<

До Дня міста підготували «Легенди древнього Володимира» у відеосюжетах

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:17 | 23.07.2020 / Володимир / , /
Перегляди
17
/ Коментарі відсутні

З нагоди 1032-річниці з Дня заснування міста Володимир-Волинський реконструювали міські древні легенди, які представили у відеосюжетах. Основна мета проекту – відродити інтерес до історичних пам’яток та подій, які відбувалися на теренах Володимир-Волинського краю.

Жителям Володимира-Волинського представлять 4 сюжети, які були відзняті на території історико-культурного заповідника “Стародавній Володимир”, у приміщеннях КМЦ та у селі Зимне Володимир-Волинського району:

  • “Оборона древнього городища”;
  • “Дівоча молитва”;
  • “Біла панна”;
  • “Кам’яний хрест”.

Один з них уже можна переглянути у фейсбуці.

Автор ідеї – режисер народного аматорського театру “Різнобарв’я” Лариса Половньова. Вона розповіла, проект втілюється театром спільно з культурно-історичним заповідником “Стародавній Володимир” та культурно-мистецьким центром за її сценарієм.

“Це цілком робота театру. Постановкою реконструктивних боїв з врахуванням документальних матеріалів займалась Світлана Фєдосєєва, старший науковий працівник заповідника. Мета цього проекту – відродити інтерес до історії нашого міста”, – розповідає Лариса Половньова.

За її словами, із другим відеороликом, який незабаром побачать жителі міста, пов’язана ось яка бувальщина: у ньому можна буде побачити вирізьблений образ воїна-захисника, який став для учасників проекту знаковим. Минулого року, коли був фестиваль різьбярів, дерево, з якого був вирізьблений воїн (з правої сторони при вході) було повністю трухляве і сухе.

Цього ж року, поки отримували дозвіл на зйомку на території заповідника дізнались, що крону цього дерева повністю зріжуть. Коли ж прийшли, побачили – зверху звисають зелені віти.

“Ми тут же зателефонували, аби не спилювали – дерево ожило. На що Володимир Григорович, директор заповідника, нам відповів, що цього не може бути, адже він тільки нещодавно там був і запевняв, воно було геть сухе. Дівчата-актори стали просити, аби не спилювали крону.

А коли ми втретє прийшли, це було дійсно дивом. Ми це пов’язуємо з нашою “Дівочою молитвою”, що це сухе дерево настільки зазалеленіло, що там з’явилась пишна крона”, – поділилась Лариса Половньова.

А в ході зйомок сюжету “Кам’яний хрест” учасники проекту дійсно доторкнулись до багатовікової історії – вони віднайшли серед приватних обійсть у Зимному кам’яний хрест, який поставили командувачу військ Данила Галицького за його вказівкою. Місцеві кажуть, він має лікувальні властивості.

“Всі, хто тут живе, знали, що він десь є, але ніхто конкретно не знав де саме. Відомо було, що на приватному обійсті. Ми кружляли і запитували людей, і нарешті працівниця бібліотеки сказала нам як знайти. І таки віднайшли!

Це треба відчути, коли торкаєшся його, якесь таке містичне почуття, відчуття від того, що він простояв тут 8 віків – вражають до мурашок. Кропива була в людський зріст. Ми її виривали, витоптували – розчищали площадку аби відзняти сюжет”, – каже режисер.

Це не легенда – це запис з хроніки, каже Лариса Половньова. Літом 1213-го року від Різдва Христового на цьому місті загинув один з воєначальників війська Данила Галицького на ім’я Клин Христинич. І Данило Галицький велів поставити цей кам’яний хрест.

“Ми хочемо привернути увагу до цієї пам’ятки, аби зберегти її в належному стані. Адже його вік – 8 століть! Там необхідно хоча б скосити траву, облагородити місцевість, місцеві кажуть, люди приходять до цього хреста, що він ще й має цілющі властивості. Жінок, які приїздили в Зимненський монастир, відправляли і до цього хреста.

Навіть коли ми там були, ми бачили – на хрест була прив’язана хустинка. Так роблять, коли просять щастя в материнстві. Зрозуміло, що він вріс в землю за 8 століть, але його висота – орієнтовно понад 2 метри. Це ж дійсно справжня історична пам’ятка! Ми із молодіжною групою театру в буквальному сенсі доторкнулись до живої історії, і скажем, відродили ім’я Клима Христинича, воїна з війська Данила Галицького”, – повідомила Лариса Половньова.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер