<

Шостий день протестів у Білорусі: протестувальники обіймали ОМОНівців, із СІЗО випустили частину затриманих

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:58 | 14.08.2020 / Новини / /
Перегляди
3
/ 1 коментар

14-го серпня у Мінську кілька тисяч протестувальників, зокрема і робітників Мінського тракторного заводу, пройшли маршем до центру міста і дійшли до будівлі уряду на площі Незалежності. Вони скандують «виходь» і вимагають діалогу з владою. Омонівці, опустили щити, протестувальники їх обіймали.

Охороняють будівлю солдати внутрішніх військ, але протестувальників вони не займають, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, – передають їхні українські колеги.

Колона робітників МТЗ вийшла з заводу вдень 14-го серпня після того, як вони оголосили страйк. До них прибув прем’єр-міністр Білорусі Роман Головченко, однак він відмовився спілкуватися зі страйкарями в присутності журналістів.

Також, ввечері 14-го серпня у центр Мінська прибула військова техніка та численні силовики. З військової частини виїхали 6 – 8 автобусів з ОМОНівцями. На площі Незалежності у цей час перебували кілька тисяч демонстрантів. Проте згодом з’явилась інформація, що спецпризначенці покинули місце мітингу, – пише Канал 24.

Про те, що до центру Мінська стягують військову техніку, повідомляли у білоруських телеграм-каналах. Також місцеві зазначали, що знову зник інтернет. Згодом мережа начебто з’явилась знову.

Очевидці помітили близько 8 автобусів з бійцями спецпідрозділів, два водомети, два автозаки, а також 6 автомобілів з колючим дротом. До центру попрямували три машини швидкої допомоги, у яких сидять силовики.

Силовики поки покинули площу Незалежності

У телеграм-каналах наголошують, люди, що зібрались в центрі, стоять абсолютно мирно: вони тримають в руках квіти та білі стрічки. Проте після повідомлень про прибуття силовиків, люди дещо почали розходитись.

За попередньою інформацією, представники силових структур разом з численною технікою покинули місце проведення демонстрації – мовиться про площу Незалежності та Будинок уряду.

Протестувальник обіймалися з ОМОНівцями

До протестувальників під будинком уряду вийшли силовики, але несподівано опустили щити. Після цього мітингувальники кинулися обіймати бійців ОМОНу.

Про несподівану розв’язку мітингу під будівлею білоруського уряду повідомляє канал “Чай з малиновим варенням“.

На опублікованих кадрах помітно, як протестувальники самі не вірять тому, що силовики, які щойно вийшли на охорону будівлі, почали опускати щити.

Довго не роздумуючи, дівчата-протестувальниці побігли обіймати бійців ОМОНу. Одразу ж за ними кинулися й хлопці. З голосів мітингувальників чути, що вони й самі не розуміють, що щойно відбулося.

Більшість людей з-поміж мітингувальників обіймають силовиків зі сльозами на очах. Схоже на те, що й самі силовики ледь стримуються, аби не впустити сльозу.

Тихановська ініціює створення координаційної ради для передачі влади в Білорусі

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська заявила, що ініціює створення координаційної ради для забезпечення передачі влади в Білорусі. Про це йдеться в її заяві, опублікованій у телеграм-каналі «Пул первой», – передає Радіо Свобода.

«Я заявляю, що ми готові до діалогу з владою. З урахуванням того, що відбувається в країні і необхідності вжиття невідкладних заходів для відновлення законності в Білорусі я, Світлана Тихановська, ініціюю створення координаційної ради для забезпечення трансферу влади. До цієї ради можуть увійти представники громадянського суспільства, шановні і відомі білоруси, професіонали своєї справи», – сказала вона.

Тихановська закликала суспільство об’єднатися в нову координаційну раду. За її словами, їм потрібні допомога і досвід людей, зв’язки, контакти, експертні поради й підтримка.

Приймати заявки про висунення членів ради вона доручила своїй довіреній особі Ользі Ковальковій і адвокату Максиму Знаку. Вона додала, що штаб продовжує працювати, його головою залишається Марія Мороз, яка продовжує керувати його роботою. На місці роботу штабу координуватимуть Ольга Ковалькова і Микола Козлов.

Тихановська також звернулася до міжнародного співтовариства і європейських країн із проханням допомогти в організації діалогу з білоруською владою.

Раніше Тихановська опублікувала відеозвернення, де засудила насильство над громадянами і закликала всіх мерів 15 і 16 серпня виступити організаторами мирних масових зібрань у кожному місті Білорусі.

Тим часом, лідери політичних партій і рухів Білорусі підписали декларацію про подолання політичної кризи.

Представники демократичних сил заявили, що Світлана Тихановська перемогла на виборах президента 9-го серпня. Виходячи з цього, вони закликали до негайної відставки Олександра Лукашенка – як кандидата, який не отримав підтримки народу Білорусі та здійснив захоплення й узурпацію влади.

Також підписанти вимагають негайного звільнення всіх затриманих учасників мирних акцій протесту і політичних в’язнів.

ЦВК Білорусі 14-го серпня оголосила остаточні результати виборів президента, переможцем яких оголосила Олександра Лукашенка.

Центральна виборча комісія Білорусі на засіданні 14 серпня оголосила офіційні результати голосування на виборах президента країни. Переможцем назвали чинного президента Олександра Лукашенка, який перебуває при владі в країні вже 26 років.

«14 серпня 2020 року відбулось засідання Центральної комісії Республіки Білорусь з виборів і проведення республіканських референдумів по підведенню підсумків виборів президента Республіки Білорусь. Рішенням комісії затверджені підсумки виборів. Президентом Республіки Білорусь обраний Олександр Григорович Лукашенко», – йдеться в повідомленні ЦВК.

За даними ЦВК, проголосували всього 5 188 956 людей, у тому числі достроково – 2 806 640.

Скарги на невизнання виборів, зокрема, з боку головної опонентки Лукашенка Світлани Тихановської, відхилили.

Із СІЗО випустили частину протестувальників, за їхніми свідченнями їх жорстоко били

На відео Білоруської служби Радіо Свобода від ночі на 14-те серпня люди, яких затримали під час протестів у Мінську, розповідають про знущання, приниження, погрози та катування, яких вони зазнали під час кількадобового затримання від співробітників ОМОН.

Вночі у Білорусі почали звільняти зі слідчих ізоляторів людей, які брали участь у протестах, сутичках з ОМОНом на вулицях або просто були затримані як випадкові перехожі. Люди виходять морально пригніченими та зі слідами побиття. Під стінами СІЗО їх зустрічають занепокоєні родичі та близькі. Всього за чотири дні протестів у Білорусі було затримано близько 7 тисяч людей, точна кількість постраждалих невідома.

МОЗ повідомляє, що в лікарні доправили понад 250 осіб. Родичі заарештованих повідомляли, що багатьох жорстоко били, часто без приводу, і не давали їм у спецприймальниках їжі і води. (Відео Reuters).

Українців випустили із СІЗО

Українських громадян Костянтина Рєуцького, Євгена Васильєва та Оксану Альошину також звільнили з СІЗО в Білорусі. Рєуцький та Васильєв уже перебувають на території посольства України.

Про Рєуцького та Васильєва Громадському підтвердили білоруські правозахисники, а про Альошину — в консульстві України в Мінську.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Рєуцький та Васильєв уже під захистом українських дипломатів у посольстві України в Білорусі. Проте згодом видалив твіт.

Президент Володимир Зеленський також підтвердив, що Васильєв, Рєуцький та Альошина зараз у безпеці. Наразі ведуться перемовини для звільнення ще одного українця — Романа Шишка, який перебуває в ізоляторі Бреста. 

Костянтин Рєуцький також з’явився на відео видання Tut.by, де Рєуцький коментує своє затримання. Тоді він розповів, що вночі його змусили підписати протокол, написаний правоохоронцями

«Нікому не дали протоколи прочитати, підписати змушували. Тих, хто не хотів підписувати, били», — сказав українець.

Нагадаємо:




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця