<

На Любомльщині знову палають поля. Підпалювачів каратимуть штрафом.

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:30 | 24.02.2015 / Любомль / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Незвична зима цього року, без снігових опадів та часто сухою вітряною погодою, що спричиняє у лісах, при необережному поводженні з вогнем, немалу загрозу виникнення пожежі.

Протягом усієї цієї пори лісівники патрулювали і вказували як мисливцям, так і  усім громадянам, котрих зустрічають у лісових масивах, бути обачними, коли  розкладають багаття, розпалювати його лише у відведених для цього місцях, суворо дотримуватись правил пожежної безпеки.

Нині ж, ще весна не наступила, а як і щороку уже горить земля. Їдеш дорогою, а обабіч – страшна картина, вогонь палає, дим пеленає шлях, тягнеться з вітром угору, на деякий час змушує затуляти ніс, аби минути цей відрізок, а слідом за ним – горить інший. Земля ж довкола аж стогне від чорноти. Так «господарі» господарюють, спалюють рештки трави. У своє виправдання вони кажуть, що інакше не прибрати високі сухі зарослі, потім же худобу ніде буде випасати. Звичайно, якщо колись поля оброблялися, буряни скошували для підстилки худобі, а такого «прибирання» ніхто б і в думці не мав. А сьогодні ж, коли підпалювача і вдалось зловити, то він ще опір чинитиме яка, мовляв, вина моя, а яку раду давати? Але ж про небезпеку не думають, бо ж горить вогонь і поряд з житловими будинками та іншими спорудами, і на відкритих ділянках, які межують з лісовими насадженнями.

Втім екологи, лісівники та пожежники б’ють на сполох.  Видовище чорного згарища, яке лишає полум’я після себе, вражає. Фахівці стверджують, що у результаті пожеж знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря. Також збіднюється видовий склад лугової рослинності і тваринного світу. Значна кількість диму від випалювання сухої рослинності та її залишків впливає і на стан здоров’я людей, а саме: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, захворювань серцево-судинної системи.

Клуби диму вітер часто підхоплює і котить на ліс, а це чимала небезпека виникнення пожежі. Окрім цього, вогонь забирає-злизує після себе усе живе. Уже є виводки зайченят, яких щороку очікує важка доля виживання у вогняній небезпеці. Чимало лиха живій природі завдає нищівний вогонь.

А скільки випадків, коли полум’я доходить до хат, що на окраїні села. А днів кілька тому, ледве встигли загасити палаючі язики, які дуже близько підступили до однієї із заправок у Любомльському районі.

Працівники ж лісової охорони звертаються до усіх жителів краю та попереджають, що спалювання сухої трави на полях суворо заборонені. Громадянин, якого спіймають на підпалюванні, згідно із законодавством, сплатить штраф – 170 гривень, посадова особа – 1190 гривень. А за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниці, винуватці можуть бути покарані не лише штрафом від 5100 до 8500 гривень, а й позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Бережімо рідну землю, будьмо на її просторах мудрими господарями.

DSCN0301
DSCN0300
DSCN0296
DSCN0293
DSCN0292
DSCN0200
DSCN0197
DSCN0158
DSCN0154
DSCN0151




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця