<

[ОНОВЛЕНО] Ігор Гузь у Нововолинську обговорював проблему неприємного запаху від підприємства “Екопротеїн”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:25 | 15.09.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
3
/ коментарів 5

14-го вересня Народний депутат Ігор Гузь разом із своєю командою прибув на 15 мікрорайон міста Нововолинська обговорити з мешканцями питання неприємного запаху, який доноситься від підприємства «Екопротеїн». Також на зустріч із мешканцями з’явилися депутати Нововолинської міської ради Валерій Мних, Володимир Шаповал, активіст Руслан Влодарчик.

Поспілкуватися з нардепом прибули обурені жителі району, які також підняли додаткові актуальні питання, зокрема, встановлення газових лічильників, фінансування ОСББ та інше.

Мер Нововолинська Віктор Сапожніков черговий раз проігнорував позицію громади, добре знаючи, що люди потерпають від підприємства “Екопротеїн”. Мер, або ж його представники, йомовірно, навіть не планували відкрито вислухати скарги.

Метою зустрічі з мешканцями все ж таки виявились актуальні екологічні питання стосовно заводу «Кроноспан» та проблема смороду підприємства «Екопротеїн». Народний депутат послідовно вислухав думки і пропозиції жителів 15-го мікрорайону. Колективно з громадою зробив певні висновки та прийняв рішення.

Нагадаємо, що нововолинці постійно скаржаться на нестерпний запах, який доноситься від фірми “Екопротеїн”. Підприємство здійснює переробку курячого пір’я та кісток на кормову муку для тварин.

dsc08708
dsc08720
dsc08703

Жителька 15-го мікрорайону зазначила, що в квартирі вікна зачинені. Ввечері, після денної спеки, свіже повітря не потрапляє до помешкання, адже нестерпний запах викликає рвотні рефлекси. Також сморід турбує з самого ранку, діти задихаються – це вже просто справжнє знущання. Здійснювався дзвінок до міського голови Віктора Сапожнікова, але він лише порадив звернутися у ветеринарну службу. «Кроноспан відпочиває проти того смороду» – прокоментувала жінка.

У відповідь Ігор Гузь пообіцяв що до понеділка обов’язково відвідає підприємство «Екопротеїн» разом із обласною санітарною епідеміологічною станцією, працівниками поліції і жителями (5-6 чоловік), також запросить представників міської ради, попередньо повідомивши про візит власника фірми. Відповідно нардеп висловив прохання до громадян залишити контактні дані для узгодження деталей.

Відбудеться екскурсія «Екопротеїном» і санітарно-епідеміологічній службі знадобиться час для відповідних рішень. Є вимога, щоб результат був дієвим. Якщо ж висновки служби не підуть на користь і сморід не ліквідують, доведеться діяти серйозніше. Можливо, влаштувати акцію протесту. Усю відповідальність за організацію Ігор Гузь візьме на себе.

dsc08702
dsc08727
dsc08749

Ще одна жителька, працівниця Нововолинського дитячого садка №5 розповіла, що у серпні місяці відбулася педагогічна конференція і питання нестерпного запаху піднімалось неодноразово. Зауважували, що з усіх сторін Нововолинська є джерела смороду. Наприклад мікрорайон Шахтарський потерпає від підприємства «Пан Курчак», центр міста «задихається» від олійно-жирового комбінату. На засіданні був присутній заступник міського голови Андрій Сторонський, він впевнено зазначив, «Що ви хочете? Промислове місто, запах буде».

Люди стверджують, що сучасні технології створили необхідні фільтри, які ефективно ліквідують запахи від подібних підприємств, але ж відомо, що встановлення таких утилізаторів дороге задоволення для бізнесменів. Дешевше заплатити якийсь штраф, ніж придбати обладнання.

Громадяни цікавились чи можна закрити фірму «Екопротеїн» взагалі. Очевидно, що власники мають дозвіл на роботу, ймовірно навіть легальний, тому юридично вигнати підприємство, по суті, неможливо. Для початку потрібно говорити винуватцям смороду, «Ми хочемо, щоб люди у
Нововолинську нормально дихали, зрозумійте по-людськи».

Ще одним болючим питанням для нововолинців виявилось встановлення загальнобудинкових лічильників на газ. Мешканка 15-го мікрорайону висловилась, “Як можна встановлювати загальний лічильник на газ, якщо в кожній квартирі живе різна кількість людей і відповідно там де їх більше газ використовують інтенсивніше. Це не справедливо, ми не хочемо сплачувати за сусідів, лічильник повинен встановлюватись на кожну окрему квартиру”.

У відповідь на таке незадоволення Ігор Гузь порадив не давати облаштовувати будинок загальним лічильником, також додав, що “Волиньгаз” приватне підприємство. Наразі, згідно закону, примусити встановити спільний лічильник вони не можуть. Краще надати право вибору мешканцям, так як деякі будинки навпаки мають бажання швидше встановити загальнобудинковий лічильник. По суті, це проблема країни, яка обов’язково буде подана на розгляд.

Скаржились люди і на якість газу, але очевидно, що це справа ПАТ “Волиньгаз”, можливо, задля економії вони його розбавляють. Це питання також уже вирішується на загальнішому рівні, необхідний контроль постачання та розрахунку газу. Звернення стосовно цього будуть подані до центральних органів влади.

Іронічно “зачепили” проблемне освітлення 15-го мікрорайону, висловили депутату вдячність за те, що привіз із собою яскравий ліхтар, “Нарешті на на нашому дитячому майданчику світло”, – зауважила молода мама. Ігор Гузь пообіцяв, що ця тема також не залишиться осторонь, найперше треба “штурмувати” міську владу.

До темного вечора тривала розмова із нововолинцями, Ігор Гузь зазначив, що зустріч не остання. Бажаючих детально висловити власні проблеми запросив у свою приймальню, фонд “Прибужжя”, де працюють його помічники.

До Слова, Ігор Гузь анонсував, що протягом осені планує зустрітися із нововолинцями приблизно у 25-х дворах для відкритого спілкування та звітності.

dsc08768
dsc08775
dsc08777




коментарів: 5
  1. Як сказав наш мер-підприємство працює без дозволу і дав вам завдання розібратись.ТО розберіться,чому в мера працює нелегально підприємство.

  2. Санстанція не працює. У них відібрали колишні повноваження і обов’язки. Нами наділили Держпродспоживслужбу, колишня ветеринарна. Але, вона схоже, працювати не хоче. Відписується і посилається на інші відомства. Ситуація у Нововолинську із загрозою виникнення і поширення інфекційних хвороб та епідемій катастрофічна, ось вже немало років. Міська рада не контролює подій, хоча у службові обов’язки чиновників входять і ці. Вони покладені на 1-го заступника міського голови-секретаря ради А.Сторонського. Я досліджував цю ситуацію і скажу прямо: Це, схоже, злочин! Перед громадою міста. Перед дітьми, у першу чергу. Схоже, і прокуратура самоусунулась від виконання Розділу VІІ, Конституції України “Прокуратура”. Кому цікаво: вул.Сокальська, 28. Філія Держпродспоживслужби у м.Нововолинську. В.О. Начальника – Я.Ю.Лешко. Тел. 44693. (Біля “Курчака”, шахта № 2). Дзвоніть, пишіть, заходьте. Така ситуація, земляки.

  3. Дивно, а чому так “багато” людей із 5, 6, 15 Мікрорайонів, вул. Панасівської і Луцької прийшли на зустріч із народним депутатом ВРУ? Решті мешканців, а це приблизно 20 000 виборців, не смердить? То так і напишіть: “Ігорю Володимировичу Гузь, у нас хронічні нежиті, і запахів здохлятини та блювотиння ми не відчуваємо. І й дітям нашим воно, – як аромат мандаринів та ванільних тортів!” Хоча, згадуючи “прийоми” педіатрів у “дитячій поліклініці” над котельнею (ЦТП-2) де зберігалися балони із пропаном, киснем і ацетиленом, та виконувалися зварювальні роботи із використанням цих матеріалів на 15 М-ні,коли їхні мами і тати по-рабському мовчали, ніби впавши у летаргічний сон, дивуватись не доводиться. Казли, одним словом.

  4. Приїдьте ще на вулицю центральну будинок 3 в нас теж є багато проблем але на нас ніхто не зважає

  5. Прийшов.
    Подихав.
    Буде двіж.
    п.с. Чого в нас люди такі інертні?(((

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота