<

В Іваничівській громаді другий місяць підряд підвищили плату за харчування дітей в садках і школах

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:19 | 9.02.2022 / Іваничі / , , , /
Перегляди
1197
/ 1 коментар

В школах і дитсадочках Іваничівської громади знову підвищили вартість харчування. Сталося це другий місяць підряд. Адже наприкінці грудня 2021 року ціну вже збільшували.

Депутати селищної ради на сесії 28-го січня переглянули ціни на харчування в місцевих школах і дитсадках. Нагадаємо, на попередньому пленарному засіданні, 23-го грудня, батьківську плату за харчування дітей вже збільшували, однак, як кажуть, недостатньо, а тому вирішили зробити це знову.

Під час сесії начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Алла Наумук зазначила, що оновилося законодавство, відповідно до якого збільшилися норми страв, відповідно зросла і їх вартість. А тому ціни на харчування довелося знову підняти.

«Прогодувати дитину в дитсадку три рази в день за 31-ну чи 22-ві гривні практично неможливо. Збільшилися норми страв, відповідно зросла їх вартість. Тепер, відповідно до оновлених вимог, щоденно мають бути фрукти й овочеві салати. Їх тепер мають давати тричі на день», – зауважила Алла Наумук.

Відтак, депутати визначили оновлену суму середньої витрати на харчування однієї дитини на 2022 рік:

  • для дітей ясельної групи – 28 гривень в день (було 22 гривні)
  • для дітей інших груп – 35 гривень в день (була 31 гривня).  

А також встановили батьківську плату за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах Іваничівської селищної ради з 1-го січня 2022 року:

  • для ясельної групи в розмірі – 18 гривень за один день відвідування (було 13 гривень)
  • для інших груп в розмірі – 25 гривень за один день відвідування (було 22 гривні)

Що стосується харчування учнів в школах, то тут, за словами Алли Наумук, вирішили встановити його вартість відповідно до вікових категорій. Мовляв, 1-го січня ввійшла в дію Постанова №305, в якій чітко розписано вартість харчування відповідно до віку школярів.

«Ми в грудні встановили одну загальну вартість харчування для усіх вікових груп. Однак тих 15 гривень вистачає лише на харчування дітей від 6 до 11 років, тобто з 1-го до 5-го класів. Але дітям від 11 років цих коштів мало. Адже норма і вага страв у них вже більша», – повідомила Наумук.

Депутати прислухалися до пропозиції начальниці відділу освіти і погодили нову вартість харчування для школярів:

  • в закладах загальної середньої освіти І-ІІІ ступеня: для дітей віком 6-11 років (1-5 класи) – 15 гривень в день. Для дітей віком 12-17 років (6-11 класи) – 18 гривень в день.
  • в закладах загальної середньої освіти І ступеня – 5 гривень в день

До речі, на минулій сесії 23-го грудня депутати встановили одну загальну ціну на харчування усіх учнів, незалежно до віку: 15 гривень.

Окрім цього, як зазначила Алла Наумук, нова ціна встановлюється без врахування вартості сільськогосподарської продукції: картоплі, моркви і червоного буряка. Їх надавати погодилися батьки учнів. Інакше харчування було б дорожчим ще на 20%.

Як розповіли БУГу батьки, які захотіли лишитись інкогніто, нова вартість харчування їхніх дітей в закладах освіти значно вдарить по їхніх гаманцях і сімейних бюджетах. Адже за дитсадочок доведеться тепер платити біля 600 гривень в місяць за одну дитину, а за обіди в школі – біля 400. А якщо дітей двоє чи троє, тоді сума набігатиме чималенька.

До того ж, чимало батьків нарікають на якість харчування. Вони стверджують: якщо вже й збільшувати ціну на їжу, то і її якість теж необхідно покращити в рази. Інакше кажуть, що даватимуть дітям у школу ланч-бокси з перекусами, які готуватимуть самостійно.




один коментар
  1. Діти не їдять ті оновлені страви. Оновіть персонал і менше совайте з тих столових, то і 10 грн. на місяць хватить. В роздутих штатах селищної ради народу тьма – постійте вечерком біля садочку чи школи і побачите куди продукти зникають. І тоді тих 15 грн. буде більш ніж достатньо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця