<

Адвокати Статочнюка хворіють, а судді вкотре переносять дослідження доказів у справі вбивства Катерини Литкіної

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:15 | 28.03.2017 / Нововолинськ / /
Перегляди
5
/ коментарі 3

При розгляді кримінальної справи щодо вбивства неповнолітньої Катерини Литкіної колегією Ковельського міськрайонного суду було ухвалено перенести розгляд доказів на наступне засідання та задовольнити клопотання прокурора Сергія Самчука щодо продовження строку тримання під вартою обвинуваченого Назара Статочнюка до 26-го травня.

Під час минулого засідання 27-го березня прокурор зачитав клопотання, в якому просив суд на 2 місяці продовжити строк тримання під вартою підозрюваного. Він також звернув увагу на характеризуючі дані щодо Статочнюка, надані адміністрацією Луцького слідчого ізолятора.

Тоді питання продовження арешту всі сторони процесу вирішили розглянути у присутності захисника Сергія Полячука, котрий не приїхав на засідання через хворобу. У телефонному режимі адвокат повідомив, що готовий прибути 28-го березня.

Проте присутність Полячука не надто змінила темп розгляду справи, бо захисник відразу після оголошення ухвали суду щодо продовження перебування Статочнюка під вартою раптово став нарікати на погане самопочуття. Відтак, судді Ковельського міськрайонного суду вирішили – засідання слід відтермінувати, поки адвокат одужає.

Нагадаємо, що попередньо потерпіла сторона змушена була чекати, коли у захисника Віктора Шостака закінчаться оздоровчі процедури у Моршині, щоб продовжити розгляд справи.

На цей раз замість клопотань Полячук приніс медичну книжку

«Вагомість доказів є недостатньою, щоб надалі утримувати обвинуваченого під вартою»

Саме обвинувачення сформульоване нечітко і незрозуміло. Питання про характеристики з слідчого ізолятора вже піднімалися при розгляді продовження міри запобіжного заходу прокурором. Ще раніше він намагався в судовій залі допитати працівників СІЗО, проте йому було відмовлено. За таких обставин вважаю, що при відсутності прямих доказів не можуть використовуватися будь-які відомості, що дискредитують мого підзахисного, – захисник Сергій Полячук.

У захисника Віктора Шостака, котрого на засіданнях часто консультує відомий адвокат Терлецького Сергій Ковальов, стосовно наданих працівниками СІЗО характеристик обвинуваченого є пояснення: погана поведінка – це вина прокуратури та пенітенціарної системи, бо попередньо хлопець характеризувався дуже позитивно.

Чому Назар в СІЗО став поганий?

«Тримання під вартою – засіб психологічного тиску, щоб все-таки змусити Статочнюка визнати вину»

Підтримаю свого колегу у тому, що обвинувачення є неконкретними. Прокурор наводить теоретичні ризики, які зазначені в КПК. Проте на підтвердження їх повинні бути надані докази, хоча би якийсь рапорт чи допит свідка. А розцінювати виїзд за кордон і повернення на Україну як можливість втекти – це абсурд.

Прокурор сам маніпулює, змінюючи порядок судового засідання. Бо коли ми будемо досліджувати документи, то цілком зрозуміло, що з новими доказами ризики будуть зменшуватися. Вони використовують тримання під вартою як засіб психологічного тиску для того, щоб все-таки змусити Статочнюка визнати вину, – захисник Віктор Шостак.

Мати обвинуваченого стурбована “упередженим ставленням” до її сина і впевнена, що вбивство – не його рук справа. Адже Назар ніколи не притягувався ні до адміністративної відповідальності, ні до кримінальної.

Материнський поцілунок перед тим, як Назара забере конвой

«Бачу маніпулювання пресою та наміри створити негативний психологічний портрет мого сина»

Зачитаю статтю у газеті “Волинь” від 23-го серпня 16-го року, де заступник начальника ГУНП України у Волинській області Наталія Пасічник розповіла про цю подію. Вона сказала: «Поки що рано заявляти, що цей юнак вчинив вбивство. Речі, котрі належали загиблій і були виявлені вдома у підозрюваного, не переконують, що саме ця людина вчинила кримінальне правопорушення».

Мене ніколи не викликали через погану поведінку в школу, на вулиці ні один сусід про дитину не скаже поганого слова. Так само ні один працівник СІЗО не поскаржився мені на нього.

Розумію, що в пана прокурора така робота, але я є мама і буду захищати свою дитину, – законний представник обвинуваченого Вікторія Гуліда.

Мама загиблої Каті віддала свій час і сили, щоб у майбутньому донька отримала належний рівень освіти. На початку судових дебатів потерпіла ледь не втратила свідомість, стан Вікторії різко погіршився.

Вікторія Гуліда і Вікторія Литкіна свого часу мали приязні відносини

«Це була моя єдина донька. Я все робила для того, щоб вона росла щасливою»

Тепер втратила сенс життя. Я не побачу, як моя дитина до мене усміхається, як мене обнімає, каже: «Мамо, я люблю тебе і сумую за тобою». Я не побачу її діток, ні того, як вона заміж виходити буде. Ходжу на кладовище кожен день, її присутність відчуваю скрізь.

Поїхала на заробітки, щоб вчити її. Катя відмінно навчалася, їй мали вручити медаль. Хотіла, щоб вона вступила на державне. Щоб мати змогу навчати доньку все одно потрібні були гроші. Хотіла забезпечити її всім належним.

Моя дочка пролежала 10 днів на териконі. Не знаю, якою потрібно бути людиною, щоб вбити її, нанести стільки ударів, перенести з одного місця в інше і чекати, знайдуть її чи ні.

Назар виклав приватні фото Каті в інтернеті. Вчителі його просили, щоб їх прибрав. Він нікого не слухав, сам особисто показував ці фото. Як можна говорити, що дитина позитивна і хороша? – потерпіла Вікторія Литкіна.

Батько загиблої Катерини у залі суду зауважив, що поведінка Назара в СІЗО доводить, яким він є насправді.

Назар – хитрий хлопець, – вважає потерпілий

«Люди, які це зробили, надіялися на те, що тіло згниє»

Вони її сховали. Я шукав Катю довго, знайшов би ще раніше. Але мені думка не спала, що тіло може бути в такому місці. Я так розумію, люди, які це зробили, надіялися на те, що тіло згниє. Просто з Божою допомогою її розшукав, – потерпілий Сергій Литкін.

Захисник потерпілої сторони вважає, що суд не дійшов до розгляду письмових документів у цій справі виключно через вину адвокатів Статочнюка, які затягують процес.

Кожен сам обирає, кого захищати

«На сьогоднішній день ми не дійшли до розслідування доказів у кримінальній справі виключно завдяки захисникам обвинуваченого»

На сьогодні засідання тривають цілий день через розгляд клопотань від захисників обвинуваченого, які були відхилені судом, або інші «поважні» причини. Я не беру до уваги відсутність Полячука на минулих слуханнях, бо тоді він не появився через хворобу. До того часу місяць перерви було (захисник Шостак оздоровлювався в Моршині – авт.), – адвокат потерпілої сторони Елла Бордюженко.

Наступний розгляд справи щодо вбивства неповнолітньої Катерини Литкіної відбудеться у Ковельському міськрайонному суді 18-го квітня о 14:30.

Інтернет-видання “БУГ” слідкує за ситуацією.




коментарів: 3
  1. Що за судді?! Що за прокурори?! Недостатньо доказів?… Та ви поясніть і докажіть хоча б одне: яким ”вітром” занесло флешку Каті в телефон Назара якраз у ніч вбивства?! Слідуюче поясніть: чому мама Назара не дає дозвіл на відбитки пальців і на детектор? Покажіть їй відео де вона грозилася пройти детектор. Ви, батьки Каті, не здавайтеся. На беззаконня є закон!

  2. Не додасть ця справа здоров”я адвокатам обвинуваченого. Шкода, що так довго все затягується і думаю спеціально.

  3. говорят что деньги не пахнут. но ЭТИ деньги, зарабатываемые адвокатами статочнюка, **отмазывая** его не то что пахнут – смердят СМЕРТЬЮ и из них сочится кровь Кати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця