<

Повідомили «слово 2020 року» в Україні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
05:50 | 10.01.2021 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав «коронавірус» словом 2020 року.

Про це повідомили в пресслужбі Словника сучасної української мови і сленгу “Мислова”.

“Вірус, назва якого ще рік тому була відома лише вузькому колу медичних фахівців, минулого року справила визначальний вплив на життя людей, а отже, і на мову”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначили у пресслужбі, в українській мові утворилося безліч слів та виразів, похідних безпосередньо від слова “коронавірус” (головним з яких є Ковід), а більшість головних слів року так чи інакше пов’язані з пандемією:

Пандемія — результат швидкого та неконтрольованого поширення коронавірусу, який викликав паніку в усьому світі та призвів до запровадження карантинів та локдаунів. Значною проблемою стала й інфодемія — швидке та неконтрольоване поширення неперевіреної інформації.

Карантин — як засіб стримування пандемії. Це слово італійського походження увійшло в українську мову декілька століть тому і вживається значно частіше, ніж коронадебютант локдаун, який увірвався в наше життя з англійської мови. Хоча, слід зазначити, що “інтелектуальний локдаун” пожвавив сумовитий український медіадискурс трошки більше, ніж його попередники “адаптивний карантин” та “карантин вихідного дня”.

Самоізоляція — ще одне важливе слово зі словника епохи коронавірусу. Сюди ж відноситься і соціальне дистанціювання.

Вакцина — протягом усього року не вщухав інтерес до щеплення від коронавірусу. Одразу декілька вакцин були розроблені у надзвичайно стислі терміни, і вже наприкінці року розвинуті країни (до числа яких Україна не входить) розпочали програми масової вакцинації. Проявляють активність й антивакцинатори, ковід-дисиденти та інші прихильники теорій змови.

Дистанційний — пандемія та спричинений нею карантин надали нового імпульсу діджиталізації (слово року-2019), змушуючи людей та бізнеси переходити на дистанційну роботу, навчання, обслуговування і т.ін.

Білорусь — у зв’язку з несподіваним пробудженням цієї пострадянської країни, народженням білоруської політичної нації, а також жорстокістю, з якою правлячий режим намагається придушити протести.

Перемир’я — після торішнього розведення президент Зеленський продовжує реалізовувати своє бачення вирішення конфлікту на Донбасі, що викликає неоднозначні оцінки в українському суспільстві.

Децентралізація — коронакриза та місцеві вибори показали стійку тенденцію до зміцнення регіональних еліт та послаблення центральної влади

Криза — коронарік був багатим на різноманітні кризи: від урядової кризи у січні, через глобальну коронакризу, до конституційної кризи восени (на додачу до гуманітарної кризи на окупованому Росією Донбасі й водної кризи в анексованому Криму).




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер