<

Школам не виділили гроші на організацію навчання в умовах пандемії — експертка

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:43 | 1.09.2020 / Новини / , , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Держава поклала всю відповідальність за дотримання санітарних норм у школах в умовах пандемії на адміністрацію освітніх закладів та місцеву владу.

За словами співзасновниці ГО “Смарт Освіта” Іванни Коберник, при цьому уряд не виділив жодної цільової субвенції та не забезпечив захисними засобами ні вчителів, ні дітей. Про це вона розповіла в ефірі Українського радіо, – передає Суспільне.

“Центральна влада скинула всю відповідальність на місцеві влади. Щобільше — навіть просто на директора школи, тому що у всіх рекомендаціях і МОЗ, і МОН чомусь головним відповідальним за дотримання протиепідемічних та профілактичних заходів призначений директор школи. Це абсолютно безвідповідально і несправедливо, оскільки при цьому держава не виділила жодної цільової субвенції та не забезпечила антисептиками й захисними засобами ні вчителів, ні дітей, хоча з бюджету освіти у Фонд боротьби з COVID-19 було забрано п’ять мільярдів гривень”, — зазначила Іванна Коберник.

Вона наголосила, що “мала би бути цільова субвенція на організацію навчального процесу в умовах пандемії, яка включала б не лише захисні засоби та антисептики, а й навчання вчителів, як працювати з дистанційними технологіями й за методиками змішаного навчання”.

Відповідно до рекомендацій міністерств, графік роботи шкіл також покладено на директора школи. Співзасновниця ГО “Смарт Освіта” наголосила, що у сільських школах, де мало дітей, “це рішення розумне”, оскільки легко організувати соціальне дистанціювання і не потрібно висувати жорстких умов. У столичних школах ситуація інша.

Коберник розповіла, що існують практики з навчанням тиждень через тиждень, які узгодили з батьками. Також, за її словами, є випадки, коли у школах зробили гнучкий графік, а саме — впровадили різний початок уроків з метою уникнення скупчення дітей. Утім, вона пояснила, що це означає інший графік роботи, а будь-яке розділення класів означає додаткові години праці вчителів.

“Відповідно, це так само мало б вимагати цільової субвенції і додаткової оплати праці вчителів. Найбільше мене обурює, що директорів призначили ще й відповідальними за виявлення хворих дітей. Коли директор має займатися іншою управлінською роботою?” — прокоментувала вона.

Що відомо:

  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що з 1-го вересня школи відкриють, але вони працюватимуть тільки до того часу, поки не буде перевищений епідпоріг захворювання на коронавірус.
  • Міністерство охорони здоров’я змінило вимоги до носіння засобів індивідуального захисту вчителями. Замість масок вони використовуватимуть спеціальні щитки.
  • За рекомендаціями МОН, школи мають встановити антисептики на входах до приміщення.
  • Також вчителі мають стежити за дотриманням правил безпеки у школі учнями та забирати їх до школи від батьків (батьки можуть заходити лише на територію школи, але не в саме приміщення).
  • Педагоги також мають перед уроками запитати учнів про самопочуття та, якщо в класі є хворий, виявити ознаки захворювання й ізолювати цього учня.

Читайте також:

Розповіли, як навчатимуться школярі та студенти Володимира-Волинського в умовах карантину




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер