<

Світлана Тихановська: як домогосподарка стала головною суперницею Лукашенка

Цей запис опубліковано більш як рік тому
00:46 | 9.08.2020 / Новини / , /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Ще кілька місяців тому Світлана Тихановська виховувала двох дітей й не надто цікавилась політикою, а зараз вона – головна конкурентка Олександра Лукашенка на президентських виборах в Білорусі.

Пані Тихановська стала головною надією білоруської опозиції волею долі та завдяки діям самої білоруської влади – її чоловіка не пустили на вибори і запроторили до в’язниці, – повідомляє ВВС.

Так само зробили ще з кількома популярними опонентами Лукашенка: Валерієм Цепкалом та Віктором Бабарикою.

У політиці випадково

“Я не публічна людина, це для мене новинка. Я випадково опинилась у цій ситуації”, – розповіла сама про себе пані Тихановська в інтерв’ю ВВС.

Білоруською політикою спочатку спробував займатись її чоловік – відомий блогер Сергій Тихановський, який вів власний канал “Країна для життя”.

Він їздив країною та у своїх відео показував проблеми, з якими стикаються прості білоруси.

Сам він раніше займався бізнесом і мав у Росії компанію, яка знімала відео для різних проєктів.

У травні 2020 року він оголосив про намір балотуватись в президенти, проте йому відмовили у реєстрації, а згодом арештували і помістили у СІЗО.

Тихановська пояснює, що захоплення чоловіка політикою почалось з особистих проблем.

Він купив будинок – пам’ятник архітектури у селі й хотів обладнати там місце для відпочинку і розвитку села. Проте проблеми, з якими він зіткнувся, підштовхнули його задуматись про те, як живуть прості білоруси.

“Ми були середньою родиною, не жирували і не були бідними, раз на рік могли кудись виїздити. Мої батьки завдяки Сергію змогли три роки тому вперше виїхати до моря”, – розповідає пані Тихановська.

Дівоче прізвище Світлани – Пилипчук. Вона народилась 11 вересня 1982 року у Брестській області за 50 кілометрів від нинішнього українського кордону.

Школу вона закінчила із золотою медаллю й далі пішла вчитись до Мозирського педагогічного університету, який закінчила у 2000 році за спеціальністю вчитель англійської та німецької мов.

З Тихановським вона познайомилась ще в університеті, після закінчення якого переїхали до Гомеля, а потім до Мінська.

Світлана Тихановська працювала перекладачкою з англійської мови, у тому числі на організації, які займались допомогою постраждалим від Чорнобильської аварії на гроші західних донорів. Вчителькою вона так і не змогла попрацювати.

У 2010 році у родині народився син, а в 2016 році – донька. Останні роки, як розповідала сама Світлана Тихановська, вона була домогосподаркою.

Замінила чоловіка

Сергію Тихановському відмовили у реєстрації кандидатом у президенти, а 29 травня його затримали.

З того часу він перебуває в СІЗО за обвинуваченням у нібито нападі на жінку, яка влаштовувала провокацію на його мітингу.

Ще до арешту чоловіка Світлані таки вдалось подати документи до виборчої комісії. Спочатку за допомогою чоловіка, а після його арешту і самостійно вона домоглась реєстрації кандидатом у президенти.

“16 червня подзвонили з погрозами. Стояла перед вибором – безпека дітей чи подальша боротьба” , – розповідає пані Тихановська.

Вона каже, що розглядала можливість знятись з виборів, проте все ж вивезла дітей до ЄС, а сама продовжила перегони.

“Виплакалась, зібрала сили в кулак і пішла далі”, – згадує вона.

А вже 18 липня їй вдалось домовитись про співпрацю зі штабами двох інших кандидатів, яких не пустили на вибори – Валерія Цепкала та Віктора Бабарики.

Троє жінок – Світлана Тихановська, Вероніка Цепкало та Марія Колеснікова стали символом опозиції Лукашенку.

Головна умова домовленості трьох штабів на чолі з жінками – проведення повторних виборів одразу ж після перемоги, на яких висунуться чоловіки і переможе найсильніший.

“Буде перехідний період, можливо, я не буду ухвалювати жодних серйозних рішень. За 6 місяців я єдине, що маю робити – зберігати стабільність у країні.

На допомогу прийдуть політики, уряд буде продовжувати працювати. У нас у штабі вже є відомі економісти, які будуть допомагати пройти перехідний період”, – пояснила Тихановська.

Вона визнає, що чоловік мав бізнес у Росії, але це не заборонено і так роблять багато білорусів.

“Люди бачили в Сергієві Тихановському майбутнього президента. А влада побачила в ньому серйозного опонента. Замість нього стала я”, – пояснила Світлана Тихановська.

Вона також заперечує, що родина мала 900 тисяч доларів, які знайшли під час обшуку у будинку матері Тихановського.

Світлана Тихановська стверджує, що не має грошей на виборчу кампанію й левова частка витрат – це допомога волонтерів.

Не хоче Майдану і думає щодо Криму

Ще у червні вона казала, що боялась публічності і виступів. Проте зараз вона вже виступає на передвиборчих мітингах та агітаційних ефірах.

“Ми не хочемо мітингів незаконних, ми не хочемо Майдану. Ми хочемо жити спокійно у своїй країні”, – заявляла на мітингах її союзниця Марія Колеснікова.

Жінки утрьох їздять на мітинги країною. Нещодавно у Мінську на один з них прийшли близько 63 тисяч осіб. За даними білоруських ЗМІ, цей мітинг став наймасовішим за останні 10 років після протестів у грудні 2010 року.

“Білоруський народ хоче мирної зміни влади. Не йдіть проти свого народу”, – казала Тихановська на останньому мітингу, який зібрав у Мінську 63 тисячі учасників.

Хоча її виступи не надто палкі й часто вона зачитує промови з папірця. Білоруською мовою вона володіє, але говорить рідко.

“Я не вмію так говорити, як мій чоловік, в мене немає такої харизми”, – визнає Тихановська.

Деякі її політичні заяви викликали певне невдоволення в Україні.

У інтерв’ю виданню “Медуза” вона ухилилась від відповіді на питання про приналежність Криму.

“Я розумію, що питання про Крим розколює суспільство. А мені не хотілося б необережними словами когось відштовхнути”, – заявила вона.

Але після скандалу в наступному інтерв’ю Euroradio все ж таки відповіла.

“Юридично Крим український, а фактично — російський”, – заявила кандидатка і попросила більше не мучити її цим питанням.

Тихановська повторює, що вона не політик.

“Хочу, щоб я швидше стала президентом, потім прийшов новий класний президент, який підніме нашу країну, і я повернусь до дітей та сім’ї”, – розповіла кандидатка.

Світлана Тихановська у своїх виступах не обіцяє жодних люстрацій чи масових звільнень силовиків чи чиновників. Вона обіцяє, що абсолютна більшість людей збережуться у владі.

Але Тихановська вказує, що її команда хоче досягти повернення демократичної Конституції 1994 року, яка діяла до референдуму, завдяки якому Лукашенко сконцентрував у своїх руках усю владу в країні.

Наразі Світлана Тихановська наполягає, що її штаб планує перемогти Лукашенка, який, до речі, висувається ушосте.

А якщо будуть дані про фальсифікації й виборчком оголосить про перемогу Олександра Лукашенка, то у Тихановської сподіваються відстояти свою позицію у суді, зібравши для цього достатньо доказів порушень на дільницях.

Про відстоювання перемоги на площах вона зараз воліє не говорити.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця