<

Мер Сапожніков безкоштовно хоче передати в оренду 20 гектарів землі, – депутат

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:46 | 31.07.2017 / Нововолинськ / , /
Перегляди
20
/ коментарів 13

Депутат Василь Гура повідомив інтернет-видання “БУГ” про те, що Нововолинська міська рада підписала Меморандум із ТзОВ  “БРВ-Україна”, надавши підприємству в оренду земельну ділянку площею 20 гектарів терміном на 30 років.

Зі слів обранця громади, земельна ділянка виділена на умовах оренди керуючій компанії – товариству з обмеженою відповідальністю “БРВ-Україна” – для розвитку індустріального парку. Василь Гура вважає, що земля завжди була ласим шматком для наділених владою.

“Ті, хто мали б діяти від імені громади, хочуть поцупити частину того, що мали би берегти. Так і може статися в нашому місті. Мер Сапожніков абсолютно безкоштовно хоче передати земельну ділянку в розмірі 20 гектарів “БРВ-Україна” згідно Меморандуму про співпрацю між міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю. Міський голова, декларуючи відкритість та прозорість Меморандуму, підписав документ, який на перший погляд виглядає цілком законним, проте є досить завуальованим і викликає підозри. По-перше, з “БРВ- Україна” мер вирішив не брати орендної плати, що є заборонене законодавством”,- говорить він.

Директор фірми “БРВ-Україна” Олександр Гоцка пояснює ситуацію наступним чином.

“Мови про те, що БРВ хоче уникнути плати за землю, взагалі не було. У двох словах вам можу розповісти наступне: в міськраді попросили мене про тимчасову співпрацю для того, щоб в строки подати документацію у Київ. А далі міська влада шукатиме фірму, яка конкретно займатиметься розвитком індустріального парку. Я не маю на це часу, у мене інший заробіток. На сьогодні нічого конкретного про участь БРВ у створенні індустріального парку не скажу, покищо цей Меморандум має лише загальні риси. Думаю, цим повинні займатися досвідчені фахівці якоїсь іноземної фірми і дай їм Бог здоров’я, щоб вони цей парк розкрутили.

Ніяких пільг “БРВ-Україна” не має і не мало”, – запевнив він.

Депутат Василь Гура, розглядаючи питання передачі землі в оренду, посилається на статтю 92 Земельного кодексу України, де вказано, що право безкоштовного використання комунальними або державними земельними ділянками мають виключно:

  • підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності;
  • громадські організації інвалідів України, їх підприємства (об’єднання), установи та організації;
  • релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності;
  • публічне акціонерне товариство залізничного транспорту загального користування, утворене відповідно до Закону України “Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування”.

Право постійного користування земельними ділянками може вноситися державою до статутного капіталу публічного акціонерного товариства залізничного транспорту, утвореного відповідно до Закону України “Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування”.

“Пане мер, де у цьому списку товариство з обмеженою відповідальністю? Згідно пункту 2.1. 4.1 Меморандуму керуюча компанія, тобто “БРВ-Україна” проведе земельні торги у формі аукціону, в результаті якого відбудеться поділ земельних ділянок між учасниками індустріального парку. Тобто ці учасники будуть користуватися земельними ділянками на умовах суборенди. Кошти ж за суборенду підуть не до місцевого бюджету, а до керуючої компанії згідно з пунктом 2.1.5.

Цікаво, що пунктом 4.1 Меморандуму передбачено, що жодна із сторін не несе відповідальності перед іншою стороною, а також упущену вигоду через виконання його умов. Виходить, усе, що тут написано, можна порушити. Наприклад, кошти, отримані від оренди земельної ділянки, використати не для розвитку індустріального парку, а використати у власних інтересах.

Чому від людей приховано вартість земельної ділянки, яка складає 20 гектарів, і яку вигоду це принесло б місцевому бюджету?

Пунктом 5 статті 288 Податкового кодексу визначено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, проте річна сума платежу не може бути меншою розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території. Тобто місцевий бюджет мав би поповнитися на значну суму. Враховуючи те, що в маленькому містечку припадає 1000 гривень (2016 рік), що фінансує місцевий бюджет на утримання органів самоврядування щороку.

Попри прогалини в Земельному кодексі, головний закон для міської влади висловлює постулат справедливості: органи місцевого самоврядування діють виключно від імені в інтересах територіальної громади! (стаття 60 Закону України “Про місцеве самоврядування”).

Тож в чиїх інтересах діє мер міста, порушуючи законодавство України та даруючи право користування комунальним майном?”, – цікавиться обранець громади.




коментарів: 13
  1. Ну звичайно , всі завжди тут не причому ,нічого не знають . Цікаво що ж скаже пан мер на рахунок цього ? Чому не взяли у нього інтерв’ю ?

    • Не лякайте, Вікторіє. Життя й дається нам від Бога для того, щоб чинити правду. Він, даруючи його нам, передбачав безумовну істину, а не брехню. Совість, а не щоденні крадіжки. А ми що наробили зі своїми життями – унікальними і неповторними? Якщо й доведеться вмерти за правду – ми підемо до Бога. А куди підуть брехуни та злодії? – “Смоли киплячої казан очікує після корита!” Мер Сапожніков, ці всі свої оборудки, схоже, робить перед втечею з міста. Виявляється, він віддав школу № 6, нібито, на 50 років, а садочок – де податкова, очевидно, десь близько того. Незабаром я запропоную вам “БОМБУ”. Молодчага Василь Гура! Так і тримай. Я тебе підтримую, безумовно.

      • прально, давно пора перетворитися з журналізда на письменника і писати детективи. Чекаємо з нетерпінням..

  2. Візміть в Сапожнікова інтерв’ю ,хай ,він пояснить як безкоштовно роздавати землі.

  3. Нехай би пан депутат уважніше вивчав документи перш ніш виставляти на загал свої хибні висновки. Див. п.2.1.2. БРВ не є і не буде керуючою компанією. БРВ лише бере участь спільно з міською радою у проведення конкурсу з вибору керуючої компанії шляхом спільної розробки умов конкурсу, затвердження конкурсної документації, складу конкурсної комісії. Підписання цього меморадуму є необхідною умовою для подання документів на включення в Реєстр індустріальних парків. От і все. А вже коли буде обрана керуюча компанія (не БРВ), то вже вона буде надавати право оренди виключно за результатами земельних торгів. Тому теза про те, що мер хоче надати безкоштовне 20 га Товариству БРВ-Україна є помилковою або від власного незнання або свідомою провокацією.

    • Пане Вікторе для чого Вам заключати з кимось меморандум де ніхто ні за що не відповідє. Якщо Ви такий розумний то поясніть? А як на мене то пан Гоцька (козел для відпущення гріхів).

  4. Текст наведеного Меморандуму, на мою думку, є черговою спробою місцевого керівництва – під завісу припинення його діяльності, віддати без ніяких зобов’язань третій стороні, 20 гектарів міської землі. На моє глибоке переконання для підписання Меморандуму, має бути проведена його детальна і поглиблена юридична експертиза. А потім – всеміський референдум членів територіальної громади. На якому потрібно оголошувати згідно “ЗУ Про місцеве самоврядування” та Статуту міста Нововолинська недовіру міському голові, його команді та всьому діючому депутатському корпусу. Ціна питання: 20 гектарів громадської землі, яку приховали і котру не виділили Героям АТО під забудову (хоча вона й реально існувала у межах міста), і вочевидь, тепер прихованими корупційними діяннями, намагаються передати приватній іноземній структурі.

    • 125 раз наголошую-нема ніякого плану по створенню індустріального парку-все це пусті балачки .Не прийдуть інвестори на територію,де є корупція і нехватка кваліфікованих робочих рук! У Львові кавуни по 3.50-в нас по 5! М*ясо,та і всі продукти дешевші у Львові-ось над чим потрібно працювати! Навіть на тих підприємствах,що ледь дихають мінімальна зарплата і нехватка кадрів.В,Б, мав би зайти в центр зайнятості і подивитись скільки вакансій в місті.

  5. Так от тому і пишеться що це все сильно заплутано і завуальовано … Гоцка і Сапожніков вибирають керуючу компанію , керуюча компанія потім потім віддає землі в оренду . А кому будуть надходити гроші , які мають іти в місцевий бюджет? Таким способом мер міста хоче вийти сухим із води . Ніби то він лише на благо міста старається , йому копійка за це ніяка не припаде .. Такими махінаціями і крадуться гроші з місцевого бюджету .
    Олександр , з чого такі припущення ? З валасного досвіду ? У людей можуть бути інші плани на ту землю . А якщо у когось немає грошей , бракує знань використати ці землі , той буде казати що це все нісенітниці . Ми не знаємо чи це дійсно буде індустріальний парк , землі візьмуть в оренду , і будуть робити з ними щозавгодно , адже ніяких зобов’язань немає .

  6. Текст меморандуму складено недолуго, і коло його підписантів від підприємств міста могло бути ширшим. Це питання до міської влади. Але звідки пан шановний депутат взяв, що цим меморандумом мер безплатно передав БРВ 20га на 30 років? Для гучного заголовку? Очевидно, що робилось поспіхом, для того щоб подати скоріше не реєстрацію індустріального парку. На мою думку, влада міста діє по аналогії як з колишньою Територією пріоритетного розвитку, під час існування якої в місті з”явилось декілька потужних підприємств з іноземними інвестиціями. Пільги їм потім скасували, але підприємства за кордон не вивезеш, залишились і працюють. І платять податки. Причому земля під цими підприємствами якось навіть дуже подорожчала, тобто міський бюджет значно поповнився за рахунок плати за землю. Так і зараз. Заманути інвесторів, щоб понабудували у Нововолинську заводів. Розширити, так би мовити, базу для надходжень у місцевий бюджет. Така версія може існувати? Хоча кричати, що знову вкрали цікавіше?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця