<

Романа Протасевича перевели до СІЗО КДБ – батько ексредактора Nexta

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:47 | 30.05.2021 / Новини / , /
Перегляди
403
/ коментарі 4

Журналіста Романа Протасевича перевели до СІЗО КДБ, де також перебуває його дівчина Софія Сапега, затримана разом з ним в аеропорту Мінська. У сестри ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta вперше прийняли посилку, але вилучили з неї книжку. Батьки Романа впевнені, що їхнього сина били після затримання.

ВВС поговорила з батьком Романа Протасевича. Дмитро Протасевич сумнівається в тому, що його син “бадьорий і веселий”, як Роман сказав на першій зустрічі з адвокатом 27 травня, розповідає ТСН.

“Можливо, адвокати і говорять правду, але цілком можливо, це все зроблено для того, щоб не показати справжній стан справ. Вони можуть на людях говорити, що вони бадьорі, веселі тощо. Швидше за все, їх змусили. Вони сидять там, де радості і веселощам немає місця. Це можна зіграти. У нас серйозно затиснули адвокатів, їм дали підписку (про нерозголошення) – не можна говорити, за якою статтею обвинувачують. Такий правовий нонсенс. І адвокат нам багато не говорить”, – сказав ВВС Дмитро Протасевич.

Батьки Романа впевнені, що їхнього сина били після затримання:

“У нас є глибокі побоювання за стан здоров’я Романа після відео, яке з’явилося. Знаючи його і знаючи ті методи, які застосовують у СІЗО КДБ, нам не складно припустити, що його стан вимагає контролю з боку влади”, – говорить його батько.

26 травня адвокатка їхнього сина Інеса Оленська звернулася до Слідчого комітету з вимогою провести його медичний огляд з метою виключення застосування до підзахисного фізичного насильства і тортур:

“Ми подали заяву з проханням провести перевірку за фактом нанесення побоїв, які видно на цьому відео. І якщо є підстави, порушити кримінальну справу із залученням відповідальних осіб. Звичайно, нас влада дуже обмежує, ми б хотіли знати більше. Ми як і раніше наполягаємо, щоб до нього допустили лікарів. Адвокат – це ж не лікар. Ну, він бадьорий і веселий – це ж ні про що не говорить. Ми будемо домагатися, щоб до нього пустили лікарів і оцінили об’єктивно його стан”, – зазначив Протасевич.

Сім’я Протасевича дізналася, що їхній син перебуває у мінському СІЗО КДБ 28 травня, коли сестрі Романа вдалося передати в ізолятор передачу.

“Ми до кінця не знали, де він перебуває, поки донька не передала посилку. А раз її взяли, зрозуміло, де. Вона передала те, що там дозволено – предмети особистої гігієни … Він книжку просив через адвоката, але її не прийняли, тому що друкована продукція заборонена“, – розповів Дмитро Протасевич.

“Роман просив передати рідним, що в камері хороша підібралася компанія, багато спілкуються, обговорюють різні теми, жартують, дивляться телевізор”, – сказала ВВС Інеса Оленська.

За словами батька, Роман через адвоката попросив батьків писати йому листи. “Не факт, що лист дійде”, – сказав Протасевич.

Оленська вперше зустрілася з Романом 27 травня, проте через підписку про нерозголошення вона відмовилася назвати ВВС, в якому саме ізоляторі відбулася зустріч і хто веде справу Протасевича. 

Нагадаємо: у Мінську посадили літак Афіни-Вільнюс компанії Ryanair, на борту якого перебував опозиційний білоруський журналіст і блогер Роман Протасевич. Опозиціонера відразу ж затримали.




коментарів: 4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер