<

Ситуація із кором у Нововолинську: зросла кількість бажаючих отримати вакцину

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:28 | 22.01.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
0
/ коментарів 5

В Україні триває спалах кору – за 2017 рік зафіксували 4782 випадки захворювання. У Нововолинську випадків небезпечної хвороби не зареєстровано.

Станом на 22 січня за інформацією головного лікаря Нововолинської центральної міської лікарні Віктора Мороза в місті інфекція не поширюється, не зафіксовано жодного випадку.

Одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, найбільше поширилось в Івано-Франківській області – 1344,  Одеській – 1256, та Закарпатській – 637. П’ять людей в Одеській області померли, з них – троє дітей. Уже в січні 2018-го року в Одеській області померла ще одна дитина, – повідомляють в МОЗ.

Morbillivirus — вірус кору — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання формується шляхом вакцинації. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

“У Нововолинську наявна якісна бельгійська вакцина в достатній кількості, батьки активно взялися за щеплення дітей від кору”, – розповідає головний лікар НЦМЛ.

За 2017-й рік в Нововолинську від кору вакцину отримали 451 дитина із 513 запланованих, ревакцинацію пройшли 603 із 612-ти. Разом з тим, серед дітей старше 2-х років і 7-ми, які пропустили щеплення згідно календаря, одержали вакцинацію 477 із 510-ти та ревакцинацію 581 із 809-ти.

Батьки часто відмовляються від першого щеплення. Однак, із початком повідомлень про спалах кору в Україні, активізувалися звернення з дітьми до дитячої поліклініки міста, щоб отримати вакцинацію.

“З 2-го по 11-те січня щеплення пройшли 17-ть дітей, а вже з 12-го по 19-те – 67. Це звичайно додаткове навантаження на роботу поліклініки, але вакцинацію отримують усі здорові діти, які звертаються”, – повідомляє Мороз.

МОЗ інформує, що спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5—6 років. Головна причина – низьке охоплення щепленнями. 2016-го року менше половини українських дітей отримали вакцинацію за графіком.

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти.

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6—21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря. В такому випадку дитина має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.




коментарів: 5
  1. “Немає” і “не зафіксовано” – це різні речі…Чула, що є випадок захворювання, але тихенько відправили додому хворіти, щоб не було паніки і розголосу. Може, чутки всього-навсього, але від наших керівників всього можна очікувати

  2. Вакцина від КПК – Пріорікс бельгійська, інструкція доступна в інтернеті. Індійська АКДП

  3. Немає кору в нас?брехня! Почнемо з того що лікарі при наявному захворювані відмовляються писати в картку діагноз корь, і відправляють додому! Жах!

  4. Є кір у нас в місті! Відправляють додому, відмовляються фіксувати цю хворобу!!!!!!! І це не чутки! Жах!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця