<

Силовики провели обшуки у Музеї Революції Гідності: шукали, куди поділись 100 млн

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:43 | 19.11.2020 / Новини / , , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

19-го листопада правоохоронці прийшли з обшуком до Музею Революції Гідності. Підозрюють керівництво Музею Революції Гідності і приватне підприємство  у зловживанні службовим становищем при використанні бюджетних коштів у розмірі 100 мільйонів гривень.

Про обшуки повідомили на сторінці музею.

Згодом керівництво музею зібрало брифінг та розповіло ЗМІ своє бачення щодо обшуків.

Своєю чергою Служба безпеки України повідомила, що слідчі дії, які відбувалися сьогодні у приміщенні Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, проводило Головне управління Національної поліції у місті Києві, під процесуальним керівництвом столичної прокуратури. Співробітники СБУ були залучені слідчими для оперативного супроводу згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України.

За даними СБУ, слідчі підозрюють посадовців меморіального комплексу у розкраданні коштів, виділених на реконструкцію об’єкта. Триває досудове слідство за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Задокументовано, що керівництво Музею уклало договори на майже 150 мільйонів гривень на роботи із реконструкції та благоустрою об’єктів меморіального комплексу. Підрядникам був перерахований аванс у розмірі 80% від суми договору, що склало 111 млн грн. Однак правоохоронці з’ясували, що у встановлені угодами терміни роботи фактично не проводились. Натомість більшість отриманих підрядником бюджетних коштів було витрачено не на цілі, які прописані у відповідних договорах.

Своєю чергу в музеї навели свої аргументи щодо повідомлення СБУ.

Крім того, слідчі прийшли з обшуками і додому до директора Музею Революції Гідності Ігоря Пошивайла.

“За два дні до річниці Майдану затемна слідчі СБУ та поліції увірвалися додому до генерального директора Ігоря Пошивайла, потім до офісу, щоб “знайти” документи щодо будівництва Меморіалу Небесній Сотні, доступні онлайн – на платформі публічних закупівель Prozorro”, – йдеться у повідомленні.

Слідчі висувають обвинувачення в тому, що не здійснювалися роботи із спорудження меморіалу, на які підрядник отримав фінансування. Утім – півтора роки тому на початку планованих робіт їх проведення було заборонено за рішенням Печерського районного суду Києва за поданням Генеральної прокуратури.Досі арешт ділянки Генпрокуратура не зняла, а продовження робіт загрожує кримінальним покаранням.

“З другого боку, інші правоохоронні органи починають кримінальне переслідування музею за виконання рішення суду та приписів прокуратури.

Упродовж двох років музей системно інформує органи влади та громадськість про ситуацію, яка склалася, але на такий результат розгляду наших звернень про потребу увічнення пам’яті про Героїв Небесної Сотні ми не сподівалися, – зазначають музейники.

Команда Музею Майдану додає, що не припинятиме роботу по організації подій на вшанування Революції Гідності, хоч і перебуває під моральним тиском через обшуки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця