<

Неприємний запах в районі “Оснастки” у Нововолинську: власник ТзОВ “Екопротеїн” озвучив, як планує з цим боротися

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:25 | 22.04.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
18
/ коментарів 15

Чи справді є небезпека для довкілля Нововолинська від виробництва підприємства з переробки пір’я “Екопротеїн”, яке знаходиться в приміщенні заводу “Оснастка”, дізнавалися журналісти “БУГу”.

Приводом для візиту на підприємство став такий факт: останні кілька місяців почали надходити неодноразові звернення від мешканців про те, що звідси йдуть неприємні запахи, які переносяться на житлові будинки, розташовані ближче до заводу “Оснастка”. Звісно, якщо підприємці завдаватимуть шкоди своїм виробництвом екології міста, то навіть коли сплачуватимуть податки до місцевого бюджету, легше від того нікому не буде. Журналісти “БУГу” вирішили поцікавитися станом справ у власника підприємства, яке працює у Нововолинську з початку 2016-го року, Анатолія Кулінічєва.

Стаття 50 Конституції України чітко гарантує, що кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. А також кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля.

Власник підприємства Анатолій Кулінічєв надав інформацію про свою діяльність, про те, які технології застосовує на виробництві. Він стверджує, що виготовляє чисту продукцію, а сам процес переробки сировини ніяк не шкодить жителям міста.

“Ми заключили договір з “Паном Курчаком”, купуємо в них пір’я і переробляємо на кормову муку – це складова комбікорму для будь-яких видів тварин. З пір’я отримуємо протеїн.

Не хочемо робити ніякої таємниці, навпаки, прагнемо, щоб всі зрозуміли, над чим працює ТзОВ. Безпосередньо до нас ніхто з скаргами на запах не звертався. Чули з чуток, що хтось хотів писати скаргу в прокуратуру. Ми не бажаємо нашкодити жителям, навпаки, відкрили робочі місця, надалі плануємо вкладати в підприємство гроші”, – гововорить він.

Власник каже, що неприємний запах можуть відчувати працівники сусідніх підприємств, йдучи додому. На рахунок того, що страждають від нього інші жителі міста, йому нічого не відомо.

“Вже замовили установку з утилізації запаху за допомогою спалювання, на кінець травня на підприємстві має бути спеціальне обладнення. Ми також спілкуємося з іншим заводом, харківським. Вони утилізують не спалюванням, а озонуванням. Звісно, це не дешево, але ми розуміємо, що рано чи пізно тут повстануть люди і діватися буде нікуди. Або ми закриємося, або виправимо ситуацію. Якщо брати з іншої сторони, податки тут, за оренду платимо також тут, люди працевлаштовані місцеві”, – каже Анатолій Кулінічєв.

Інтернет-видання “БУГ” і надалі повідомлятиме про ситуацію на підприємстві. До слова, міська влада також має обов’язок надавати повну та вичерпну інформацію про те, що можливо загрожує життю та здоров’ю нововолинців, і ця інформація має бути публічною.

Якщо сморід постійний, а чиновники ніяк не вирішують це питання, можна сміливо позиватися на бездіяльність влади і вимагати створення механізму контролю за станом навколишнього середовища.

Орендоване приміщення підприємства

IMG_8728

На підприємстві працює біля 6-ти людей

IMG_8706
IMG_8716

Продукція. Ось що виходить з пір’я після переробки

IMG_8708

Міні-лабораторія. Надія Олексіївна виконує всю паперову роботу

IMG_8697
IMG_8694
IMG_8736

Склади з кормовою мукою

IMG_8720




коментарів: 15
  1. Цікава ситуація: у центрі міста – смердить ОЖК. На 15 М-ні “Кроно”, ливарний та переробка пір’я. Біля ш-2 “Пан Курчак”. Пани міські феодали! Де нам чекати слідуючого смороду?

      • нехай поставлять установки для того, щоб цей запах забрати, а не платять владі, яка закриває на все це очі (і носа)

        • Такі установки, як правило, коштують непідйомну суму для підприємців. І взагалі не так вже і нестерпно смердить щоб через це здіймати галалас, ось наприклад в містах де є крупні металургійні, хімічні та ін підприємства там дійсно смердить, і нічого, живуть якось люди.

          • Тобто завод поставити в місті – це раз плюнути, а установка – це непідйомна сума? Головою думати почніть

  2. Пан Анатоль має план:
    Спочатку позакривати всі підприємства бо смердять….
    Потім ВСІ на майдан, тому що мер “докерувався” і в місті найбільше безробіття
    тАЛАНТІЩЕ (з маленької літери)

    Аж бридко

  3. Лдей, які в умовах створених дибільними та корумпованими керівниками нашої держави, ще наважуються вести тут бізнес і створюють робочі місця, потрібно на руках носити, а не палки в колеса ставити. По-перше не так вже і сильно смердить, а по-друге, як говорила колись моя бабуся, коли я будучи ще дитиною закривав носа в хліві біля свиней: як не буде смердіти, то і не буде пахнути.

  4. Олег! Ви мабуть нюх втратили, якщо таке пишете. Або ви не чули цього запаху. В районі бару “Грін форт” так смерділо, що навіть діти не гуляли на дитячому майданчику. А у тих бізнесменів, яких ви кажете треба “на руках носити” працює 4 чи 5 людей (і я не думаю, що вони оформлені офіційно і за них сплачуються податки до місцевого бюджету).

  5. Та чув, чому ж ні, це скоріш за все з м’ясокомбіната тянуло, то він скільки існує то дає час від часу про себе знати смородом. Його теж пропонуєте закрити? Доречі дитячі майданчики що біля Лцької 26 і на 15-му наскільки мені відомо подарував Кроноспан.

  6. а ямковий ремонт доріг хто подарував? це просто плювок в обличчя всьому населенню міста. вибачте, шо не в тему. це вже знущання. необхідно звільнити людей, що за це відповідальні. хто за – лайк

  7. Олег, я працюю на м’ясокомбінаті і тут давно смороду немає. Як виселилися кури звідси, то тут не смердить. А через цей “Екопротеїн” не можна навіть вікна відкрити в офісі, і так воно смердить, що м’ясокомбінат ще пахнув проти цього запаху. А на Луцькій майданчик дитячий зроблено за рахунок коштів мешканців Луцької 26, тільки одну гірку випросили у Кроноспана мешканці. І робили цей майданчик самі люди – і огорожу ставили, фарбували її і так далі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця