<

«Війною обпалені крила»: в Іваничівській бібліотеці відбулася зустріч з письменником-ветераном Владом Якушевим

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:56 | 31.01.2022 / Іваничі / , , /
Перегляди
322
/ Коментарі відсутні

Наразі Україна програє інформаційну війну з Росією. І головна причина цього – недостатня кількість документальних фільмів і книг про війну на Донбасі. Про це розповів письменник, журналіст, волонтер, учасник російсько-української війни Влад Якушев на зустрічі, яка відбулася 30-го січня в Іваничівській публічній бібліотеці.

На захід завітали побратими по службі, герої книг Якушева та активні жителі громади.

Насамперед Влад Якушев зазначив, що приводом зустрічі стала поява соціального проєкту «Крамниця добрих подарунків», що торгує товарами, які ветерани, волонтери та члени їхніх родин роблять власноруч. Здебільшого – це унікальна ручна робота. Частину від виручених коштів засновники «крамнички» спрямовують на благодійність. Зокрема, й на покупку цікавих, патріотичних книг сучасних військових авторів для українських бібліотек. Такий пакет літератури про війну на сході країни отримала й Іваничівська книгозбірня.

«Багато хто з ветеранів війни для психологічної реабілітації займаються творчістю: малюють картини, пишуть книги, роблять прикраси. Комусь займатись ручною працею порадили лікарі, щоб відновлювати моторику рук після поранень. Прагнучи допомогти реалізувати їхні вироби, ми створили магазин «Крамниця добрих подарунків».

Також ми відраховуємо 10% від чистого прибутку на соціальні проєкти, потреби військових в АТО, підтримку сімей загиблих воїнів, а також на придбання цікавих, патріотичних книг військових авторів для українських бібліотек. Бо люди хочуть їх читати, але купити їх не кожен може», – наголосив Якушев.

Також під час заходу він наголосив, що зараз Україна програє інформаційну війну з Росією. Адже не спонсорує видавництво книг про війну на Донбасі. А нині, за словами Якушева, з’явилось чимало книг військових авторів, які описують події на сході країни очима очевидців, доносять все так, як воно було насправді. І популяризувати таку літературу в цей час дуже важливо, бо йдеться про нашу історію, не перекручену і не вигадану ворогами, а правдиву.

«Зараз з’явилось чимало військових авторів, які, побувавши на фронті, на війні, почали писати книги про побачене і пережите там. Так появися новий пласт в українській літературі. Спочатку видавці дуже насторожено до них ставилися, боялися їх друкувати і вкладати в це кошти. Бо ті, що пишуть їх, не є професійними письменниками та й тема така не легка. Але це потрібно насамперед зі сторони патріотичного виховання», – зауважив письменник.

Однак такі книги не мають жодної державної підтримки, запевнив Якушев. Їх видають на волонтерських засадах. І про них ніхто не знає. Тому він, мовляв, і почав на різні зустрічі з читачами возити не лише свої книги, а й літературу інших військових авторів.

В Іваничівській бібліотеці Якушев також презентував книги своїх побратимів, які описують події російсько-української війни у своїх творах: «Моноліт» Валерія Пузіка, «Мій фронт» Олени Лав, «Цуцик» і «Абсурд» Віталія Запеки, «Скепсис» і «Розірвані Ґердани» Григорія Обертайла, «Повінь душі. Протистояння» Ганни Соляр, «Життя після 16:30» Олександра Терещенка, «Сині грози» Олени Кудренко та інші.

Розповідаючи про ці книжки, Влад Якушев зазначив, що вони різних стилів і жанрів. Від поезій і жіночих романів про любов, до детективів, трилерів і пригодницьких творів, від гумористичної літератури до документалістики. Усі вони, хоч і по різному, але описують життя і долю учасників війни. Але більшість з них насичені доброю життєвою енергією, позитивом, неймовірним бажанням до життя та навіть гумором. Адже навіть на війні є чимало кумедних випадків і курйозів. Тому читати їх дуже цікаво і захоплююче.

Окрім цього, на зустрічі активний учасник Майдану і бойових дій на сході України, командир штурмової роти 14-ої окремої механізованої бригади, волонтер Петро Нагайовський, представник Міністерства ветеранів і співавтор Константин Байчук та засновник крамниці «Добрих подарунків» Андрій Лотоцький поділилися з присутніми болючими спогадами про пережите на війні і наголосили, що такі книги надзвичайно важливі, адже в них — правдиві історії про війну, які необхідно знати всім, бо кожен має розуміти, що відбувається на східних рубежах країни.

Насамкінець кожен із присутніх придбав для себе книги, які їм найбільше сподобалися. А місцевий активіст Ігор Маковський подарував одну із книг бібліотеці.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця