<

Ціни на хліб в Україні будуть співставні з європейськими

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:41 | 11.10.2020 / Новини / , /
Перегляди
110
/ коментарі 2

«Україна завжди буде з хлібом», – таку фразу можна почути, як від політиків-популістів, так і від вузьких фахівців аграрної сфери. Наша країна є одним з найбільших виробників та експортерів зерна в світі, і, швидше за все, хліба завжди буде достатньо на столах українців. Однак важливим питанням є те, якою буде його ціна, адже вона весь час зростає.

Апостроф з’ясовував, чи варто чекати подальшого подорожчання хліба.

Все починається з пшениці. Цього року через відсутність вологи й незвичну для зерна спекотну погоду спостерігається недобір врожаю.

“Звісно, зменшення врожаю вплинуло і на ціноутворення на продовольчу пшеницю. Зараз ціна виросла з 6200 гривень за тонну (в серпні) до 7200 гривень за тонну (у вересні) в портах з ПДВ”, – розповів голова Асоціації аграріїв України Олександр Василевський.

Проте, не дивлячись на менший збір врожаю на 7-10 тон (за даними Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”), експорт зернових навпаки зростає.

“Експорт зерна у 2020/2021 маркетинговому році вже перейшов позначку у 9 мільйонів тон”, – повідомив виданню президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.

При цьому треба наголосити на тому, що в меморандумі щодо граничних обсягів зерна, укладеному між Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та учасниками зернового ринку, закладено обсяги у розмірі 17,5 мільйона тон пшениці (минулого маркетингового року на експорт пішло 15,1 мільйона тон пшениці).

Олександр Тараненко говорить, що така тенденція може призвести до зростання цін та дефіциту зерна на ринку.

Дорожчає усе

Власне з дефіциту пшениці отримуємо недостатню кількість борошна. Якщо в країні виникнуть проблеми з борошном, то його доведеться завозити з інших країн (це притому, що зазвичай Україна окрім зерна експортує й борошно). А, дивлячись на девальвацію гривні, не важко зрозуміти, що й імпортне борошно буде коштувати значно дорожче.

І, якщо вартість пшениці не так сильно відбивається на споживчій ціні хліба (витрати складають лише 15% від загальної вартості), то ціна пшеничного продукту, тобто борошна, значно позначиться на ціннику хлібобулочних виробів (40% собівартості хліба припадає саме на борошно).

Олександр Тараненко говорить, що за останні два місяці значно подорожчали й інші інгредієнти “головного продукту” країни – цукор та соняшникова олія: “Здорожчання сягає 30%, що не може не позначитися на витратах по виробництву й, відповідно, ціні хліба”.

На ціну хліба впливає, звісно, й коронавірус. Через епідеміологічну ситуацію виробники змушені витрачати більше коштів на пакування продукції, санітарні заходи та доставку хлібобулочних виробів.

Незмінний тренд

“Розуміючи соціальну відповідальність галузі, пекарі намагатимуться стримувати зростання цін, – зазначає Олександр Тараненко. – Але подорожчання неминуче”.

Олександр Василевський говорить, що ріст цін можливий, але головним фактором буде точно не подорожчання пшениці. Адже зміни у вартості зернової культури відгукується на вартості хлібу лише на 1 гривню.

Своєю чергою, Олександр Тараненко прогнозує вже найближчим часом зміни на цінниках в діапазоні 10-15%. За певними прогнозами, це може статися наприкінці цього року або на початку наступного.

Порахуємо: якщо приміром, зараз буханка коштує приблизно 18 гривень, то незабаром доведеться віддати за неї 20 гривень чи трошки більше. За хліб, який вже сьогодні тягне десь на 25 гривен, треба буде заплатити 27-29 гривень (за більш оптимістичним сценарієм, зростання може скласти до 19 та 26 гривень відповідно).

“Виходячи з ціни хліба масових сортів близько 20 гривень/кілограм, збільшення витрат складатиме менш, ніж 10 гривень в місяць на людину, що абсолютно не є критичною цифрою, особливо на фоні здорожчання практично всіх продуктів”, – каже Тараненко.

Від себе додамо, що на хліб більшості українців, швидше за все, грошей вистачить, чого із впевненістю не можна сказати про інші продукти харчування. Однак така ситуація свідчитиме про те, що українські хлібні ціни вже наздогнали європейські, а в окремих випадках їх навіть перегнали.




коментарів: 2
  1. Українські хлібні ціни вже наздогнали європейські, а в окремих випадках їх навіть перегнали,-ВСЕ ДЛЯ ОЛІГАРХІВ та вибраних народом депутатів!Вони все ближче до європи, а народ до ж..пи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер