<

Україна повертається до адаптивного карантину: до «червоної» зони віднесли дві області

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:06 | 23.02.2021 / Новини / /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

З 24-го лютого в Україні почне діяти адаптивний карантин із зонуванням. Більша частина країни буде в «жовтій» зоні, за винятком Івано-Франківської та Чернівецької областей, де обмеження вже посилено через спалах коронавірусу.

Які заборони діятимуть, докладно про нові правила карантину – повідомляє РБК-Україна.

Україна повертається до адаптивного карантину

Під час засідання 17 лютого Кабмін прийняв постанову про повернення адаптивної моделі карантину. Залежно від епідситуації, в регіонах буде встановлюватися “зелена”, “жовта”, “помаранчева” або “червона” зона.

Крім цього, уряд продовжив загальний термін дії карантину до 30 квітня.

Чотири зони карантинних обмежень

З середи, 24-го лютого більша частина країни буде віднесена до “жовтої” зоні, в тому числі і Волинська. Її обмеження фактично відповідають чинним на даний момент, але з деякими послабленнями.

У разі зростання захворюваності, в подальшому регіони можуть переходити в “помаранчеву” зону. Вона сигналізує про погіршення ситуації, але не передбачає додаткових заборон. Станом на 23-тє лютого, критеріям “помаранчевої” зони відповідають Вінницька, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Луганська, Тернопільська області.

“Червона” зона може бути встановлена ​​при критичному рівні інфікування в регіоні. Передбачає суворі обмеження, подібні до січневого локдауну. Відповідно до критеріїв МОЗ, до “червоної” зони потрапляють Івано-Франківська та Чернівецька області.

У “зеленій” зоні,обмеження будуть мінімальними. Вона може бути введена на всій території країни при досягненні епідпорогу захворюваності на грип та ГРВІ – менше 50%, коефіцієнті виявлення COVID-19 – менше 5%.

Які заборони карантину вводяться з 24-го лютого

У “жовтій” зоні зберігається більшість діючих на даний момент обмежень і заборон:

  • знаходження в громадських місцях без маски, обов’язково при собі необхідно мати документи;
  • забороняється залишати місця самоізоляції;
  • перетин кордону іноземцями без страхового поліса заборонено;
  • робота розважальних закладів (нічних клубів, дискотек) – під забороною;
  • кінотеатри, театри, культурні установи можуть працювати тільки при 50% заповнюваності залів;
  • перевезення пасажирів в громадському транспорті – за кількістю місць для сидіння;
  • заборонені планові госпіталізації;
  • діяльність об’єктів розміщення – під забороною (крім готелів, санаторіїв, реабілітаційних центрів);
  • заборонено відвідування навчальних закладів, якщо на карантині перебувають понад 50% учнів, викладачів;
  • проведення масових заходів в навчальних закладах обмежено (без глядачів, кількість учасників – не більше 1 групи/класу).

При цьому в “жовтій” зоні деякі обмеження будуть пом’якшені. Так, на 1 годину продовжується режим роботи закладів громадського харчування. З 24-го лютого ресторани, бари, кафе зможуть обслуговувати відвідувачів з 07:00 до 24:00 (в інші години – замовлення на винос).

Кількість учасників масових заходів дозволяється 1 людина на 4 кв.м, раніше діяло обмеження – не більше 20 осіб.

З 24-го лютого навчальні заклади можна буде відвідувати групами більше 20 осіб.

Дозволена присутність глядачів на спортивних змаганнях командних видів спорту, футбольних матчах при заповнюваності залів, трибун – не більше 50%.

Збільшується кількість відвідувачів басейнів, спортивних залів і фітнес центрів – 1 людина на 10 кв.м.

“Червона” зона і жорсткі обмеження: в яких регіонах посилено карантин

“Червоний” рівень небезпеки з 22 лютого вже встановлений на Прикарпатті через спалах інфікування.

В Івано-Франківській області заборонено: роботу закладів громадського харчування, відвідування шкіл учнями 5-11 класів, всі масові заходи, діяльність розважальних закладів. На в’їздах до регіону працюють КПП, розгорнуто перший в Україні мобільний госпіталь.

На гірськолижному курорті “Буковель” закриваються кафе, бари і ресторани. Для підйомників буде розроблена спеціальна інфраструктура, посилюється контроль дотримання маскового режиму і соціальної дистанції постояльцями готелів.

Варто відзначити, що в Офісі президента зв’язали спалах коронавірусу на Прикарпатті через курорт у Буковелі.

У Чернівецькій області також швидко зростає кількість хворих. З 23 лютого на Буковині посилили карантин терміном на 2 тижні. Всі освітні заклади перейшли на дистанційне навчання, режим роботи закладів громадського харчування скорочується до 20:00, закриваються ігрові зони в торгівельних центрах, позашкільні гуртки.

Через загострення ситуації із захворюваністю в західних областях країни в Сумах заявили про готовність діяти на випередження. Може бути посилений контроль на в’їздах у місто, також будуть проводити додаткові перевірки дотримання карантину.

До слова, в Офісі президента прогнозують, що через кілька днів ситуація в Івано-Франківській області стабілізується, але може погіршитися в інших регіонах, зокрема в Чернівецькій і Закарпатській областях.

Нагадаємо, 23-го лютого першу партію вакцини від коронавірусу доставили в Україну.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця