<

Польська організація “Реституція Кресів” готує позови з відновлення прав на майно в Україні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:53 | 20.10.2015 / Новини /
Перегляди
58
/ коментарів 7

Польська організація “Реституція Кресів” зібрала вже 600 пакетів документів для звернення до суду для повернення майна, що опинилося після Другої світової на території України.

Про це заявив глава установчого комітету організації Конрада Ренкаса, передає Корреспондент з посиланням на  ТАСС.

За його словами, перші два позови найближчим часом будуть подані в суди в Києві та Луцьку. Також організація зібрала ще близько 1,2 тисячі заяв, які поки проходять перевірку та аналіз.

Представники “Реституції Кресів” повідомили про свою діяльність жителям Любліна, Перемишля, Хелма. У понеділок відбулася зустріч з жителями Вроцлава. Такі ж заходи плануються в Кракові, Варшаві та Щецині.

За словами Ренкаса, якщо українські суди спробують ухилитися від виконання закону, організація звернеться до судів у Страсбурзі та США.

Організація “Реституція Кресів” була створена в Польщі в квітні нинішнього року. Її мета – сприяти поверненню прав поляків на майно, яке тепер розташоване на території України, або отримання компенсацій за залишену поляками на цій землі нерухомість.

Як заявили засновники, ініціатива створити організацію з’явилася у зв’язку з підписанням Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яке передбачає справедливе вирішення цих питань.

Згідно з оцінками організації, в Польщі проживають близько 100 тисяч осіб, які можуть довести, що вони є спадкоємцями або правонаступниками власників майна на території так званих “Східних Кресів”, що охоплюють галузі сучасної Західної України. До Другої світової війни там проживали в основному поляки.




коментарів: 7
  1. Треба тепер і нам позиватись до судів Польщі, про таку ж компенсацію для наших громадян, які на той час проживали на території нинішньої Польщі і були примусово переміщені в 1939 році.

  2. Репартацiя
    під час проведення акції, було переселено 482 109 осіб (122 454 українських родин), у тому числі[10]:

    з Краківського воєводства — 21 776 осіб
    з Ряшівського воєводства — 267 795 осіб
    з Люблінського воєводства — 190 734 особи
    6 травня 1947 р. уряди ПНР і УРСР оголосили спільну заяву про закінчення переселення поляків з території УРСР до Польщі і українського населення з території Польщі до УРСР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа