<

Понад 100 днів війни: найбільші перемоги українського війська та колосальні втрати росії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:02 | 5.06.2022 / Новини / , /
Перегляди
389
/ Коментарі відсутні

Уже минає 102 день, як росія підло напала на Україну. За цей час українські збройні сили встигли здобути перемоги, про які говорить весь світ, та героїчно проявити себе як в окремих боях, так і в цілих битвах стратегічного значення. Журналісти БУГу підготували ТОП-20 найважливіших подій цієї війни, які свідчать, що Україна обов’язково переможе. Адже наші військові, згуртоване населення, волонтери та керівництво держави, кожен на своєму фронті успішно розправляється із «братнім народом», який насправді виявився підлим ворогом.

Коли 24-го лютого рашисти розпочали повномасштабне вторгнення в Україну, то надіялися, що Київ впаде за 2-3 дні, а вся Україна – за лічені тижні. Однак, сталося не так, як гадалося і їхній план провалився. Україна не лише вистояла, а й об’єдналася, як ніколи. ЗСУ, тероборона та правоохоронці дають гідну відсіч другій армії світу та роблять надможливе, щоб їхнього сліду не залишилося на українській землі. Окрім цього, Україна згуртувала навколо себе понад 40 країн світу, які нас підтримують і допомагають фінансами та озброєнням.

Ці 102 дні війни показали, що українське військо здатне успішно оборонятися та навіть наступати, попри суттєву перевагу противника в озброєнні та живій силі.

Контрнаступ ЗСУ йде скрізь, де це можливо та необхідно

Збройні сили України ведуть контрнаступальні дії на всіх напрямках, де це можливо і необхідно. Відповідне рішення приймається на найвищому рівні. Воно завжди свідоме, виважене та абсолютно зрозуміле. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив речник оперативного командування “Схід” Ілько Божко.

Станом на початок червня, збройні сили України змусили російські війська відступити по всій лінії північного кордону, трохи відкинули їх на Харківщині, у певних місцях тіснять на Херсонщині та тримають оборону на сході.

Так, 2-го червня повідомили, що на території Харківщини є вже кілька точок, де наші захисники вийшли на кордон із росією. 31-го травня стало відомо, що на півдні України, на Херсонському і Запорізькому напрямках, наші захисники просунулися у середньому на 8-10 км. Про це радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко сказав в ефірі українських телеканалів.

Героїчно захищають Україну і воїни Князівської бригади

14 окрема механізована бригада князя Романа Великого, що дислокується у Володимирі, героїчно бореться з окупантами. Бійці перетворюють на металобрухт рашистські танки, САУ, БМП і БТРи.

5-го березня 14 омбр відкинула війська РФ із села Макарів, що на Київщині. 2-го червня волинські воїни 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого збили ворожий безпілотник. Окрім цього 16-го травня для бійців 14 ОМБр у бою здобули рашистську БМП-3. А 2-го червня збили ворожий безпілотник.

росія зазнає на війні з Україною колосальних втрат

За даними Мінфіну росії, у квітні «на національну оборону» було витрачено 628 млрд рублів з федерального бюджету. Це приблизно 21 млрд рублів або понад $330 млн на день. Тобто на війну в Україні росіяни витрачають щогодини близько $15,5 млн. Разом із тим, цифри, які наводить Мінфін рф, можуть бути суттєво заниженими.

Головний редактор військового видання Sofrep Шон Спунтс зазначив, що, за його підрахунками, Росія витрачає близько $900 млн на день на підтримку своїх військових зусиль. Спунтс отримав таку цифру, коли підрахував зарплати військовослужбовців, вартість боєприпасів, а також тисячі одиниць крилатих ракет, які були використані під час війни, вартість яких становить приблизно $1,5 млн за одиницю.

Однак «успіхи» росії супроводжуються колосальними втратами, які вже давно перевищують аналогічні під час чеченських воєн – так, за офіційними даними, це майже 31 тисяча вбитих, 1 363 знищені танки, 210 літаків та кілька тисяч інших машин. Так, 1-го червня українські військові на півдні країни знищили два швидкісні десантні катери російських окупантів.

Цього ж дня розвідники Десантно-штурмових військ Збройних Сил України знищили інженерний підрозділ російських окупантів. 2-го червня під Комишувахою на Луганщині ЗСУ ліквідували заступника командира полку імені ахмата кадирова Заура Дімаєва з водієм. Про це повідомив український військовий Анатолій Штефан (Штірліц). За інформацією телеграм-каналу Baza, Заур Дімаєв і його водій загинули в авто від артилерійського обстрілу.

29-го травня Збройні сили України ліквідували російського командира десантно-штурмового батальйону 104 десантно-штурмового полку підполковника Олександра Досягаєва, який перемагав у номінації “Крилата піхота” на фестивалі “Армія Росії-2021”.

Наприкінці травня у невеличкому селищі Білогорівка, що на березі Сіверського Дінця, завдяки старанням героїчних ЗСУ загинули щонайменше 400 ворожих військових. Росіяни організували там понтонну переправу та намагалися форсувати річку, однак вона обернулася для них могилою.

Окрім цього, 26-го травня українські захисники вщент розбили блокпост росіян на «дорозі життя» Лисичанськ – Бахмут. Ті напередодні точково прорвались до траси, але наші воїни блискавично вибили звідти ворога. Загинуло приблизно 50 осіб з ворожої диверсійно-розвідувальної групи.

Станом на 25-те березня портал Oryx підрахував, що росія втратила 1794 одиниці техніки, з них було знищено 877, пошкоджено – 34, кинуто – 228, захоплено – 655. Зокрема, в Україні рф втратила щонайменше 274 танки.

А вже 10-го квітня повідомили, що Збройні сили України з початку війни захопили вже понад 1 000 одиниць важкої військової техніки і автомобілів росії.

Біля порту Бердянськ у Запорізькій області 24-го березня знищили російський великий десантний корабель «Орськ», який міг перевезти до 20 танків, 45 БТРів та 400 десантників.

23-го березня Збройні Сили України захопили одну з найпотужніших російських станцій радіоелектронної боротьби «Красуха-4», яка здатна виявляти та блокувати різні радари на дистанції до 300 кілометрів, і цей трофей може стати золотою жилою для розвідки. Відомо, що українські бійці захопили командний пункт за межами Києва.

19-го березня, за оцінками Пентагону, Збройні Сили України встановили рекорд в ефективності використання ПТРК Javelin. З початку повномасштабного російського вторгнення українські бійці зробили 112 пострілів з Javelin у ворожу техніку – 100 з них влучили в ціль.

На початку квітня у Чорному морі загорілися два російські фрегати «Буревестник» і «Адмирал Макаров».

ЗСУ потопили російський військовий корабель «Москва», вартістю $750 млн

13-го квітня, дві українські ракети «Нептун» поцілили в російський ракетний крейсер «Москва» Чорноморського флоту російської федерації. На судні виникла пожежа. У Пентагоні підтвердили, що українські війська вразили російський військовий корабель «Москва» двома ракетами «Нептун», в результаті чого він і затонув. російський флагманський крейсер «Москва» вартує $750 млн.

Потоплення “Саратова”

24-го березня українські збройні сили потопили ударом ракети “Точка-У” великий десантний корабель “Саратов” в порту окупованого Бердянська в Запорізькій області. Потоплення великого десантного корабля “Саратов”, це, напевно, перший у світовій історії випадок, коли військовий корабель було потоплено балістичною ракетою.

Чорнобаївка 22: на Херсонщині згорів склад боєприпасів окупантів

Військовий аеродром у Чорнобаївці російські війська використовують як командний пункт і місце збору літаків і вертольотів. Однак це місце стало легендою. Тут систематично зазнає втрат російська армія. Він вже 22 рази ставав мішенню українських військових. Вперше на цьому аеродромі позиції загарбники розгромили ще 27 лютого. 

18-го березня ЗСУ знищило в Чорнобаївці п’ятого з початку російського вторгнення генерала – генерал-лейтенанта Мордвічова, керівника 8-ої армії Південного округу росії, яка відповідала за ситуацію на Донбасі.

24-го березня вдесяте знищено російських окупантів, ліквідовано командувача 49-ї загальновійськової армії рф, генерал-лейтенанта Якова Резанцева. 29-го травня Збройні сили України вчергове знищили склад боєприпасів у Чорнобаївці.

Серія поразок російських військ під Чорнобаївкою зробила селу репутацію «проклятого» місця, символа знищення російських військ. Зараз в окупантів вже сформувалася паніка від однієї лише згадки про Чорнобаївку. Щоб змусити військових йти на фронт, російські командири вдаються до брехні: нібито солдати будуть оборонятися, а не наступати.

Маріуполь: зруйнований, але нескорений

Маріуполь потрапив під удар з перших днів війни, в середині березня місто було оточене. Його нещадно обстрілювали, воно зазнало сильних руйнувань, місцева влада заявляє про загибель щонайменше 20 тисяч мирних мешканців.

Місцевий пологовий будинок, зруйнований драматичний театр з сотнями людей під його завалами облетіли шпальти газет по всьому світу. У місті сталася гуманітарна катастрофа. Росіяни погоджували, а потім обстрілювали «Зелені коридори» для цивільних. Така жахлива доля морського міста.

Однак захисники Маріуполя три місяці билися поза межею людських можливостей. «Азовці», морські піхотинці, Національна поліція та гвардія України, прикордонники та інші воїни вже стали символом незламності Українців. І Маріуполь стояв скільки міг! В облозі, цілодобово під обстрілами!

Майже до кінця травня росіяни не могли взяти Маріуполь під повний контроль через спротив українських військових. Останній місяць бійці ЗСУ перебували на території заводу “Азовсталь”, росіяни так і не змогли захопити його силою.

В середині травня внаслідок перемовин та за посередництва міжнародних організацій українські військові за наказом офіційного Києва залишили “Азовсталь”, їх сподіваються обміняти як військовополонених.

Героїчний Азов три місяці відважно захищав Маріуполь на “Азовсталі”

Маріуполь російські війська заблокували майже на початку війни – 1-го березня. З кінця квітня українські захисники Маріуполя заблоковані на заводі “Азовсталь”: це представники полку Нацгвардії “Азов”, морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. 

Мирних жителів з заводу евакуювали, але всі варіанти евакуації бійців Росія відкидає, хоча Туреччина готова вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні. У підземеллях заводу “Азовсталь”, який штурмують російські військові, в антисанітарних умовах, без медикаментів, води та їжі залишаються близько 600 поранених. Серед них вже майже місяць лежить поранений 20-річний воїн з Волині з кулею в нозі.

Українська влада заявляла, що намагається домовитися про евакуацію хоча б 60 найважчих. Відтак 16-го травня з території заводу «Азовсталь» у Маріуполі виїхали близько 10 автобусів з українськими військовими.

Цього ж дня російське Міноборони повідомило про досягнення домовленості про вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” у Маріуполі на окуповану територію. Так до медичного закладу в Новоазовську евакуйовано 53 важкопоранених для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. Для подальшого їхнього повернення додому буде здійснено процедуру обміну.

Чернігів успішно відбив навалу московської орди

Під час наступу росіян з півночі ще одним з найбільш постраждалих міст України став Чернігів. Мешканці міста одні з перших зустріли «брата» коло воріт. Близько двох місяців орки намагалися прорватися до міста з трьох напрямків, та все дарма! На кінець березня місто фактично опинилося в оточенні, зазнавши масштабних руйнувань житлових будинків та цивільної інфраструктури. Але взяти під контроль Чернігів російським військам так і не вдалося, на початку квітня їх відкинули збройні сили України. Противник цілодобово ніс втрати у живій силі та техніці.

Київщина — ворог поніс шалені втрати і відступив

Для ворога столиця залишається об’єктом номер один для захоплення. Збройні Сили України не тільки зупинили «рашистів», а й значно відкинули їх на декількох напрямках. Бої у районах Ірпеня, Бучі, Гостомеля, Димера, Іванкова та інших міст Київщини закінчилися перемогою ЗСУ. Ворог біситься від безсилля, скеровує на столицю крилаті ракети, веде систематичні обстріли. Проте великі й постійні втрати деморалізували російських солдатів і офіцерів. І врешті Київщину вдалося повністю звільнити від рашистів.

Героїчна оборона Миколаєва

Взяття Миколаєва – також було однією з перших цілей росіян. В лютому-березні війська рф обстрілювали місто та намагалися прорватися в нього, але їх відтіснили. 24-го березня війська росії відтіснили до кордону з Херсонською областю. Завдяки відважній боротьбі ЗСУ місто вдалося зберегти під контролем України.

Російські загарбники бунтують, або ж здаються у полон, бо бояться йти у наступ

Частини та підрозділи загарбників деморалізовані, солдати та офіцери окупаційної армії продовжують здаватися у полон і втікати, залишаючи на Українській землі озброєння і техніку. Наприклад, у російських загарбників на Харківському напрямку наприкінці травня почалися масові бунти. Цілі підрозділи відмовляються йти у наступ.

Судячи з телефонної розмови, яку вдалося перехопити СБУ, це вже не перший подібний випадок у цьому полку. І щоб хоч якось приборкати попередній взвод «бунтівників», їх «посадили на підвал». Та, як чуємо, це не дуже допомогло.

В росії палять військкомати, щоб призовників не відправляли на війну в Україну

У росії 9-го березня спалили військкомат, щоб призовників не відправили на війну в Україну. Чоловік, який влаштував пожежу, каже, що хотів знищити архів з особистими справами призовників. Він підпалив військкомат у місті Луховиці Московської області. Крім того, чоловік пофарбував ворота біля будівлі в кольори прапора України і нібито написав, що «не піде вбивати братів». Він облив фасад військкомату бензином, розбив вікна і кидав у них коктейлі Молотова.

У ніч на 18-те травня у російському Підмосков’ї спалахнула пожежа у Щолківському військовому комісаріаті. У соцмережах пишуть, що у будівлю кинули «коктейлі Молотова». Невідомий кинув дві пляшки із запалювальною сумішшю в будівлю комісаріату, внаслідок чого постраждали два кабінети, зокрема архів.

40 країн світу допомогають Україні вистояти і перемогти

Слід зазначити, що масштаб міжнародної підтримки на кожному рівні – політичному, військовому (поставки зброї нині ідуть з понад 40 країн світу), економічному та гуманітарному – величезний, а здатність мобілізувати більшу частину допомоги західного світу є дипломатичним успіхом України. Те саме стосується й інформаційної сфери – з точки зору сприятливої позиції урядів і громадської думки майже скрізь, крім росії, беззаперечним переможцем у війні є Україна.

24-го травня глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що 20 країн вирішили направити Україні додаткову військову допомогу. Багато країн передають вкрай потрібні артилерійські боєприпаси, танки та інші броньовані засоби. Так Чехія передала бойові вертольоти, танки і ракетні системи, Данія відправила Україні пускову установку протикорабельних ракет “Гарпун” та боєприпаси до неї, а Італія, Греція, Норвегія та Польща постачають артилерією.

У Литві за три доби зібрали 5 мільйонів євро на купівлю безпілотника Bayraktar TB2 для України. Акцію ініціював литовський телеведучий Андрюс Тапінас. 25-го травня він розпочав кампанію і заявив, що планує зібрати п’ять мільйонів євро. І вже через три дні його задум реалізувався.

На початку березня Міжнародний кримінальний суд оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну, а 16-го березня зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну. Звісно, росія цього не виконала, й її подальше правове переслідування набирає усе більших обертів.

Відтак війна в Україні стане найбільш задокументованим злочином в історії людства. Аби винні постали перед Міжнародним судом запрацювала об’єднана база воєнних злочинів, які скоїли росіяни в Україні. Доступ до неї матимуть прокурори десятків країн, які беруть участь у розслідуванні. До них долучилися Литва, Латвія, Естонія та Словаччина. Президія, якої не бачила історія судочинства, прокурор міжнародного кримінального суду Карім Хан поруч із головними прокурорами ще п’яти країн і президентом європейської асоціації справедливості.

19-го травня Президент Сербії Александар Вучич заявив, що його країна братиме участь у відбудові українських міст, які зруйнували російські окупанти.

За перший тиждень роботи платформи для пожертв Україні UNITED24 надійшло на рахунки НБУ 25 млн 804 тисячі 580 доларів. Пожертви надійшли з 72 країн світу. Серед найактивніших донорів — США, Велика Британія, Франція, Канада, Німеччина і Україна. Платформа працює з початку травня. Окрім того, через партнерський фонд Ukraine House зібрали 735 673 доларів. А ще 362 379 доларів надійшло в криптовалюті через платіжну компанію Whitepay.

Через напад на Україну росію чекає рекордне падіння економіки

Починаючи з 24-го лютого, поки українські воїни успішно б’ють окупантів, наші союзники цвях за цвяхом заганяють в домовину російську економіку.

Від початку війни рф в Україні її економіка зазнала значних втрат. За підсумками 2022 року валовий внутрішній продукт (ВВП) рф скоротиться на 12% через санкції, запроваджені США та ЄС після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Економічний спад стане найсильнішим від 1994 року. росія вже втратила близько 50 мільярдів доларів. Затим, від перших пакетних санкцій західних країн, спад виробництва у росії склав 2%.

У рф практично не залишилося жодної виробничої галузі, яка б не зазнала серйозних втрат, у прірву банкрутства валиться все: від банківської справи до індустрії розваг. Енергетика, машинобудування, логістика, наука, торгівля, усе, що приносило хоч найменший прибуток, йде у «мінус».

За період війни економіка росії впала до рівня 90-х років. Російських спортсменів, культурних діячів, науковців — не бажають бачити в пристойному товаристві, «нерукопожатними» стали всі власники паспортів із «двоголовою куркою» на обкладинці.

І, «вишенька на торт» — 23-го березня 2022 року уряд Сполучених Штатів Америки на підставі аналізу зібраних фактів визнав дії російської федерації в Україні воєнним злочином. За словами експертів, якщо передбачуваний прогноз справдиться, це зведе нанівець приблизно десятиліття економічного зростання в росії

ЄС затвердив шостий пакет санкцій проти росії та білорусі

Європейський союз 3-го червня таки затвердив шостий пакет санкцій проти росії через війну в Україні.Також ЄС запровадив санкції і проти білорусі через підтримку самопроголошеним президентом лукашенком війни проти України.

ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів з росії до ЄС. Поступова відмова від російської нафти триватиме від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших нафтопродуктів.

Від системи SWIFT ЄС відключили найбільший російський банк “Сбербанк”, московський кредитний банк, російський сільськогосподарський банк і білоруський банк розвитку та реконструкції.

Також на території ЄС заборонили мовлення російських пропагандистських каналів “россия РТР/РТР Планета” , “россия 24” і “Міжнародний телецентр”.

Здобувати перемогу допомагає і хакерська група Anonymous

Хакерська група Anonymous у ніч 24-го березня успішно зламала базу даних Центрального банку Росії і витягли звідти 35 тисяч таємних файлів. Хакери повідомили, що зараз їхні зусилля спрямовані на сайти компаній, які продовжують працювати з росією, незважаючи на її вторгнення в Україну. Внаслідок кібератак вже «лягли» сайти компаній Auchan, Leroy Merlin та Decathlon.

Раніше хакери з Anonymous зламали сайт Росатому. А 11 березня хакери Anonymous зламали сайт Роскомнагляду і виклали понад 360 тисяч файлів.

Також Anonymous взяли на себе відповідальність за злом російського відеосервісу RuTube та заявили, що сервіс більше не відновиться.

Героїчні вчинки заради омріяної перемоги роблять і звичайні українці й навіть іноземці

У місті Баштанка Миколаївської області 25-го березня відважний 78-річний дідусь Василь підпалив ворожий «Град» російських окупантів коктейлем Молотова. Спочатку він просився до територіальної оборони, але через поважний вік його не прийняли. Коли ж у Баштанці зав’язався бій з окупантами, дідусь не зміг сидіти без діла та брав участь у захисті свого міста, як міг.

Інший дідусь викрав в окупантів вантажівку і доставив нашим військовим. Усередині транспорту виявилися додаткові трофеї – зброя і боєприпаси. Деталі викрадення не розголошуються, проте «операція» точно пройшла успішно.

Білоруська дівчинка 22-го березня передала свій дрон українським військовим. Варя, яка зараз проживає у Чехії, відправила свій дрон нашим захисникам. Про це розповіла лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.

У Борисполі на Київщині вночі 16-го березня трапилося незвичне порушення комендантської години. Місцевий 11-річний хлопчик прийшов вночі до штабу тероборони, щоб стати одним із захисників міста. Максим був дуже засмучений, що не зміг одразу почати служити. Проте з ним обмінялися контактами й записали до списку добровольців.

Відродження Мрії

Держкомпанія «Антонов» заснувала Міжнародний фонд відродження транспортного літака Ан-225 «Мрія», який знищили росіяни. Для відновлення є всі підстави – конструкторська та науково-технічна документація та бажання колективу.

600 церковних громад перейшли до ПЦУ

Після 24-го лютого, з початком повномасштабного нападу росії, в Україні активізувався процес виходу громад з Української православної церкви, що є частиною Московського Патріархату.

Від початку повномасштабного вторгнення росії до складу Православної церкви України перейшли понад 600 церковних громад Української православної церкви Московського патріархату. Ці дані на 3 березня.

Раніше повідомляли, що з 24-го лютого по 12-те травня ряди МП в Україні залишили понад 200 громад у 15 регіонах. Волинська область за цим показником посідала друге місце. 32 волинські релігійні громади приєдналися до ПЦУ.

Слідкуємо за розвитком подій, і кожен на своєму фронті робимо все можливе для наближення перемоги. Віримо, вона обов’язково буде за нами!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер