<

Корупційні схеми на Ягодинській митниці виявили підприємці з Запоріжжя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:38 | 31.03.2015 / Новини / , , /
Перегляди
31
/ Коментарі відсутні

Про виявлені корупційні схеми Державної фіскальної служби на Волинській митниці розповіли представники Запорізького підприємства ТОВ «Метпромсервіс» у вівторок, 31 березня, під час прес-конференції у конференц-залі «ВолиньМедіа».

ТОВ «Метпромсервіс» працює на ринку феросплавів і стало лідером в Україні по виробництву феротитану. Завдяки підписанню Асоціації з ЄС українські виробники отримали доступ до європейських ринків. ТОВ «Метпромсервіс», отримавши всі необхідні ліцензії та дозвільні документи, уклав низку угод на постачання своєї продукції з європейськими споживачами. Завдяки цьому підприємство отримало можливість продовжити свою роботу в складних економічних умовах, а держава змогла б отримати податки та валютну виручку, яка так сьогодні потрібна для стабілізації курсу гривні. Але, на жаль, цього не сталося. ТОВ «Метпромсервіс» стало жертвою звичайного рекету. Тільки замість бандитів – люди в погонах, наділені владою.

Як розповів керівник ТОВ «Метпромсервіс» Фелікс Кусаєв, 26 січня цього року МП «Ягодин» у Волинській області з подання внутрішньої безпеки головного управління Державної фіскальної служби України у Волинській області безпідставно затримала п’ять вантажівок з продукцією ТОВ  «Метпромсервіс», яка була призначена для продажу на суму 186876,16 дол. США. Також по цьому факту було порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 КК України, причиною якого є нібито встановлення «факту порушення митного законодавства, а саме, подачу службовими особами ТОВ «Метпромсервіс» до Запорізької митниці ДФС вантажно-митних декларацій, що містять завідомо неправдиві відомості щодо задекларованого товару (феротитан, феронікель)».

3 лютого, внаслідок клопотання слідчого Лисеюка С. М., слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області без залучення представників ТОВ «Метпромсервіс» наклав арешт на вищенаведене майно та транспортні засоби ТОВ «Метпромсервіс».  Коли керівник підприємства почав вимагати пояснень, то йому натякнули, що за 150 тис. дол. США хабара машини відпустять.

Юрист ТОВ «Метпромсервіс» Сергій Панченко пояснив, що суд не зважив на те  що кримінальне провадження порушено безпідставно, підозра по вказаному провадженню нікому не повідомлена, санкція статті не передбачає конфіскацію майна, цивільний позов не заявлений. Не зважив суд і на те, що клопотання про арешт майна вчинено слідчим в межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 366 КК України, коли арешт може накладатись виключно на особисте майно особи, відносно якої існує підозра у вчиненні протиправних дій. Тобто, не можливо інкримінувати ТОВ «Метпромсервіс» порушення закону за ст. 366, яка встановлює саме персональну відповідальність особи, що безпосередньо вчинила протиправні дії.

«Після нашого звернення ТОВ до апеляційного суду Волинської області, постановою від 16 лютого 2015 року рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 3 лютого 2015 було скасовано, у задоволенні клопотання старшого слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Волинській області Лисеюка С. М. було відмовлено. Але рішення апеляційного суду не було виконане. Коли ми почали вимагати пояснень, то нам знову натякнули на хабар, запропонувавши тепер іншу суму – 70 тис. дол. США. В разі відмови натякнули, що наш вантаж ще довгий час буде стояти на митниці і ми ще довго будемо вирішувати свою проблему. Однак, ми знову відмовилось давати хабар», – розповів Фелікс Кусаєв.

Розуміючи всю суспільну небезпеку вчинених правоохоронцями дій, представники підприємства звернулися з офіційною скаргою до Комітету Верховної ради України з Питань запобігання й протидії корупції. До своєї скарги вони додали всі рішення судів та висновки експертів, які підтверджують неправомірність дій правоохоронців та попросили членів комітету звернутися до Генерального прокурора України з вимогою провести службову перевірку дій чи бездіяльності Старшого слідчого УФР ГУ ДФС у Волинській області Лисеюка С. М., Слідчого УФР ГУ ДФС у Волинській області Броіло Б. В., Старшого слідчого УФР ГУ ДФС у Волинській області Солохи М. М., заступника начальника ГУ ДФС у Волинській області підполковника податкової міліції Дацкова Р. С., в.о. начальника управління ВБ ГУ ДФС у Волинській області майора податкової міліції Бондара, начальника слідчого управляння ГУ ДФС у Волинській області Діденка Ю. М.

Врешті-решт, після того, як народні депутати на засіданні свого комітету розглянули скаргу ТОВ «Метпромсервіс» та одноголосно вирішили звернутися до Генеральної прокуратури України з вимогою розібратися в цьому конфлікті та вжити заходів реагування та покарати винних у відповідності до законодавства України, після виїзду до прикордонного переходу «Ягодин» члена комітету, народного депутата України Ігоря Артюшенка, та довгих перемовин із керівником Ягодинської митниці, вантаж пропустили через кордон.

Не зважаючи на такий кінцевий результат, інцидент ще не вичерпано. Судова тяганина триває. Але не зважаючи на це, ТОВ «Метпромсервіс» буде послідовно доводити свою правоту та боротися зі спробами деяких чиновників «нагріти руки» на черговій корупційній сфері. Представники підприємства закликають й інших своїх колег, в разі виникнення подібних ситуацій не мовчати, а публічно доводити свою правоту.

DSC_0016




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер