<

Мешканцям Володимира-Волинського роз’яснили правила комерційного обліку водопостачання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:51 | 9.07.2020 / Володимир / /
Перегляди
12
/ Коментарі відсутні

8-го липня відбулася нарада голів ОСББ та ЖБК міста Володимира-Волинського з керівництвом водоканалу, під час якої обговорили основні аспекти чинного Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Ціль проведення наради – ознайомлення мешканців з практичними аспектами діяльності ОСББ в світлі діючого законодавства, – інформують на сайті Володимира-Волинського.

Як повідомив начальник управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Володимира-Волинського Сергій Луцюк, зараз надходить чимало запитань від жителів міста щодо застосування закону. Відповіді на найбільш поширені із них надали під час зустрічі.

Як зазначалося, основною проблемою обліку реалізації послуг водопостачання та водовідведення в багатоквартирних будинках є недостовірність обліку реалізації питної води та стоків. Тож Сергій Луцюк наголосив на важливості закону, що дає змогу споживачам сплачувати лише за фактично спожиті послуги водопостачання у їх оселях та можливість не тільки об’єктивно здійснювати розподіл використаних ними послуг, а й допомагає значно зекономити їх сімейний бюджет.

Очікуваний результат від впровадження комерційного обліку – це також збільшення обсягу реалізації послуг, що вплине на здешевлення послуг централізованого водопостачання та водовідведення.

Нагадаємо, що законом передбачено обов’язкове встановлення:

  • вузлів комерційного обліку (загальнобудинкових) приладів обліку холодної води для житлових будинків;
  • вузлів розподільного обліку (квартирних лічильників) для обліку індивідуального обліку споживання води.

Встановлення вузлів комерційного обліку зобов’язаний здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж (тобто водоканал). Витрати на оснащення будівель вузлами комерційного обліку здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

Розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами у будівлях, оснащених вузлами, буде проводиться між усіма споживачами з урахуванням показань вузлів розподільного обліку.

У разі якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного обліку загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показаннями вузлів розподільного обліку.

Якщо жодне приміщення у будівлі не оснащене вузлами розподільного обліку питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами.

Якщо частина приміщень у будівлі оснащена вузлами розподільного обліку питної води, а частина – не оснащена, обсяг спожитий споживачами у приміщеннях, оснащених вузлами розподільного обліку, встановлюється у розмірі, визначеному за допомогою таких вузлів, а загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби та споживачами у приміщеннях, оснащених вузлами розподільного обліку) розподіляється між споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами.

Володимир-Волинське управління водопровідно-каналізаційного господарство рекомендує усім споживачам міста, квартири яких не оснащені лічильниками,  встановлювати індивідуальні прилади обліку (вузли розподільного обліку води), а також повірити засоби обліку, які не пройшли повірки, вчасно передавати показники лічильника та сплачувати лише за фактично спожиті послуги водопостачання.

Підприємство планує  з 1 вересня 2020 року запровадити Методику розподілу  між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг відповідно до Наказу Мінрегіону   №315 від 22.11.2018 року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця