<

У нововолинській лікарні встановили томограф за 4 мільйони гривень. Фото

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:46 | 19.09.2014 / Новини / , , /
Перегляди
318
/ коментарі 3

У Нововолинській міській цетральній лікарні облаштували кабінет комп’ютерної томографії, –  повідомляє інтернет-видання «БУГ».

Завдяки співпраці інвесторів та місцевої адміністрації  18 вересня в  Нововолинській міській центральній лікарні відбулося урочисте відкриття кабінету комп’ютерної томографії.

У відкритті взяли участь голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков та начальник управління охорони здоров’я волинської ОДА Ігор Ващенюк.

Губернатор подякував інвесторам за пожертви, а також міській адміністрації за всебічне сприяння відкриттю кабінету.

«Багато захворювань у людини ми не можемо діагностувати за допомогою класичної рентгенології, тому для цього потрібні комп’ютерні томографи, в багатьох випадках стоїть питання життя і смерті пацієнта. Тепер нововолинським пацієнтам не доведеться їздити у Луцьк та вистоювати в чергах кілька днів», – розповів завідувач рентгенологічним відділенням Валерій Ждань.

Ціна такого дива техніки – 4 мільйони гривень, установка придбана за кошти інвесторів.

Працюватиме кабінет комп’ютерної томографії за таким графіком: понеділок-п’ятниця – з 8 до 16,субота з 8 до 14, у неділю – вихідний.

Нагадаємо, Володимир Гунчик під час робочого візиту в четвер, 18 вересня відвідав шахту №10 у Нововолинську,. Також губернатор зазначив, що на Волині хочуть звести новий завод




коментарів: 3
  1. А тепер парять обстеження на ліво і на право. Де треба і де не треба. Народ же не знає що компютерна томографія, та що в лікарні дає шалене рентгенівське опромінення

  2. Розвиток технологій відбивається на всіх сферах людської діяльності. У тому числі і на медицині. Завдяки використанню високотехнологічного сучасного обладнання багато захворювань можуть бути діагностовані на самих ранніх стадіях, що істотно підвищує шанс на перемогу в боротьбі за своє здоров’я. Для дослідження стану внутрішніх органів в арсеналі медиків є такі потужні інструменти, як Комп’ютерна томографія(КТ) і Магнітно-резонансна томографія(МРТ).

    Визначення КТ та МРТ
    На перший погляд може здатися, що КТ та МРТ — практично одне і те ж. Що це, так би мовити, альтернативні варіанти. Хоча насправді справа йде трохи інакше, певну схожість між ними все ж є:

    Обидві абревіатури приховують за буквою Т одне і те ж слово — томографія.
    Принцип томографії (і в тому, і в іншому випадку) складається в пошаровому скануванні органу з подальшим виведенням зображення на комп’ютерний монітор.
    Для проведення томографії пацієнт зручно розташовується на столі-транспортері. Скануючий пристрій являє собою тунель, в якому повинна виявитися досліджувана частина тіла. Але при КТ в такому тунелі знаходиться тільки сканована область, обладнання для МРТ — велика камера, в якій пацієнт ховається практично повністю.
    Що вибрати, КТ або МРТ?
    Незважаючи на гадану ідентичність процедур КТ та МРТ, за принципом дії це зовсім різні дослідження.

    Комп’ютерна томографія (КТ) заснована на використанні рентгенівського випромінювання.

    Магнітно-резонансна томографія (МРТ) — на постійному і пульсуючому магнітних полях. КТ дозволяє судити про фізичний стан об’єкта дослідження, в той час як МРТ інформує про хімічному будову тканин.

    Розмова про те, який метод дослідження краще, не має сенсу з тієї причини, що це РІЗНІ методи, які повинні використовуватися в різних ситуаціях. Для кожного з них є свої показання та протипоказання, кожен з них виявляється інформативний, якщо призначений відповідно області дослідження. Звичайно, КТ та МРТ мають області перетину, а іноді, в складних діагностичних випадках, необхідно використовувати відразу обидва види томографії.

    Показання до проведення КТ або МРТ
    При виборі КТ або МРТ для діагностичного дослідження лікар повинен врахувати не тільки тип тканин, які будуть піддаватися скануванню, а й стан здоров’я пацієнта, а також наявність факторів, які можуть стати перешкодою для проведення томографії.

    При вивченні органів, глибоко прихованих під кістковими тканинами, а також органів з високим вмістом рідини призначається МРТ. МРТ — високоінформативний метод діагностики стану спинного і головного мозку, органів малого таза, суглобів і міжхребцевих дисків.

    КТ застосовують для сканування кісток і тканин легенів, для дослідження гострої черепно-мозкової травми, грудної клітки, тазової і черевної порожнин. Спіральна КТ (відрізняється від звичайної безперервним обертанням томографа, що дає знімки більш високої якості) є незамінним інструментом екстреної діагностики.

    протипоказання
    Протипоказання до проведення КТ та МРТ продиктовані як принципом дії дослідження, так і методом його проведення.

    Крім того, через магнітного поля, яке створюється в томографі при МРТ, ця процедура протипоказана пацієнтам з незнімними протезами і імплантатами: кардіостимуляторами судинними кліпсами, штифтами, пластинами і пр. Більшість установок для МРТ розраховані на максимальну вагу до 110 кг (рідше — 150кг). Отже, надмірна вага теж може стати причиною відмови від використання МРТ в якості діагностичного дослідження.

    КТ, яка спирається на рентгенівське дослідження, неприпустима для частого використання, протипоказана при вагітності і не рекомендується для дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця