<

Історичний момент на сесії Нововолинської міськради: депутати проголосували всупереч позиції Сапожнікова

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:05 | 25.12.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
27
/ коментарі 3

24-го грудня на сесії Нововолинської міської ради проголосували рішення зі змінами, які запропонував під час засідання депутат Олег Приступчук. Проєкт, який пропонувався першочергово, провалили. Такі дії розгнівали міського голову Нововолинська, який зіслався на ухиляння депутатів-підприємців від сплати податків та наповнення бюджету міста.

Загалом, саме голосування стало чи не єдиним за чинну каденцію міських обранців, яке пішло всупереч позиції мера Віктора Сапожнікова.

Рішення стосувалося мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна фізичних осіб на території Нововолинська.

Нагадаємо, як зазвичай працюють на сесіях депутати Нововолинської міської ради. Проєкти рішень приймають відразу за основу і в цілому, практично без обговорень. Так званий сценарій засідання запланований заздалегідь. “Щоб не “мусолити” кожне питання на сесії” (зі слів міського голови Віктора Сапожнікова – ред.), розглядають всі проєкти на дні депутата напередодні. До слова, відвідують його далеко не всі. Також депутати плідно працюють в комісіях.

Вносити зміни проєктів – не заведено. Обранці громади небагатослівні і рідко виступають зі словом. Сесія триває в середньому півтори години.

Відбувається все приблизно так:

Позиція депутата-підприємця щодо встановлення мінімальної вартості місячної орендної плати одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна фізичних осіб на території Нововолинська

Олег Приступчук, провівши аналіз методик розрахунку в інших містах та встановленні суми мінімальної вартості квадратного метра, запропонував їх змінити.

“Є пропозиція встановити з 2020 року мінімальну вартість за квадратний метр іншу. Проаналізував розрахунки в інших містах України, там методика інша. Наприклад, у місті Світловодську Кіровоградської області застосовується коефіцієнт, враховуючи вид функціонального призначення об’єкта нерухомості, а не місце розташування. 

У містах Луцьк, Ковель та Володимир-Волинський на 2020-й не застосовують. У Володимирі минулого року було прийнято (56,95 грн грн/кв.м для комерційної нерухомості – ред. У Нововолинську першочергово пропонувалося 62, 52 грн/кв.м).

Пропоную при розразунках коефіцієнт місцезнаходження об’єкта не враховувати і зіслатися просто на функціональне призначення або застосувати менший коефіцієнт на розташування об’єктів і почати градацію не з 2%, а з 1,5%. Ми маємо впровадити це, але якщо відразу будемо ставити такий високий кокфіцієнт, він лягає на плечі підприємців, а в результаті – і на кінцевого споживача”, – зазначив Приступчук.

Сапожніков дав відповідь депутату, який запропонував зміни.

“Я не буду нікого агітувати, ми всі патріоти Нововолинська, всі хочемо, щоб більше асфальтувалося та робилося, але як доходить час до голосування за місцеві податки – не хочу”, – сказав мер.

Прагнення зменшити відсток за оплату квадратного метра на думку міського голови – це просто лобіювання своїх інтересів та ігнорування депутатами підтримки в більшій наповненості міського бюджету.

«Ми скоро так будемо любити Україну, що ми її залюбимо»

На сесії Сапожніков зазначив, що не робив узгоджувальних зустрічей і громадських обговорень питання, бо знав, що депутати будуть “торгуватися”. А зменшення плати, зазначає міський голова, ніяк не вплине на ціни для кінцевого споживача.

“Як проголосуєте, так буде. Мені більше всіх не потрібно, але давайте дбати за бюджет, бо повірте, якщо і далі так буде йти, буду зміщений на деякі запити писати “грошей нема і не буде, бо ви так проголосували”.

Багато сперечалися по цьому питанню на дні депутата. Відчуваю певний конфлікт інтересів. Ми й так ідемо тим шляхом, що зменшуємо. Прийняли менші коефіцієнти в свій час і три з половиною мільйони не доотримуємо до міського бюджету.

На цінах в Нововолинську, як ви ж кажете про кінцевого споживача (до Приступчука – ред.), це не вплинуло. Як були на ринку більші ціни, ніж в Володимирі, так воно і є. Згадаєте мої слова.

Не хотів цього озвучувати, але ви (до Приступчука – ред) в цьому році, як підприємець сплатили 8234 гривні податків і це менше, ніж прибиральниця.

Ми скоро так будемо любити Україну, що ми її за любимо. Тому як проголосуєте… Голосуємо. Не проходить рішення – поставлю 1,5 проценти”, – сказав мер.

На засіданні сесії 24-го грудня серед 35-ти депутатів, було лише 23, разом з міським головою. За запропонований проєкт проголосувало 14-ть чи то 16-ть. Розібратися було складно, озвучувалували одні цифри, а потім інші. 7 – “утрималися”.

Електронна система поламалася, тож голосували підняттям руки, рахувала лічильна комісія

На сайті міської ради розміщене поіменне голосування, там – інші цифри і кількість депутатів вказана “24”. Та загалом, зміни, запропоновані Приступчуком, проголосували.

«Представники інтересів територіальної громади, чи лобісти власних інтересів?»

Таке звернення опублікував у фейсбук міський голова Нововолинська. Сапожніков відповів усім депутатам, які проголосували за зменшення вартості місячної орендної плати для комерційної діяльності.

“Наповнення міської казни є одним з пріоритетних питань. Депутати Приступчук О.К., Соловйов Р.О., Ромашевський В.І., Бадзюнь О.В., Здига А.І., Киричук В.А. та Мних В.М. не підтримали запропонований проект рішення, де передбачалося встановити вартість місячної орендної плати для комерційної діяльності у сумі 65,52 грн, а проголосували за її зменшення. Відтак, у 2020 році вона становитиме 49,14 грн, тоді як у сусідньому Володимирі уже в цьому році затверджена ціна – 56,95 грн.

При такому голосуванні прошу вказаним депутатам не писати мені додаткових звернень по асфальтуванню, ремонтах і таке інше”, – написав мер.

«Підприємці для міста займають не останнє місце, навантаження має бути в межах розумного»

У коментарі БУГу депутат Приступчук зазначив, що сплатив податків, як підприємець, більшу суму, ніж називає міський голова і не розуміє, чому він апелює такими арґументами, замість того, щоб попередньо обговорити методику та дійти до спільного рішення.

“Розмір податку на нежитлову нерухомість зменшена з 2019 на 2020 рік, що виглядає у такому порівняні з 1.0 на 0.9 (закладів ресторанного господарства): тільки на 0.1, та з 0.5 на 0.4, на 0.1 (для магазинів). Для інформації, з податку на нежитлову нерухомість, сплачену фізичними особами, сума складає: за 2018 р. – 3 100 107,70 грн., а за 2019 р. – 3 311 377,87.

Також варто врахувати, що і мінімальна заробітна плата зростає і відрахування провадиться із розрахунку від мінімальної, тому бюджет міста аж ніяк не може недоотримати суми в розмірі 3,5 млн. від даного податку. Бо він, судячи по вищенаведених показників, зростає.

Щодо впровадження нової методики розрахунку оренди за 1 м.кв., яка мала бути в розмірі 65, 52 грн., а прийнята у розмірі 49,14 грн, враховучи кадрову потребу із-за неспроможності платити заробітну плату та дефіциту працівників, щоб втриматись їм на робочому місці, я не вбачаю, що депутати мають конфлікт інтересів, а швидше розуміють, що для міста важлива праця підприємців. Вони займають не останнє місце у списку. Тому навантаження має бути в межах приємливого для малого і середнього бізнесу у місті, – зазначив Приступчук.

Позиція депутата: дати можливість підприємцям далі працювати і сплачувати “розумні” податки в міський бюджет, а не закривати свій бізнес, через надмірні побори. Останнє місту нічого хорошого не принесе. Позиція мера: депутати-підприємці просто лобіюють свої інтереси та не думають про наповнення міської казни, щоб використати кошти на потреби громади.

На сесії, яка відбулася 24-го грудня, одне з питань порядку денного викликало гарячу дискусію серед депутатів. Саме так висловився міський голова. Це можна вважати історичним моментом депутатів Нововолинської міської ради VII скликання, під час якого прийняли рішення, всупереч позиції Сапожнікова.




коментарів: 3
  1. Нововолинськ стає непомірно дорогим містом. І по податкам, і по комуналці. Дорожче ніж в Києві. А Київ то ж столиця, то мегаполіс.То не діло!

  2. І по цінам на ринку. І по деяким цінам перевищує і Київ і Москву і багато європейських міст

  3. В Луцьку дешевше і вибір більший. Так, що не дивно бачити потріпані від старості оголошення ”ОРЕНДА”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця