<

Пологи в Іваничах: чому не всі жінки їдуть народжувати у райцентр?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:01 | 12.12.2017 / Іваничі / /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

Майбутнім мамам із сіл Іваничівського району, наближених до Нововолинська, практичніше стати на облік у місті, ніж годину “трястися” у маршрутках чи авто до райцентру.

Проблема недостатньої кількості пологів в акушерсько-гінекологічному відділенні Іваничівської ЦРЛ полягає у не дуже вигідному географічному положенні селища. Про це розповіла “БУГу” завідуюча відділенням Наталія Ничипорук. 

Пологове відділення Іваничівської ЦРЛ нещодавно об’єднали з гінекологічним. Тепер жінки отримують медичні послуги на 5-му поверсі лікарні.

Коридори та палати тут приведені до належного стану, створені відповідні умови для породілль, хоча для того, щоб “роддом” можна було назвати міні-європейським, треба вкласти немало коштів на дороговартісне обладнання.

У відділенні облаштовані зали для сімейних (партнерських) пологів, у яких є драбинки, м’яч для вагітних тощо. Але навіть при нормальному матеріально-технічному забезпеченні виникають певні труднощі.

Головна проблема акушерсько-гінекологічного відділення Іваничівської ЦРЛ – невелика кількість пологів.

“У нас є села, жителям яких ближче добиратися до Нововолинська, ніж в Іваничі. У селище їм доведеться їхати битими шляхами понад годину. Звісно, жінки для обстежень обирають місце, де не виникне складнощів з дорогою, стають там на облік. Ми на цьому втрачаємо, адже в той же час йде мова про закриття відділень, де приймають менше 400 пологів на рік.

Колектив справді стурбований, бо немає впевненості в завтрашньому дні. Позаяк, багато жінок, які народжують в нас, потім приходять і дякують. Матеріально-технічна база у відділенні достатня, є віп-палати з душем, телевізором, чайником і додатковим ліжком для партнера – ними користуються 60 відсотків жінок”, – розповідає Наталія Ничипорук.

Це не єдине питання, яке турбує медиків, адже на сьогодні люди тут працюють практично “за спасибі”. Заробітну плату працівники отримували востаннє в жовтні і лише за частину місяця.

Як повідомляв “БУГ”, медикам Іваничівської ЦРЛ не вистачає орієнтовно 3,5 мільйона гривень на зарплату до кінця року, але вони сподіваються, що буде ще один транш медичної субвенції з державного бюджету.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця