<

На Волині – карантин через нашестя гусені американського метелика

18:09 | 12.09.2023 / Новини / , /
Перегляди
800
/ Коментарі відсутні

Станом на вересень у 44 населених пунктах на Волині діє карантинний режим через нашестя гусені американського білого метелика.

Про це розповіла начальниця обласного відділу карантину рослин Ірина Хайдукова, за чотири роки площа ураження білим метеликом в області збільшилася у 44 рази, пише Суспільне.

Що відомо про шкідника

Зі слів посадовиці, американський білий метелик — агресивний шкідник, який поширюється на відстань від 25 до 40 км. Тривалість життя метелика — 6-14 діб. Основна шкода — павутинні гнізда з грубо об’їденим листям на деревах.

Гусінь американського Білого метелика на території Волинської області вперше виявили у 2019-му році. Тоді, — каже Ірина Хайдукова, — шкідника знайшли на території міста Рожище.

“Після того ми помічаємо поширення даного карантинного організму і на даний момент площа запровадження карантинного режиму понад чотири тисячі гектарів нашої області”, — додала начальниця обласного відділу карантину.

На деревах зараз добре видно павутинні гнізда, де живе та харчується гусінь цієї комахи.

Зі слів Ірини Хайдувової, гусінь ще не лялькується, у цій фазі шкідників треба знищувати. Органам влади Держпродспоживслужба надала рекомендації боротися із поширенням карантинних вогнищ.

Як волиняни борються з гусінню

У селі Велицьк Ковельського району біля кожного другого будинку на деревах можна помітити гнізда американського білого метелика, розповідає староста Валерій Киричук.

Не знаю як далі буде. Позаминулий рік, то тут взагалі голі дерева були”, — додав староста.

Зі слів місцевого жителя Івана Матвійчука, в нього на ділянці найбільше постраждали сливи та яблуні: “Як став обрізати і кропити, то трішки менше стало. Але зараз на осінь знову появилося”.

Жителька села Галина Марчук через гусінь мусила зрізати майже усі дерева на своїй присадибній ділянці.

“Ми позрізали всі, бо я не люблю, щоб в мене щось заводилося. Отакі маленькі полишала і все. Ото в мене було два таких великих горіхи, то ми і їх зрізали”, — жаліється волинянка.

Що радять фахівці

Обробляти рослини спеціальними препаратами, зрізати гілки із павутинними гніздами, після чого спалювати їх або заливати окропом. Такі основні методи знищення шкідника, говорить начальниця відділу карантину рослин Ірина Хайдукова.

Боротися з гусінню мають власники заражених ділянок. Інакше гусінь розмножиться. Зі слів посадовиці, за рік комахи можуть повністю знищити рослину, дерево після зараження всихає.

Ця гусінь вже піде на залялькування і навесні вилетить метелик. Травень-червень місяць буде перший вихід даного карантинного організму. З одного метелика буде 500 гусеничок”, — додала начальниця обласного відділу карантину.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця