<

На Волині витягнули з води унікальний козацький човен

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:07 | 3.09.2015 / Новини /
Перегляди
13
/ Коментарі відсутні

У селі Старосілля Маневицького району, що на Волині, знайшли старовинний козацький човен “довбанку”. Унікальну знахідку учора витягнули з води, а знайдений він був 27-го серпня.

Витягали човен – небайдужі громадяни Маневицього району, які відгукнулися на прохання про допомогу директора районного музею Петра Хомича – пише Слово Волині

Він за кілька днів організував складний процес: знайшов вантажівку, підйомний кран, місце для подальшого зберігання тощо.

“31-го серпня ми виїхали з науковцями на місце, де знайдений той човен. Побачили, що там був виритий котлован метрів 15 довжиною, 5 метрів шириною. На дні виднівся човен. При детальному огляді з’ясували, що це човен-довбанка. Він був на глибині трьох метрів. Можна зразу сказати – це років 500 точно”, – зазначив директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич.

Науковець також додав, що тільки після експертизи можна сказати точно скільки років даному човну.

Довжина козацької довбанки – 12 метрів, висота – до метра, товщина десь 7-8 сантиметрів.

Човен перевезли в Маневичі, де знайшлось приміщення, відповідне для його зберігання та консервації, – розповів архіолог Володимир Чопюк на своїй сторінці в ФБ.

“Стан збереження – шикарний, як для дерева. Вік буде встановлено пізніше. На дні човна під шаром глини, піску і намулу виявився один цікавий залізний предмет – на ньому клейма, що дуже схожі на герби князів Острозьких.

Далі має бути дуже вартісний у фінансовому вимірі етап очистки і консервації. А фінансів просто немає. Можливо, це прочитає хтось із впливових чи таких, які хочуть ними бути, кому небайдужа історія рідного краю. Хочу звернути увагу на один знаковий момент. ЖОДНА профільна державна установа від обласної чи районної адміністрації не надала ніякої суттєвої допомоги. Навіть управління культури чи обласний музей, яким ця знахідка мала би бути головною подією року просто “відморозилися”, – зазначив Володимир Чопюк.

Археологи кажуть, що на очистку і консервування унікальної знахідки потрібно не менше 30 тисяч гривень.

ckridum5ZcQ
i9D5myE-DUg
iwkninQGD20
nq548GuMXQk




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця