<

Замість нової амбулаторії, пацієнти у Благодатному тісняться у коридорах колишнього ЖЕКу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:15 | 7.11.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
9
/ 1 коментар

У селищі Благодатне, що поблизу Нововолинська, люди змушені тулитися у вузькому коридорі та тісних кабінетах замість того, щоб обслуговуватися у новенькій амбулаторії. Вона мала запрацювати з вересня. Коли зміниться ситуація – невідомо, проект заморозили до кінця місяця.

Головний лікар комунального некомерційного підприємства Нововолинський центр первинної медико-санітарної допомоги Ольга Попіка каже, що в рамках спільного проєкту Світового банку та МОЗ України заборгованість перед забудовником складає 5,8 млн грн, якби не це, то об’єкт могли здати у вересні, що передбачено контрактом, – повідомляють Волинські Новини.

«Торік тендер провело управління капремонту облдержадміністрації, в грудні з підрядником підписали договір.

Працювати почали в січні, вже від початку фінансування було неналежним. Забудовник виграв два тендери. Крім капремонту амбулаторії в Благодатному, вони взялися добудовувати і нову амбулаторію і в Нововолинську. Перший транш коштів надійшов наприкінці травня. На сьогодні ситуація виглядає такою, що в Нововолинську приміщення готове на 70%, у Благодатному на 30%. На цей об’єкт будівельній компанії винні 2,72 млн грн і 5,83 – борг по роботах, які виконали в Благодатному», – каже Ольга Попіка.

Прораб Олег Білич каже, що через відсутність опалення усе, що вже зроблено може понівечитися, а наслідки буде видно лише весною.

«Зима на носі, опалення немає, внутрішні роботи через відсутність фінансування ми не можемо продовжувати. І на ті роботи, які вже виконані це може вплинути плачевно, адже через перепади температури може обсипатися штукатурка, пообпадати шпаклівка», – каже Олег Білич.

Медсестра лікарні, яку реконструюють, Лариса Касянчук каже, що раніше там був грибок, який було неможливо вивести.

«Там грибок був, його виводили, але він так і лишився. А взагалі, місце було там непогане. Було б добре якомога швидше закінчити ремонт, адже наплив людей великий – близько 30 людей щодня», – каже медсестра.

Педіатр Олена Цвєткова говорить, що зараз дітей приймають дуже активно, близько 15 за годину.

«Загалом на дільниці 450 дітей. Буває, що за три години ми приймаємо понад 40 дітей. Є й незручності, бо приходять і здорові, і хворі діти, всі вони чекають у вузьких коридорах.

А раніше було, що на зважування діти заходили через один вхід, ті хто хворі – через інший, а тепер усі разом. Це некомфортно і нам, і мамам, і маленьким діткам», – каже лікар.

У Благодатному повністю зроблений фасад, дах, перший поверх розпланування, залите перекриття між поверхами.

Представник забудовника, головний інженер Юрій Кучейник каже, що його компанія у 2018-році виграла тендер на будівництво та капітальний ремонт амбулаторії в Нововолинську на провулку Поштовий і в селищі Благодатне на Перемоги, 20.

«Згідно з договором, закінчення будівництва у Поштовому повинно було бути в травні, у Благодатному – у вересні. Ми приступили до роботи у лютому, без авансів. Перший акт закрили в червні, на сьогодні у нас виконаних робіт по Благодатному на 5,8 млн, в Нововолинську – на 2,7 млн. Із загальної вартості проєкту 18 млн, по Нововолинську мільйон, а по Благодатному біля двох мільйонів», – каже пан Юрій.

«Загалом у рамках спільного проєкту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» на Волині заплановано капітально відремонтувати 33 амбулаторії загальної практики та сімейної медицини. З них 10 високого ступеня готовності – 98%. 20 – планують відкрити до кінця цього року.

Лікарі, які мають працювати у амбулаторіях є, вони чекають відкриття медзакладів. Для усіх майбутніх амбулаторій закуплено меблі та медичне обладнання на 100 %. На сьогодні жодна з амбулаторій не відрита», – каже начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

Усі інші амбулаторії, які є в області у незадовільному стані та не увійшли до субпроєкту Світового банку та МОЗ України, включені до Державної програми по сільській медицині.

Нова амбулаторія у Нововолинську має обслуговувати 10 тисяч населення. Тут має працювати 4 сімейні лікарі, два лікаря-педіатра. А оскільки центральна амбулаторія переповнена, оскільки обслуговує понад 30 тисяч людей, то місцеві мешканці неабияк чекають на оновлену.

«Створення нової амбулаторії сприяло б відтоку пацієнтів й зменшення навантаження на існуючу. Раніше тут була амбулаторія загальної практики сімейної медицини Благодатного. Вкінці січня весь персонал амбулаторії перейшов у колишнє приміщення ЖКП, де міська влада виділила 90 тисяч гривень на поточний ремонт, щоб медперсонал міг приймати людей в нормальних умовах. А тут почали будівельні роботи, перші гроші надійшли в кінці травня, потім у липні й нині будівництво заморожується – коштів немає».

По цьому об’єкту, будівельній організації винні 5.83 млн. грн. У цій амбулаторії приймає лікар-терапевт, сімейний, лікар-педіатр, розміщені два маніпуляційних кабінети, два для щеплення та денний стаціонар на 20 ліжок. Оскільки до міста їхати далеко – 12 км, то амбулаторія дуже потрібна.

Щодо затримки з фінансування координатор субпроєкту в області Оксана Гичук каже, щодо кінця року має надійти транш – 25 мільйонів гривень. Їх витратять на завершення будівництва 10-ти амбулаторій. У списку амбулаторія у Нововолинську, а ось Благодатне в цей перелік не входить.




один коментар
  1. єх, нема на вас парткомів.. ви б навчились і шахти будувати, і амбулаторії робити… прально я кажу, товаришу комсомольцю ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер