<

У Білорусі продовжуються акції протестів: понад тисяча затриманих, серед яких і українці, пів сотні постраждалих

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:48 | 12.08.2020 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

У ніч з 11-го на 12-те серпня тисячі невдоволених результатами президентських виборів вийшли на акції протесту у 25 населених пунктах Білорусі. За участь у цих акціях затримали понад тисячу людей. Тобто за три дні протестів у Білорусі затримали 6 тисяч людей.

Такі дані наводить Міністерство внутрішніх справ Білорусі, – передає Громадське.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, по медичну допомогу звернулася 51 людина. Тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості отримали 14 співробітників міліції й військовослужбовців внутрішніх військ, деяких із них госпіталізували. За добу на правоохоронців скоїли 5 умисних наїздів.

В МВС додали, що у Бресті на співробітників міліції «напала група агресивно налаштованих громадян з арматурою в руках». Їх не зупинили попереджувальні постріли вгору, тому міліцейські застосували зброю на поразку. Одного з нападників поранили.

За фактами нападу на співробітників слідчі органи порушили 17 кримінальних справ.

Зазначимо, що під час акції протесту, які розпочалися 9-го серпня після виборів президента у зв’язку з оголошенням Лукашенка їх переможцем, затримали 9 українців, а також побили фотокореспондента Associated Press з України.

Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України у відповіді на запит журналістів.

Станом на 9:00 12-го серпня відомо, що 9 українців затримали у місті Вітебськ у зв’язку з «адміністративними правопорушеннями». Посольство домоглося, щоб наступного дня після затримання їх відпустили з-під варти.

Побитого українського фотокореспондента агентства Associated Press з незначними травмами госпіталізували. Після надання допомоги у той же день виписали. До посольства України в Білорусі він не звертався. 

Будь-якої іншої інформації про інциденти з українцями під час протестів у Білорусі у МЗС немає, але посольство моніторить ситуацію.

Тим часом, біля станції метро «Пушкінська» в Мінську десятки місцевих жителів напередодні клали квіти в пам’ять про загиблого учасника акцій протестів, водночас вночі цей меморіал знищили. Від ранку 12-го серпня люди знову почали приходити туди з квітами, – зазначає Громадське.

«Таке не повинно відбуватися. Люди не повинні гинути, не повинна литися кров. Ми мирно виходимо. Я дивлюся ці всі відео (розгонів) і просто плачу», — сказала дівчина з квітами.

Напередодні першою на цьому місці квіти кинула людина прямо з вікна автомобіля. Потім приїхав таксист з квітами, потім стали підходити люди.

Квіти вішали на металевий паркан, що відокремлює проїжджу частину від пішохідної зони. Проїжджаючі поруч машини сигналили.

Цієї ночі в Білорусі третій день тривали протести проти влади. Учасники протестували проти результатів виборів президента, де, за офіційними даними, переміг (уже вшосте) чинний президент Олександр Лукашенко.

Також, вранці 12-го серпня біля ринку «Комаровський» у Мінську зібралися близько 300 жінок у білому одязі та з квітами. Так вони виступили проти насилля з боку силовиків і висловили свою солідарність з мирними демонстрантами, які постраждали під час розгону акцій.

Жінки вимагали перерахунку голосів та зміни влади. Деякі з них говорили також про повагу до жінок та їхні права в країні.

Коли до них під’їхали співробітники ОМОНу, жінки поклали квіти до місця сутичок під час попередніх протестів і пішли, демонстративно заклавши руки за шию.

Крім того, вранці 12-го серпня, страйк чинній владі оголосили працівники Комаровського ринку і ринку в Гродно. На ринку в Мінську підприємці приїхали на роботу, проте відкривати крамниці не поспішали. Озвучивши свої вимоги, більшість повернулися додому.

Протести тривають і біля слідчого ізолятора на Окрестіна. Там зібралися сотні родичів затриманих демонстрантів. «Люди не знають, де їхні рідні, списків немає. Перед будівлею стоїть близько 10 автозаків. За словами людей, ще 7 автозаків за воротами СІЗО. На даху стоять люди в чорному. Демонстранти кажуть, що це – снайпери. Під’їзди до ізолятора перекриті, не пускають ні приватні авто, ні таксі». Про це пише Радыё Свабода, – передає УНІАН.

Крім того, у Білорусі анонсували масштабне блокування доріг.

У Білорусі запланували новий етап масштабних протестів, який полягає в блокуванні доріг по всій країні. Як повідомляє Telegram-канал Nexta, почати його планують сьогодні о 19-й годині.

Організатори, звертаючись до працівників транспортних служб, закликали їх допомогти своєму народу в вираженні волі й захисту прав. Зокрема, їх просять про наступне: блокувати рух транспорту силовиків, заважати їх пересуванню; відмовлятися взаємодіяти з ними; відкривати двері транспорту для протестуючих і не пускати до салону силовиків; приєднуватися до загального страйку і не виходити на роботу.

Нагадаємо:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 Травня, Неділя