<

Колишні військовополонені моряки провели пресконференцію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:17 | 12.09.2019 / Новини / /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

12-го вересня, з нагоди повернення в Україну з російського полону захоплених військових моряків, Олег Мельничук, Андрій Оприско, Андрій Артеменко, Денис Гриценко дали першу пресконференцію після звільнення.

Організатор пресконференції – Генеральний штаб Збройних сил України, – пише Укрінформ.

Що сказали звільнені з полону моряки на прес-конференції

Головні тезиси підсумувало Громадське.

  • Усі 24 військових готові продовжувати службу.
  • Перехід через Керченську протоку був плановим. Ми знали куди йдемо і нас попередили, що, можливо, будуть провокації. Ми були готові.
  • Під час агресії з боку Росії саме командир походу, член екіпажу катера «Бердянськ» Денис Гриценко ухвалив рішення не відкривати вогонь у відповідь.
  • Денис Гриценко: Коли все почалося — лунав як голос Левітана: «Вы нарушили государственную границу Российской Федерации». Тоді я у відповідь казав, що ми такі-то кораблі, не маємо на меті агресії, зброю не застосовуємо».
  • Поранений моряк Артеменко: спочатку допомогу надав екіпаж, далі нас направили на один з катерів берегової охорони РФ, де теж надали допомогу. Потім — у лікарні в Керчі, але в повному обсязі її не надавали.
  • Спочатку ставлення було як не до людей, але після активного висвітлення у ЗМІ ситуація змінилася. 
  • В ув’язненні було сумно, перший час були панічні настрої. Але дуже підтримували листи. За 9,5 місяців ми один одного бачили або в автозаці, або на судах.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені. Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН із морського права 25 травня зобов’язав Росію негайно звільнити 24 захоплених моряків і дати їм можливість повернутися в Україну.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця