<

Нафтогаз та ГТС дозволили частково приватизувати, але контрольний пакет – у держави

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:38 | 15.01.2020 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Кабінет міністрів України схвалив перелік стратегічних державних компаній, яких дозволено частково приватизувати, за умови, що 50%+1 акція залишиться у власності держави.

Відповідний перелік оприлюднив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Для того, аби цей перелік набув чинності, його ще має підтримати Верховна Рада, – передає Громадське.

До переліку компаній, частину яких держава готова продати, увійшли:

  • Нафтогаз,
  • Магістральні газопроводи України (у власності цієї компанії перебуває Оператор ГТС України, який керує газотранспортною системою),
  • Укртрансгаз,
  • «Укрнафта» (остання вже належить державі в особі Нафтогазу лише на половину, решта акцій у підпорядкування приватних інвесторів, зокрема Ігоря Коломойського),
  • Укртранснафта,
  • Чорноморнафтогаз («дочка» Нафтогазу, яка займалася видобутком газу з чорноморського шельфу неподалік Криму).

Також до переліку включили компанію Артем, Київський завод «Радар», завод «Фіолент», «Маяк», Науково-виробниче об’єднання «Київський завод автоматики», Феодосійську суднобудівну компанію «Море», Український науководослідний інститут авіаційної технології.

Зазначимо, що одним зі способів продажу акцій держави у Нафтогазі та інших компаній є IPO, тобто вихід на міжнародні фондові ринки. Така процедура дозволить залучити до управління компанії міжнародних інвесторів та зробить самі ці компанії набагато прозорішими. Аналогічну процедуру вже погодили для Укрзалізниці.

2 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про скасування переліку заборонених для приватизації підприємств. За це рішення проголосувало 250 депутатів. Згодом в уряді повідомили, що планують розробити новий перелік заборонених для приватизації компаній протягом 3 місяців, тобто до кінця січня 2020 року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер