<

Уже тиждень триває ліквідація пожеж у Чорнобильській зоні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:51 | 10.04.2020 / Новини / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Майже тиждень вирують пожежі у Чорнобильській зоні відчуження. Вогонь поширився на кілька десятків гектарів, а в епіцентрі пожежі підвищився рівень радіації. Дим суне до Києва, а вогонь підібрався до міста Чорнобиль.

Про це інформує ТСН

Спершу вогонь спалахнув біля населених пунктів, а потім кілька осередків виникло у самому центрі забороненої зони. 10 квітня полум’я підібралось до міста Чорнобиль.

Пожежі у Чорнобилі стаються чи не щороку. Два роки тому горів рудий ліс – одна із найзабрудненіших ділянок. Щоразу під час таких подій в’їзд до зони обмежують і журналісти побачити масштаби лиха можуть лише із фотографій від рятувальників та фахівців зони. Наразі в’їзд також закритий ще й через карантин.

Керівник громадської ради при адміністрації зони Олександр Сирота за допомогою квадрокоптера дивиться, де горить. Він розповідає, що 9 квітня ледь відбили від вогню пропускний пункт. Оцінити сукупні руйнування полум’ям поки що не береться.

“Коли це все минеться, тоді вже будемо дивитись, що лишилось, а що зникло”, – каже Олександр Сирота.

Станом на 15:00 10 квітня пожежу досі ліквідовують. Тління лісової підстилки окремими осередками на площі близько 20 гектарів, повідомляє пресслужба Державного агентства України з питань зони відчуження.

Фахівці Чорнобильської зони не заперечують, що дим від пожежі йде на південь і доходить до Києва. За розрахунками, траєкторії руху потенційно забруднених повітряних мас будуть проходити через Іванківський, Бородянський та Вишгородський райони Київської області та Києві.

У ДСНС повідомляють, що радіаційний фон у Києві та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень: Київ – 0,012 мР/год, Київська область – в межах 0,011 мР/год. – допустимий фон 0,05 мР/год). 

Згідно з інформаційною довідкою Інформаційно-кризовий центрe Держатомрегулювання станом на ранок 10 квітня окремі зони пожежі мають місце у Денисовицькому, Котовському, Когородському лісництвах Зони відчуження та обов’язкового відселення.

https://www.facebook.com/sstc.com.ua/videos/287383565583818/?t=0

Ярослав Ємельяненко – керівник компанії, яка возить до зони туристів. Його нині теж за шлакбаум не пускають, але чоловік впевнений, що це зумисні підпали. Відповідні заяви він вже написав.

“Зробити їх, впевнений, могли туристи-нелегали, так звані сталкери”, – каже Ярослав Ємельяненко.  

Вони пролазять до зони відчуження, оминаючи офіційні пункти. Знімають відео, показують обличчя та порушують правила. Наприклад, палять,а це в зоні заборонено. Керівництва зони відчуження має кілька версій.

“Можливо ЛЕП, можливо, мені помста”, – каже т. в. о. ДАВЗ Катерина Павлова.

Очільниця додає, що все мають встановити правоохоронці.

https://www.facebook.com/MNSKOB/videos/691980574872134/




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер