<

Поліція Володимира-Волинського застерігає: щоб не стати жертвою шахраїв, перевіряйте отриману інформацію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:06 | 21.07.2020 / Володимир, Статті / , , , , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Працівники поліції звертаються до мешканців міста Володимир-Волинського та району – із проханням не втрачати пильність, та надають громадянам поради, як вберегти свої гроші від аферистів.

Працівники поліції нагадують громадянам найпоширеніші схеми шахрайств та правила, які допоможуть розпізнати зловмисників й уберегтися від наслідків протиправних дій.

Схема «Ваш родич в поліції»

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини: скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики, тощо.

Для вирішення питання потрібні гроші. У стані сильного хвилювання більшість ладні віддати останнє, щоб врятувати рідну людину, і лише згодом дізнаються, що ніяких неприємностей взагалі не було.

Якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію. Якщо телефон родича вимкнений, наберіть «102» та перевірте, чи є насправді проблеми з законом у ваших рідних.

Окрім того, правоохоронці нагадують: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому ст.369 Кримінального кодексу України (Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі).

«Соціальні працівники»

Зловмисники можуть представлятися працівниками соціальних служб, благодійних фондів тощо. Під приводом – нібито виплати додаткових пенсій, всіляких держвиплат, надання матеріальної допомоги або обміну грошей – зловмисники проникають у будинки до людей.

Якщо до вас приходять невідомі особи, перш за все, не впускаючи цих громадян до оселі, попросіть посвідчення. Далі – поцікавтеся метою візиту і зателефонуйте до установи, щоб пересвідчитись, що працівників справді до вас направляли.

Нерідко шахраї працюють під виглядом продавців різних товарів. У цьому випадку, в будинок до літньої людини зловмисник приходить з банкою меду, масла, пакетом крупи тощо. Пропонує свій товар за ціною, що нижча за ринкову. Пенсіонер іде за грошима – і таким чином відкриває свою «схованку». Далі – господаря відволікають, а інший зловмисник – викрадає всі заховані гроші.

Не довіряйте невідомим особам, яких бачите вперше. Шахраї найчастіше вдягають «маску» красномовних та доброзичливих людей!

«Банківські шахраї»

Якщо вам надійшов дзвінок: «Я – співробітник банку, надайте мені персональні дані вашої картки», – відразу звертайтесь у найближчий відділ поліції.

За жодних обставин нікому не повідомляйте персональні дані щодо банківських карток та рахунків! Банки володіють усією необхідною інформацією, і телефонувати до вас у них немає потреби.

Якщо вам телефонують нібито працівники банку з проханням надати конфіденційну інформацію, або здійснити якісь маніпуляції на банкоматі – запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не телефоном. Ніколи не повідомляйте (в тому числі – співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, які надходять в смс-повідомленнях.

У разі потрапляння відомостей по картці до сторонніх осіб або зникнення коштів, невідкладно заблокуйте картку за телефоном «гарячої лінії» та зверніться до відділення вашого банку.

Якщо ж ви постраждали від дій шахраїв – звертайтеся до територіального відділу поліції із заявою або телефонуйте за номером «102», нагадав сектор моніторингу Володимир-Волинського ВП.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця