі від храму. Парафіяни ще сподіваються, що він одумається і змінить підлеглість на ПЦУ разом із релігійною громадою.

Нагадаємо, 7-го травня у приміщенні школи відбулися збори релігійної громади села Лудин, де парафіяни 420-літньої церкви проголосували за перехід в ПЦУ, священник лишився в УПЦ МП.

Перше богослужіння без колишнього священника провів архімандрит Антоній із Собору дванадцяти апостолів з Володимира. Варто зауважити, що він не буде постійним настоятелем Свято-Миколаївської церкви села Лудин. Кого призначить єпархія, поки не відомо, але подейкують, що це може бути молодий священник з Устилуга, якщо не змінить думку отець Сергій.

“Священник приніс ключі від храму, і передав їх старості села на той час, поки будуть офіційно оформленні документи про перехід. Тому що церква є пам’яткою архітектури і він особисто відповідає за те, що знаходиться всередині”, – розповіла секретар зборів релігійної громади Лариса Сараванська.

Вночі, з метою запобігання провокативних дій, місцеві активісти організували чергування біля храму.

“На зборах була невелика група людей, яка відмовилась себе ідентифікувати, як парафіяни, хоча вони ними є. Вони відмовились голосувати взагалі. А невелика частина з тих, які проголосували, просто утрималися. Тобто не було зовсім людей, які проголосували проти”, – додала жінка.

Староста церкви Олексій Сараванський розповів, що до нього звернулися парафіяни, які виявили бажання змінити юрисдикцію церкви. Але вирішили провести спокійно Великдень, а тоді вже зібратися.

“Багато мешканців звернулися до мене. Я пішов особисто до нашого священника переговорив з ним, щоб почути його думку щодо тих подій, які відбуваються у нашій громаді. Його думка була такою, що він не захотів переходити”, – повідомив церковний староста.

На запитання, чому парафіяни вирішили змінити підлеглість з УПЦ МП на ПЦУ, він відповів, що побачили приклад російської церкви, яка благословляє своїх солдатів вбивати наших громадян, не лише дорослих, але й діток, жінок та стареньких.

Архімандрит Антоній, який прибув 8-го травня на службу у лудинську церкву, розповів, що шукав для себе відповідь на запитання “Чи є благодать в ПЦУ, чи немає?”, як стверджує РПЦ.

“Як може бути мова не благодатна, якщо в Англії моляться на англійській, у Німеччині – на німецькій, то виходить, що весь світ має молитися на церковнослов’янській? Це абсурдне питання.

Друге питання, що Вселенський патріарх, приймаючи рішення про надання томосу українській церкві, він не просто так собі вирішив. Це був довгий період, який тривав кілька років. Була зібрана комісія істориків, які всі документи підняли від Петра Могили і ще раніше. Виявилось, що ми Київська митрополія, яка належала до Вселенського патріарха. І так воно є, і так буде. З часом нам нададуть патріархію, хоча й так ми є незалежною церквою”, – поділився архімандрит.

Староста Лудинського старостинського округу Наталія Ковальчук зазначила, що все організовувала сама громада. Вона підтвердила і підтримала її волю, з якої зі 131 парафіянина, 108 проголосували за перехід.

Наталія Ковальчук також розповіла журналістам БУГу, що про перехід думає ще одна громада з її старостинського округу із села Чорників. Наразі вони ще підпорядковуються УПЦ МП, але парафіяни хочуть змінити підлеглість.

Вже 9-го травня представники релігійної громади приїхали у Володимир-Волинську єпархію ПЦУ і написали офіційну заяву про перехід. Єпископ Матфей задовольнив їхнє прохання.




коментарів: 3
  1. Враження зашкалюють. Ті люди які роками не ходили, сьогодні тут, як тут. А хор як співає мелодійно під керіництвом Сараванської!!! І телебачення. Є що показати. Самостійний Лудин рулить!! Прийшли до церковної влади люди, які посварили село,сусідів і родини. БОГ З ВАМИ!!!!

  2. Я у Швейцарії і тут моляться по церковнословянскі ці люди з пцу все добре знають і просто дурять народ який нічого не хоче бачити навколо себе крім телевізору

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер