<

Шнобелівська премія 2021: носорогів потрібно перевозити догори ногами

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:42 | 11.09.2021 / Новини / /
Перегляди
448
/ коментарі 4

9-го вересня у Гарвардському університеті у США відбулася 31-а церемонія щорічної премії Ig Nobel Prize – Шнобелівська премія-2021.

Премію вручають, за досягнення, які змушують спочатку засміятися, а потім – задуматися. Хоча насправді мета премії – привернути увагу людей до науки, медицини і технологій, повідомляє BBC Україна.

Нагороду в галузі транспорту вручили ветеринарам, які з’ясували, що носорогам не шкодить перевезення догори ногами у повітрі. Відкриття може видатись смішним, але насправді дуже важливе для збереження носорогів, що перебувають під загрозою зникнення.

Ветеринар дикої природи Робін Редкліфф з Корнелльського університету та його колеги підвісили 12 носорогів догори ногами на десять хвилин. Вони хотіли дізнатись, чи не шкодить це тваринам, адже саме так перевозять носорогів між ділянками їхніх природних ареалів.

Однак, за словами Робін, ніхто не перевіряв, чи справляються серце і легені тварин, накачаних снодійним, з польотом догори ногами.

Тому його команда спільно з Міністерством довкілля Намібії підвісила за ноги до підіймального крана 12 приспаних чорних носорогів і виміряла їхню фізичну реакцію.

Хоч транквілізатори є сильнодійними опіоїдами з безліччю побічних ефектів, що можуть “погіршити здоров’я носорогів і навіть призвести до їхньої загибелі”, дослідники виявили, що ризики зменшуються, коли тварин підіймають у повітря вниз головою.

“Підвішування носорогів догори ногами насправді покращувало вентиляцію легенів тварин у порівнянні з носорогами, що лежать на боці”, – додає Редкліфф.

Переможці отримали копії купюри номіналом 10 трильйонів зімбабвійських доларів. Оригінали цих банкнот вже вийшли з обігу та мають лише колекційну цінність.

“Коли я вперше почув про Шнобелівську премію, не був певен, добре це чи погано. Але ідея про те, що вона змушує вас сміятися, а потім замислитись, дуже перегукується з нашою позицією. Люди мають розуміти, які зусилля докладаються, щоб врятувати дивовижних тварин, що живуть на планеті Земля поруч з нами”, – каже Робін Редкліфф.




коментарів: 4
  1. а чому наших носорогів, які сідають за кермо нетверезими так не перевозять, а ще питають дозволу чи поїде він кров здавати?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця