<

Мер Володимира-Волинського на свята одягає символ влади – за стародавньою традицією

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:40 | 21.08.2016 / Володимир / /
Перегляди
87
/ коментарів 12

Колар – ювелірний виріб, давній символ влади, ланцюг на шиї управителя міста, що мало Маґдебурзьке право. Уже кілька років має свій колар і Петро Саганюк, міський голова Володимира-Волинського.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №29 від 18-го серпня 2016 року.

Ініціатором виготовлення цього колара став депутат міськради попереднього скликання Микола Матусевич. Якось серед експонатів музею цей запеклий колекціонер побачив старовинну річ, схожу на середньовічний колар, одразу зацікавився можливістю її осучаснення, практичного застосування з історичним підтекстом. Він наполегливо шукав інформацію, де можна було б замовити такий виріб: обдзвонив з пів-України, а зупинився все ж на своїх, місцевих майстрах. Авторами владного символу стали два володимирці – ювелір Вадим Заєць і художник Сергій Микита.

Після тривалих обговорень та пошуків фінансування випускник Львівської національної академії мистецтв Сергій Микита створив чудовий ескіз владного символу, де за основу взяв історичний герб Володимира, доповнений різними ювелірними в’язями. «Наш колар срібний, з елементами холодної емалі й позолоти, завважки 400 грамів», – розповів ювелір Вадим Заєць. Із Сергієм Микитою у нього давній творчий тандем, а дружба – з дитинства. Разом зробили чимало проектів, особ­ливо – байкерських: виготовляли символіку мотоклубів, найбільше для «Крейзі Хохолс», «Вітрів», «Енжелс», «Ролінгс Анархія». Здебільшого працюють зі сріблом, а на замовлення – також із золотом, бронзою, міддю. «Ми патріоти свого міста, тому нам приємно зробити щось пам’ятне, вартісне, на віки», – провадить Вадим Заєць. Тут варто наголосити, що Вадим із Сергієм працювали безплатно, громада оплатила лише вартість металу.

«Це справді шедевр, його оцінять наступні покоління володимирців», – так відгукнувся про колар мер Петро Саганюк. А нинішні жителі міста сподіваються, що цей знак влади буде не лише відгомоном історії, не лише прикрасою для можновладців, а стане ланцюгом єднання думок і дій володимирської громади та її очільника.

Маґдебурзьке право – одна з найпоширеніших правових систем міського самоврядування у середньовічній центральній Європі. Сформувалося в Маґдебурзі (німецька земля Саксонія) близько 1235 року. Маґдебурзьке право з’явилося на Русі разом з німецькими колоністами, яких запрошував король Данило I та його наступники. Німці отримали право організовувати в галицьких і волинських містах самоврядні громади (війтівства) з автономними судово-адміністративними інституціями. Відомо про існування у 1287 році війтівств у Володимирі, Львові та Луцьку, згодом – в інших великих містах Волинсько-Галицької держави.

Світлана ФЕДОНЮК, Володимир-Волинський

kolarw




коментарів: 12
  1. Міський голова Володимира-Волинського П. Д. Саганюк – це аналог князя доби Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Володимир-Волинську міліцію було б доречніше перейменувати не в поліцію, а в дружину, оскільки саме дружинники охороняли князів і виконували всі їхні накази. Аналогічно можна перейменувати більшість підприємств та установ княжого граду, зокрема Теплокомуненерго.

    • До ансамблю не вистачає золотого серпа з молотом, булави, шаблі бурштинового коня і платинових шароварів

      • думаю , що на коларі треба ще додати одну річ – кайданки , це теж символ , який обовязково має бути на шиї мера нашого міста , колар на шию треба також виготовити і для нашого начальника поліції , тільки на цьому повинні тільки бути кайданки з краплями крові , так що пан Матусевич, як ініціатор попередньої ідеї , вперед , щось ви там до кінця не допрацювали…

        • пене мер , після того як вашому символі влади домалюють наручники ,вам треба зробити менші копії цього символу та нагородити ними всіх учасників активних недавньої “спецоперації ” в теплокомуненерго”- директора Рубанову – за за фальшивий виклик поліціантів , юриста Будневського- за допомогу поліції надягати наручники жуку , ліщук – за координацію дій , Черняку та Кравчук Ользі за підготовку акції на підприємстві , а також закажіть ще декілька резервних коларів для осіб , участь яких в цих подіях ще не кінця не зясована , всі вони ” добре попрацювали ” зараз на ваш авторитет і чекають на вашу нагороду !!!

          • а хто скаже , яка там роль бородатого Черняка ?

  2. дивно , чому після останніх подій в теплокомуненерго Саганюк досі не звільнив безголову Рубанову з роботи , вона ж опозорила наше місто на всю Україну , а може мер знає , що Рубанова дівка строптива , і мер видно боїться , що якщо її виженене з теплокомуненерго , а вона візьме і викличе поліцію з наручниками , ну звичайно , не Володимирську , а напроклад … з Рівного … і що вийде …

  3. ну я можу дещо прояснити відносно Черняка , це давній дружбан Саганюка , з тих часів , коли ще вони працювали в лісгоспі , Черняк бувало залє за комір добре і сам хвалиться як разом з папою дерибанили ліс , ну зараз він відпрацювує теплу посаду на підприємстві , отримання незрозуміло як житла на вул.Луцькій , 2 , безкошковне навчання і бронювання місця майбутньої роботи дочки в музичній , ну що тут є неясним у поведінці Черняка , а крім того він ще входить в так звану кабінетну четвірку ( всі знаходяться в одному кабінеті на підприємстві ), яка ще виникла при Лисюковому директорстві , яка займається різними темними аферами , що явно йде не на користь підприємству , а взагалі тут кожний своєю поведінкою щось відпрацьовує Саганюку , Рубанова – своє незаконне призначення директором , Будневський – своє теж незаконне призначення юристом , адже існування при його призначенні ситуації батько директор , син – на пряму підлеглий юрист неможливе на державному підприємстві , можливо влаштівання на роботу в міськраду сестрички , Кравчук О.-теж відпрацьовує свою посаду , адже для неї спеціально була введена нова посада і вона перейшла з диспетчера зразу в економісти , ну а тепер бють разом з Черняком байдики на роботі , можна іноді взагалі на роботу не ходити , в табелі все рівно буде поставлено , що був на роботі і буде оплачено фактично прогули , ну чому ж тоді любими способами не захищати свої привелеїї

  4. Перечислені особи “байдики б’ють”. а дехто грається крейдою як у школі-парти малює….

    • Ну дійсно мер хоче завжди одягати на свята символ влади , але для того щоб це було вічно , треба комусь одягнути наручники …

      • ну і матусевичу треба такий символ , тільки для нього треба наклеіти на пляшку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер