<

Сесія Нововолинської міськради: криміногенна ситуація міста та боротьба із беззаконням

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:31 | 7.10.2016 / Нововолинськ / /
Перегляди
1
/ коментарі 3

4-го жовтня у Нововолинську відбулася одинадцята сесія міської ради сьомого скликання. На порядку денному розглянули 37 питань. Зауважимо, що із 34 депутатів прибуло 31.

Особливу увагу приділили питанню криміногенної ситуації міста Нововолинська. У ході роботи сесії затвердили декілька важливих рішень.

Питання перше – про стан законності в місті Нововолинську та селищі Благодатному – доповідав Іван Васьовчик, заступник начальника Володимир-Волинської прокуратури. Ним було зазначено, що за статистикою на 10 000 населення припадає 143 злочини. За останні 9 місяців кримінальна ситуація збільшилась у 39 %, тобто виявлено 869 правопорушень, у минулому році зафіксували 625.

Найпроблемнішим лишається питання “нововолинської” наркоманії, із нею цього року пов’язано 37 злочинів (незаконний обіг). До відповідальності притягнули лише одного фігуранта справи. Місцевий прокурор пояснив, що відсутня належна інструкція для чіткого виявлення збуту наркотичних речовин, а за зберігання накладають лише штраф у розмірі 850 гривень. Органи поліції не мають можливості проводити оперативні закупівлі наркотичних засобів, оскільки відповідна інструкція не пройшла всі шляхи погодження, тобто жодний злочин не може бути повноцінно розкритий чи переданий до суду. Без проведення закупівлі, тобто фіксації самої передачі наркотиків, доказів для належного покарання мало.

У висновку Депутат Нововолинської міської ради Віктор Ярема запропонував подати депутатське звернення до вищих органів влади з вимогою на встановлення конкретної інструкції для повноцінної боротьби із беззаконням, зокрема, наркозлочинністю. Віктор Ярема, мабуть, на прикладі торгівельного закладу «Аміго» зазначив, –  «В магазині легко можуть зробити контрольний запит на продаж алкоголю неповнолітнім і притягнути до штрафу, який на сьогоднішній день становить 6 800 гривень, а належно зафіксувати реалізацію наркотиків нема можливості, з цим потрібно щось робити».

Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков погодив оформити таке звернення, але його затвердження розглянути вже на наступній сесії.

dsc_1914
dsc_1926
dsc_1992
dsc_1982

Івану Васьовчику ставили питання, чи не забагато п’ятьом працівникам прокуратури приміщення на 40 кабінетів (колишній дитячий садок по вулиці Маяковського, 19). Дехто вважає, що Володимир-Волинську місцеву прокуратуру у Нововолинську потрібно перемістити в менше приміщення.

У свою чергу Віктор Сапожніков заначив, що на минулих скликаннях всі депутати одноголосно проголосували за передачу даного приміщення у користування прокуратури. Але ж раніше прокуратура була нововолинською місцевою і відповідно штат працівників був більший.

Сапожніков запропонував писати звернення: «Враховуючи, що сьогодні залишилося п’ять працівників на шість посад, повернути в комунальну власність приміщення», але все ж таки безкоштовно декілька кабінетів для прокуратури потрібно виділити. Іван Васьовчик зауважив, що для роботи обов’язково потрібне відокремлення. «Ми вас ніколи не ображали, тільки допомагали. Треба окремо-буде окремо» – відповів нововолинський мер. Отже, на порядок денний винесли рішення подати відповідну заяву до Генеральної прокуратури і депутати міськради одноголосно його підтримали.

Тридцять хвилин за планом роботи повинен був говорити прокурор Васьовчик, але, очевидно, що його розмова із депутатами затягнулася, тому Андрій Сторонський, перший заступник Сапожнікова, зазначив меру, що варто завершувати ту «бадягу», бо «волочити» можна довго, але все одно нічого не вирішиться.

dsc_1935
dsc_1948
dsc_1978
dsc_1997

По другому питанню сесії Нововолинської міськради (про стан забезпечення охорони громадського порядку та боротьбі зі злочинністю) інформував начальник Нововолинської поліції, підполковник Василь Лесь. Правоохоронець розповів про роботу, подальші плани, і способи вирішення криміногенної ситуації.

У ході інформування були заслухані різні пропозиції, зокрема, про залучення громадськості до контролю порядку та створення муніципальної поліції. Важливим моментом Василь Лесь вважає встановлення відеоспостереження за прикладом інших міст та регіонів, системно та комплексно. Разом із міською владою на в’їзді і виїзді з Нововолинська правоохоронні органи незабаром облаштують відеотехніку. Також звернувся до підприємців з проханням встановлювати якісне відеоспостереження з серверами, які здійснюють запис.

Сапожніков висловив власну думку, запропонував звернутися до народного депутата нашого округу, тобто Ігоря Гузя, щоб він ініціював у Верховній Раді створення муніципальної поліції.

Зауважимо, що депутат міської ради Валерій Мних попросив внести до порядку денного звернення до Голови Верховної Ради України та нардепа Ігоря Гузя від депутатів Нововолинської міської ради з проханням невідкладно внести зміни до Закону України №838-19 від 26-го листопада 2015 року “Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо порядку зарахування судом строку передбаченого ув’язненням у строк покарання” (ширше відомий як Закон Савченко), передбачивши те, щоб особи, котрі вчинили тяжкі злочини, не змогли підпадати під дію даного закону, а отже, відбували повний термін покарання.

dsc_1988
dsc_1936
dsc_1964




коментарів: 3
  1. Добре, давайте спочатку наркоманію поборимо, а потім розберемося із злочинами, які протягом багатьох років покривав мер, виконком (та й самі вони їх здійснювали). Цікаво, чи підтримає таку ідею начальник поліції і наші турботливі депутати?! Добре підмітили з магазином Аміго.

  2. Мер, останнім часом, чогось злякався. Не відаю чого, проте буду знати. “Бабло” іще не повне щастя у цьому житті. Фактично, вже старість – за 60. Дригайся-не дригайся, сміти-не сміти грішми – але є ще й моральний аспект. “Кенти” відмовляться. Дружбани пограбують і продадуть. А особливо важливим є духовне підгрунтя. Що гризе ночами і днями. Якщо не тут, то опісля “фіналу” а відповідати таки доведеться. Бог є. Він пильно стежить і дає, можливо, останній шанс – а раптом буде щире каяття? Та де там! Комуна у Бога не вірить. Але “ТАМ”, таки, спитають. За все. Однозначно.

  3. Дуже дивна ситуація,особливо з наркоманією в Нововолинську.То нікого зловити не можуть,то наркомани вимагають в відкриту видавати їм наркотики.Шприци по місту валяються кругом.Майже в кожному під*їзді є *точка*.Кому і чого не вистачає для наведення порядку? ….Мабудь коли почнуть ноги перебивати наркоманам,або голови,щоб забули дорожку до *точки*.Дограються.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця